Modanın kendisi için her sabah yeniden başlayan, heyecan dolu bir kavram olduğunu söyleyen Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, moda dünyasının en tutku dolu yöneticilerinden biri... Bu tutku çemberini daha da genişleten İsmail Kutlu, Türk moda dünyasının merkezini oynatacak bir proje için kolları sıvadı. Kutlu, Ağustos ayında Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde Gizia Gate projesini hayata geçiriyor. Gizia’nın multibrand konsept mağazası Gizia Gate içinde 28 Türk tasarımcı bir araya geldi. Gizia’nın multibrand konsept mağazası Gizia Gate’in içinde kimler yok ki... Arzu Kaprol, Aslı Filinta, Bahar Korçan, Belma Özdemir, Deniz Berdan, Ece Sözen, Ela Köseoğlu, Erkan Demiroğlu, Evren Kayar, Gamze Saraçoğlu, Gülçin Çengel, Mehry Mu - Güneş Mutlu, Hakan Yıldırım, Lug Von Siga – Gül Ağış, Maid In Love – Hande Çokrak, Mehtap Elaidi, Niyo Çanta – Niyazi Erdoğan, Özgür Masur, Özlem Ahıakın, Özlem Kaya, Seden Kışlalı, Simay Bülbül, Tuvana Büyükçınar Demir, Yael Morel ve Zeynep Tosun...
Hal böyle olunca Türk modasına yeni bir kapı aralayacak projenin ayrıntılarını öğrenmek üzere İsmail Kutlu ile bir araya geldik. Bizi yalnız bırakmayan 28 tasarımcı da başrolünde baret, balyoz, testere ve matkap olan fotoğraf çekimi için Nihat Odabaşı’nın objektifine keyifli pozlar verdi.
Son günlerde yeni bir projenin heyecanı içindesiniz. Gizia’nın multibrand konsept mağazası Gizia Gate Türkiye’de yakında açılacak. Bu proje fikrinin oluşma sürecinden bahseder misiniz?
Milano, Paris, New York gibi dünya moda şehirlerine gide gele kafamda oluştu bu fikir. Uzun zamandan beri üzerinde düşündüğüm bir proje idi. Ortam ve uygun şartların gelişmesini bekliyordum. Ülkemizde maalesef tasarımcı ile yatırımcı pek bir araya gelmiyordu. IFW’nin (İstanbul Fashion Week) ilk başlangıcında iki dönem başkanlık yaptım ve bu dönemde ülkemizdeki birçok Tasarımcı ile bir araya gelerek çok verimli bir işbirliği gerçekleştirdik. Tasarımcıların o 2 dönemdeki çabalarını gördüm ve bu proje hakkında daha ciddi düşünmeye başladım.
Gizia Gate projesiyle 28 Türk moda tasarımcısı ilk kez aynı çatı altında buluşuyor. Projenin uygulama ve hayata geçme süreci nasıl ilerledi?
Gizia Gate, Türkiye’de bir ilk. Dünyada da aynı ülkeden bu kadar çok tasarımcının bir arada olduğu bir örnek yok. Türk moda tasarımcılarının özel koleksiyonlarını uluslararası bir mağaza hizmet anlayışıyla satışa sunuyor olacağız. Süreç aslında mağaza lokasyonu seçimi ile başladı. Geçtiğimiz Aralık ayında Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde çok uygun bir mağaza olduğu haberi geldi, hemen gidip baktım ve 15 dakika sonra mağaza sahibiyle el sıkıştık.
Peki, 28 tasarımcıyı nasıl bir araya getirdiniz?
İlk olarak Hakan Yıldırım’ı aradım. Siz varsanız ben de varım dedi. Sonra Arzu Kaprol’u, Mehtap Elaidi’yi ve Gamze Saraçoğlu’nu aradım. Onlar da önerilerde bulundular. Böyle dalga dalga büyüdük. 12 kişiye geldik. Şu an 26 kişi ile sözleşmemiz bulunuyor. 30 kişiye kadar çıkabiliriz. Tabii Gizia Gate’in kreatif direktörlüğünü Ceyda Balaban yapıyor. Biz sadece kazanç paylaşımı değil fikir paylaşımı da yapıyoruz tasarımcılarımızla. Onların öneri ve görüşleri bizi olumlu yönde etkiliyor.
Bu projeyle Türkiye tasarım hayatı üzerine önemli bir misyon yüklendiğinizi düşünüyor musunuz?
Türk tekstil ve modasında 30 yıllık bir birikim ve deneyimimiz var. Bu deneyimden hareketle ve gelecek öngörümüzle bu yola çıktık. Yatırımcı tasarımcı işbirliğine çok inanıyorum. Türk tasarımcısının hak ettiği şekilde desteklenmesi, kendileriyle yapacağımız işbirliklerinin artması ve çeşitlenmesiyle olacak. Moda markalarının da başarısının tasarımcılarla yaptıkları değerli işbirlikleriyle doğru orantılı olduğuna inanıyorum. Ayrıca Gizia Gate sadece bir ticari paylaşım değil aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi. Bu anlamda bu projeden elde edilecek gelirin yüzde 5’i her sene tasarımcılarımızla kararlaştıracağımız farklı bir sosyal sorumluluk projesine aktarılacak. Dolayısıyla ben çok doğru bir yolda adım attığımıza inanıyorum ki bu kadar kıymetli isim de bize inandı ve güvendi, işbirliği içerisine girdi.
Gizia Gate’de yapı nasıl ilerleyecek, tasarımcılar Gate için her sezon ayrı ürünler mi tasarlayacak, yoksa tasarımcıların var olan ürünlerini mi mağazanızda göreceğiz?
Tasarımcılarımızın bu proje için çok özel ürünler tasarladıklarına inanıyoruz. Tasarımcılarımız Gizia Gate için özel olarak tasarlanmış ürünleri de kendileri ayrıca satabilecekler. Tasarımcıların kazancı bizim için çok önemli.
Peki, Gizia Gate’e gelen müşteriler neyle karşılaşacak, Gizia Gate neler vaat ediyor?
İç mimarisi Arif Özden tarafından tasarlanan, kreatif direktörlüğünü Ceyda Balaban’ın üstlendiği ziyaretçilerimizin rahat alışveriş yapacakları şık bir mağaza olacak. Ürünle birbirine yakışır bir tarzda ve tasarımların ön plana çıktığı bir mağaza bekliyor tüketicileri. Gizia Gate’de tüketici normal şartlarda belki bir ayda görebileceği tasarımcı koleksiyonlarını birkaç saat içerisinde görebilecek. Ayrıca VIP bir ağırlama olacak.
Gizia Gate’in gelecek planları neler?
İstanbul’daki ikinci mağazamızı Anadolu yakasında 2016’da açmak istiyoruz. Sonrasında Ankara, İzmir, Bursa’da da mağazalar açma planımız var. Gizia olarak yurt dışı tecrübemiz çok iyidir. Tasarımcılarımızı yurt dışında da lanse edeceğimiz mağazalarımız da olacak.
Röportaj: Beyza ÖZEL