Vanilla Rococo Kurucusu ve Kreatif Direktörü Claudia Roditi Polat; düğün pastasının, düğünün konseptine uyum sağlaması gerektiğini savunuyor. Polat, düğün pastası seçimi konusunda "200 kişilik romantik bir kır düğününde, 1000 kişilik bir otel düğünü için hazırlanan gösterişli, şeker hamurlu ve birçok kattan oluşan ihtişamlı bir pastanın tercih edilmemesi gerekiyor." diyor. Polat, ayrıca moda ve mimari alanında her yıl öne çıkan trendlerin, pasta tasarımlarında da belirleyici unsur olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "Günümüzde düğün pastalarının sadece beyaz olması gerektiği algısı kırıldı.
Uçuş uçuş dokular, rengarenk çiçekler, uçuk mavi, bej ve uçuk somon tonları bu sezon dikkat çekiyor." Türkiye'de revaçta olan pastalara da değinen Polat, birçok farklı konsepti hayal ederek pastalar tasarladıklarını, fakat en çok talep gören pastaların doğal görünümlü buttercream'ler olduğunu anlatıyor. Claudia Roditi Polat ayrıca, çiftlere hem karar aşaması hem de işçilik kısmında kusursuz ve keyifli bir süreç yaşamaları için, davetten en az bir iki ay önce kendileriyle iletişime geçmelerini tavsiye ediyor.
Art Cafe Kurucu Ortağı Pemra Pilevneli, düğün pastalarını belirlenen konsepte göre hazırladıklarını, örneğin kır düğünleri için farklı, deniz kenarı düğünleri için farklı tasarımlar oluşturduklarını söylüyor. 2023 yılı pasta trendlerine doğallığın ve sadeliğin hakim olduğunu belirten Pilevneli; çiçeklerin bu sene de ön plana çıkacağını, özellikle renkli, cıvıl cıvıl çiçek çeşitlerinin, aralara serpiştirilen zeytin yapraklarının ağırlıkta olacağını, pastaların fon renklerinin ise krem, ekru veya kırık beyaz tonlarda tasarlanacağını belirtiyor.
Son dönemde kremalı tasarımların çok ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyen Pemra Pilevneli, pasta organizasyonu için düğünden yaklaşık üç ya da dört hafta önce Art Cafe ile iletişime geçilmesi gerektiğini vurguluyor.
Düğünde pasta seçiminin nasıl olması gerektiğine kesin bir cevap vermenin doğru olmayacağını savunan Magnolia Bakery COO'su Tuğba Dinçerler, çiftlerin en özel gününde diledikleri ne varsa onun gerçekleşmesinden yana olduğunu belirtiyor. Bu yılın en trend pasta tasarımlarından bahseden Dinçerler, üzerine ayna konarak yapılan 'Mirror Cake' ve çizgi filmlerden çıkmış gibi görünen 'Cartoon Cake'lerin son dönemde ön plana çıktığını söylüyor.
Türkiye'de pasta konusunda en çok nelerin revaçta olduğunu ise şöyle anlatıyor: "Vintage ve şık dekorasyonlarla yapılan buttercream pastalar son zamanlarda oldukça revaçta ve bu şekilde de sürecek gibi görünüyor. Pasta talepleri konusunda düğünden en az üç hafta önce bizimle iletişime geçilmesini öneriyoruz." Dinçerler, bugüne kadar gördüğü en şaşırtıcı pasta tasarımının, 'Cake Boss' isimli programdaki Pasta Şefi Buddy'nin yaptığı dev pastalar olduğunu belirtiyor.
Bizimle kendi düğününden karelerini paylaşan Cutie Cake Kurucusu Tuğana Okan Nalçacı, düğünlerde pasta seçiminin konsepte uygun olması gerektiğini; salon düğünlerinde daha yüksek, iddialı pastalar tercih edilirken; kır düğünlerinde daha alçak, sade pastaların rağbet gördüğünü anlatıyor. Bu yıl, klasik çiçekli, yüksek pastaların yerini daha kişiye özel, sade ama şık tasarımların aldığını sözlerine ekleyen Nalçacı; çiftlerin daha çok kendilerini yansıtan, daha zarif, alçak fakat boyut olarak geniş, farklı tasarımlar istediğini belirtiyor.
