İlk olarak Down Türkiye Çalışma Grubu adı altında 2009 yılında bir platform olarak kurulan Türkiye Down Sendromu Derneği, dünyada ve ülkemizde Down Sendromu ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip ediyor ve farkındalığı artırmak için faaliyetlerde bulunuyor. Türkiye Down Sendromu Derneği aynı zamanda Engelli Çocuk Hakları Ağı Kurucu Sekretarya Üyesi, Eğitimde Eşit Haklar Platformu Kurucu Üyesi ve Nadir Hastalıklar Ağı Danışma Kurulu Üyesi olarak Türkiye'de engellilik alanında çalışan yüze yakın sivil toplum kuruluşu ile birlikte engelli çocuk hakları alanında da çalışmalar yürütüyor.
Down Sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu duyurmaya çalışan Türkiye Down Sendromu Derneği, sürekli bir eğitimin bu genetik farklılığa sahip bireylerin gelişimlerini olumlu yönde etkilediğini vurguluyor. Aileleri tarafından çocuğun gelişiminde hayat boyu kilit bir rol oynayan; bebeklik döneminden itibaren konuşmanın, şarkılar söylemenin yeterli uyaranı almasını sağlamanın, genetik farklılığa sahip bireylerde kendini ifade etmeyi kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.
Down Sendromlu bireyleri güçlendirmek ve kendi seslerine sahip çıkmalarını sağlamak için "Benim Sesim Benim Toplumum" söylemiyle "Söz+1 Özsavunuculuk Programı"nı hayata geçiren Türkiye Down Sendromu Derneği, 21 Mart günü için de her sene olduğu gibi farkındalık yaratma konusunda öncülük ediyor. Bu farkındalığa destek vermek için siz de el veya ayaklara giyilen çoraplarla fotoğraf çekip, fotoğrafları #rengimizbelliolsun ve #21MartDünyaDownSendromuGünü etiketiyle @downturkiye dernek hesabını etiketleyerek sosyal medyada paylaşabilirsiniz.