Zor bir dönemden geçiyoruz. Tüm dünyada kapanan cafe ve restoranların işletmecileri bir çıkış yolu ararken çareyi paket servise yönelmekte buldular. Tam da bu sebeple bu konuyu işlemeyi uygun gördüm. Sizce gıda ambalaj tasarımında ne durumdayız ya da uzun vadede bu işten zararımız ne olacak? "Al, yap, at" modelinden kaçınan bir tasarım modelini benimseyebilecek miyiz?
Kurucusu olduğum Lunapark Creative Works; sürdürülebilir kalkınma ilkelerini benimseyerek; kullanılan malzemeden tasarımın diline kadar yenilenebilir kaynaklardan beslenen mekanlar ve hizmetler tasarlama felsefesiyle, perakende sektörüne projeler sunuyor. Kurumsal kimlik ve ambalaj tasarımları esnasında markaları yönlendirirken sürdürülebilirlik odak noktamız olsa da son karar her zaman müşterilerimizin oluyor.
Evlerimize kapandığımız bu dönemde siz de paket yemek tüketiminizin artmasından ve her yemek sonrası çöpe tıkıştırdığınız yemek kaplarından dolayı kendinizi suçlu hissediyorsanız, işte size önümüzdeki senelerde ambalaj tasarımlarına yön verecek çevre dostu sürdürülebilir gıda ambalajlarından bazıları.
Sürdürülebilir Gıda Ambalajları’nı üç ana kategoride inceleyebiliriz. Biyolojik olarak parçalanabilir ambalaj, geri dönüştürülebilir ambalaj ve yeniden kullanılabilir ambalaj.
Doğada çözünebilir ambalaj yani biyolojik ambalaj tek kullanımlıktır ve genellikle birkaç gün ile birkaç ay arasında bozulma süresine sahiptir. Biyolojik olarak parçalanabilen kapların çoğu, bitkiler, bitki atıkları gibi doğal malzemelerden oluşur. Araştırmaya göre, bu ambalaj, hayvanları beslemek için kullanılabilir ve ambalaja ikinci bir amaç kazandırır.
Geri Dönüştürülebilir Ambalaj ise içerisindeki çeşitli malzemelerin geri dönüştürülebilir olmasıyla öne çıkar. Ambalajı yalnızca bir kez kullanabilseniz de, onu bir geri dönüşüm merkezine gönderebilir ve buradan yeni bir ürün yaratabilirsiniz.
Yeniden kullanılabilir ambalaj, tek kullanımlık ürünlere göre çevre dostu bir alternatiftir. Yeniden kullanılabilir ürünlerin çoğu, bambu, cam, alüminyum, ahşap veya geri dönüştürülmüş plastik gibi dayanıklı kaynaklardan yapılır. İnsanların ürünü yıllarca yeniden kullanmasına izin verir, bu da tek kullanımlık ürünlerin yerini aldığı için çevreye duyarlı hale getirir.
Çoğu restoran, kalan yemeğinizi sizin için ya da köpeğiniz için paketlerken plastik kaplar, torbalar kullanır. Ayrıca birçok yer, bir müşteri yemeyi bitirdiğinde artanları çöpe atmayı tercih eder. Bu israf edilen yiyecekler demektir. Sürdürülebilir ambalaj kullanmak, gıda israfıyla mücadeleye yardımcı olur ve plastiğin neden olduğu sağlık sorunlarını engeller.
Bambu, muz yaprakları ve biyoplastikten yapılan sürdürülebilir ambalajlar paketleme çözümlerinden biridir ve restoranlar için önemli bir yatırımdır. Tabii en keyiflilerinden biri de yenebilir ambalajlardır. Örneğin kahvesini içtikten sonra bardağını yiyebildiğiniz tasarımlar.
Fark etmiş olabileceğiniz gibi, piyasada birçok sürdürülebilir paketleme seçeneği var. Bazı sürdürülebilir seçenekler diğerlerinden daha pahalıdır ve bu, restoranların ve cafelerin karar verme sürecinde önemli rol oynar. Zamanla hepimiz konuya daha hassas ve uygular hale geliriz diye ümit ederek sözlerimi burada sonlandırıyorum.