Nalçacı, Cutie Cake'in Türkiye'deki müşterilerinin en fazla önem verdiği detayın, pastanın lezzeti olduğunu da belirtiyor ve bilhassa yaz düğünlerinde limon blueberry'li, incirli beyaz çikolatalı ve şeftalili beyaz çikolatalı pastalarının çokça tercih edildiğini anlatıyor. Pasta seçiminin en önemli noktasının önce konsepti ve mekanı belirlemek olduğunu söyleyen Tuğana Okan Nalçacı, özellikle gelinlerin hayalini iyi yansıttığında çok daha rahat ilerlediklerini belirtiyor. Bu nedenle hazırlıklar başlar başlamaz Cutie Cake ile bir ön görüşme yapmalarını tavsiye ediyor. Nalçacı, düğün konsepti şekillendikçe pasta konusunda da yönlendirmeler yaptıklarını ve bu yolculuğun sonunda harika işler çıkardıklarının altını çiziyor.
Plum Patisserie kurucu ortakları Ayça Oral ve Şef Neslihan Yalçın; "Çiftin tercihleri önemli ama pastanın tarzını da düğünün temasının belirlediğini söyleyebiliriz." diyor. 2023 yılının pasta trendlerine de değinen Oral ve Yalçın; son iki yıldır, retro bohem ve airbrush buttercream pastaların popüler olduğunu belirtiyor: "Retro bohem pastalar, genellikle rustik veya vintage tarzda düğünler için tercih ediliyor.
Airbrush buttercream pastalar ise son yılların en popülerlerinden biri haline geldi. Airbrush buttercream pastalar ise genellikle modern tarzdaki düğünler için tercih ediliyor." Türkiye'de en çok revaçta olan pastaların başında, şeker hamuru ve üç boyutlu pastaların geldiğini belirten Oral ve Yalçın, en az 20 gün öncesinden kendileriyle iletişime geçilmesinin yeterli olduğunu vurguluyor.
Marcel Patisserie Genel Müdürü Hıfzı Moravalı, düğün konseptinin, tonlarının ve nasıl bir ortamda gerçekleştiğinin de pasta seçiminde önemli unsurlar olduğunu savunuyor: "Gelinliğin rengi ve detaylarından ilham alınarak yapılan; en az gelin kadar şık düğün pastaları; yenilebilir gerçek çiçekler ile süslenen pastalar; oldukça gösterişli ve çok katlı pastalar ve vintage görünümlü pastalar bu yılın gözdeleri arasında." Misafirlerinin ayrıca geçtiğimiz yıllara göre daha sade, şık ve minimal tasarımlar tercih ettiğini anlatan Moravalı, kişiye özel, üzeri yazılı, gerçek çiçeklerle süslenen 'naked' ya da tek renk pastaların da çok revaçta olduğunu belirtiyor.
Moravalı, istenen pasta için, büyüklüğe ve detaylara göre değişiklik gösterse de, minimum 10-15 gün önceden kendileriyle iletişime geçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bugüne kadar en şaşırtıcı bulduğu pasta tasarımı için "Gelinle damadın kendi düğün pastalarını kendilerinin yaptıkları konsept bizi oldukça şaşırtmıştı." diyen Moravalı, bu işlemi şöyle anlatıyor: "Basitçe anlatmak gerekirse pasta kreması ve kek, hazır bir şekilde çiftimizin önüne geliyor. Tek eksiği süslemesi. Süslemeyi gelin ve damat, pastayla birlikte gelen taze meyveler, çiçekler, şekerlemeler hatta krema ile kendileri yapıyorlar. Böylelikle pasta kesme seremonisi yerine pasta yapma seremonisi oluyor. Buradan da hayli eğlenceli fotoğraflar ve anılar size kalıyor."