Geçmişten bugüne halı kullanımı, evimizde sıcak bir ortam oluşturmanın en temel yollarından biridir. Mobilyaların ve perdenin seçiminde dahi söz sahibi olan etkili bir dekoratif öğedir. Mekanlarımızın zeminlerinde güçlü dekoratif unsur olmalarının yanı sıra, önceki zamanlarda özellikle el dokuma halılar, duvarlara asılarak ısı izolasyonunu sağlamak amacıyla kullanılmaktaydı. Şöyle bir dönüp geriye baktığımızda halı eski aileler için çocukların çeyizi ve aile büyüklerinden kalan anlamlı bir hatıra ve mirastı aynı zamanda.
Bu yazımda sizlere halı tasarımına yenilikçi bir tat katan isimlerden ve halının klasik kullanım alanı haricinde, bugün adeta birer sanat eseri gibi duvarlarda sergilenmelerinden bahsetmek istiyorum. Duvar halılarının dekoratif amaçlı kullanımı dünyada ilk kez Müslüman Orta Doğu ülkelerinde başlamış ve buradan dünyaya yayılmış. Perslerin kaliteli, karmaşık, zor ve zahmetli üretimi ile beraber halı kültürü değişmiş, pahalı bir hediye olmuş. İşte sizlere dünden bugüne farklı zevkler barındıran bir halı seçkisi.
Sanatçı Alexandra Kehayoglou artık yün ve iplikleri kullanarak sanat eserlerini andıran halılar yaratıyor. Kehayoglou, tasarladığı halıları, ipliklerin ucunu tıraşlayarak şekil verilen uzun ve yorucu bir teknikle yapıyor ve sonuçta ortaya yemyeşil doğa manzaralarının yünlerden yapılmış birer kopyası çıkıyor.
Halıların yerden duvara, hatta tavana kadar uzanıyor olması, sanatçının yünle yarattığı yemyeşil manzaralara hem derinlik katıyor hem de üzerinde durduğunuz çimlerden ormana uzanan, perspektif verilmiş bir manzara yaratmış oluyor.
Seda Gazioğlu korkunun insanlar ve gündelik yaşantıları üzerindeki etkilerini konu aldığı çalışmalarında, günlük hayatta kötü haberlerin neden daha ön planda olduğuna odaklanıyor ve izleyicileri korkularıyla yüzleşmeye itiyor. İşlerinde eski halılar, pirinç, bakır ve bronz teller, akrilik boya ve ayna gibi malzemeler kullanıyor.
Türk sanat müziğinin unutulmaz ismi Zeki Müren aynı zamanda bir halı tasarımcısıydı. 1960’lı yıllarda 12 halının tasarımını gerçekleştirdi. O tasarımlar, Isparta’daki tezgahlarda dokundu, Milano Tasarım Haftası’nda sergilendi. Halılar, tasarım haftasının en fazla ilgi gören ürünleri arasında yer aldı.
Anadolu dokumalarını yaşatmayı ve dokuma kültürünü gelecek nesillere taşımayı hedefleyen Selam Carpet&Home, kurgusu ve koleksiyonları sürekli yenilenen bir dokuma galerisi. Sadece yerel ve ekolojik malzemeler ile imalat yapan firma, projelere ve iç mekanlara özel ayrıcalıklı ve zamansız dokumalar sunuyor.
Figure markasının kreatif direktörü ve tasarımcısı İlke Beyaz yüzyıllardır Anadolu’da kadın zanaatkârlar tarafından devam ettirilen ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el dokuması kilim geleneğini modern tasarımlarla birleştirmeyi amaçlıyor. Markanın en büyük motivasyonlarından biri de kadın istihdamına katkı sağlamak.
Vanessa Barragão, atılmış tekstilleri okyanustan esinlenen harika halılara dönüştürüyor.
Doğa aşığı Tammy Kanat, Avustralya manzarasından ilham alan büyük ölçekli tekstil sanatı yaratıyor. Çarpıcı duvar askılarının her biri, el dokuması peluş ipliklerden ve çeşitli kalınlıklarda kalın yünlerden yapılıyor ve bu da son derece dokusal, oval şekilli, toprak tonlu parçalara dönüşüyor.
Hakan Helvacıoğlu’nun Madder Rugs için hazırladığı 33 parçalık koleksiyon, Handtafting tekniği ile üretiliyor. Yakında El dokuma, Yün ve İpek Serisi de gelecek.