İDİL TATARİ’YLE LEZZETLİ VE SAĞLIKLI BİR AKŞAMÜSTÜ

Youtube’daki yemek video’larıyla izleyen herkesi yemek yapmaya teşvik eden İdil Tatari’nin mutfağına konuk olduk ve bize keyifli bir öğleden sonra için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamasını istedik.

ABONE OL
28 Eylül 2016 Çarşamba 16:22 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi
İDİL TATARİ’YLE LEZZETLİ VE SAĞLIKLI BİR AKŞAMÜSTÜ

 

Mutfağa her zaman ilgim vardı. Uzun uzun vakit geçirip börek açmak değil ama pratik farklı lezzetler deneyerek tost yapmak gibi… Üniversite yıllarımda tostlarım konuşulurdu! New York’ta yaşadığım dönem, gittiğim restoranlar da mutfağa girmemdeki en büyük ilhamım oldu” diyen İdil Tatari, yemek yapmaya üniversiteden mezun olunca başlamış. Üniversiteyi Babson College’da okuduktan sonra girişimcilik ve pazarlama üzerine çalışmış. 2013 yılında ise kurumsal hayata veda ederek Mutfak Sanatları Akademisi’nde Profesyonel Aşçılık eğitimi almış. Tatari ile mutfağında yemek alışkanlıklarını konuştuk.


Yemek yapmak sizin için ne ifade ediyor?
Kendimi en huzurlu ve en mutlu hissettiğim yer mutfağım. Yemek yapmaktan, aile ve arkadaşlarıma sofra hazırlamaktan çok hoşlanıyorum. Mesela ben mutfakta yemek yaparken iki buçuk yaşındaki oğlum Ali mutfakta oynar, eşim gelir, arkadaşlarım gelir, yemekleri tadarız, bir yandan da sohbet ederiz… Yemek, insanları bir araya getirir. Hobim, mesleğim haline geldiği için yemek yapmak aynı zamanda üretken olmayı da ifade ediyor.

 


Günde kaç saatiniz mutfakta geçiyor?
Gününe göre değişiyor. Yoğun olduğum haftalarda, toplantılar, çekimler, montaj derken geriye çok az zamanım kalıyor. Kalan vaktimi de yeni tarifler çıkartmak için mutfakta geçiriyorum. Genel olarak ortalama beş-altı saat diyebiliriz.


Çocukken de yemek yapmaya meraklı mıydınız?
Rahmetli anneannem çok güzel yemek yapardı ve çocukluğum mutfakta onu izleyerek geçti. Yemek yapmıyordum ama yemeğe ve mutfağa çok meraklı bir çocuktum. 


Kendi Youtube kanalınızı açmaya sizi ne teşvik etti?
Aşçılık okulundan mezun olduktan iki hafta sonra oğlum Ali dünyaya geldi. Oğlumla zaman geçirip aynı zamanda evden çalışmak istedim. Youtube’da yemek alanında bir eksiklik olduğunu fark ettim ve bir yemek kanalı açtım. Bir buçuk senedir kendi mutfağımda, evimde pişen yemekleri videoya çekiyor, montajlıyor ve Youtube’a yüklüyorum. Bugüne kadar yaklaşık 400 tarif yükledim. Her hafta dört adet yeni tarif giriyorum ve Youtube varoldukça girmeye devam edeceğim. Bir de şimdilerde cumartesi ve pazar günleri hurriyet.cm.tr sitesinde tarfiflerimi paylaşıyorum.

 

Daha önce neler yapıyordunuz?
Üniversiteden mezun olduktan sonra iki sene New York’ta büyük bir kozmetik şirketinde çalıştım. Prada, Marc Jacobs, Calvin Klein gibi markaların parfümlerini üretiyorduk. Ben proje geliştirme bölümündeydim. 2009 yılında Türkiye’ye döndükten sonra medya sektöründe çalışmaya başladım. Aşçılık okuluna gitmeden önce de iki sene boyunca spor spikerliği yaptım.


Yemek yaparken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?
Malzemelerin taze ve mevsiminde olması çok önemli. Yemeği yapmaya başlamadan önce mutlaka bütün malzemeleri hazırlarım. Böylece yemeği dağılmadan pratik ve hızlı bir şekilde pişiririm. Yanımda mutlaka bir defterim olur, yemeği yaparken notlar alırım. Mutfağı temiz kullanırım. Ama her şeyden önemlisi yemeği hissederek, keyfini alarak yapmaya çalışırım. 


Yapmayı en sevdiğiniz yemek hangisi?
Çikolataya çok düşkün olduğum için çikolatalı tatlılar yapmayı çok seviyorum.  


Peki, ya yemeyi en sevdiğiniz?
Yine tatlılara çok düşkünüm ama genel olarak yemek ayırt etmem. Usulünce pişen her yemeği yerim. Farklı tatlara çok açığım. Seyahat ettiğimde gittiğim yerin yöresel lezzetlerini tadarım. Sokak yemeklerini çok severim.


Alem için sağlıklı atıştırmalıklar hazırladınız. Menüye nasıl karar verdiniz?
Protein ağırlıklı, tok tutacak ve de oldukça sağlıklı yemekler seçtim. Hepsi çok pratik ama servis edince çok şık duruyor. Akşamüstleri, yanında ev yapımı limonata ile harika olur!


Siz gün içinde neler yersiniz? Beslenme alışkanlığınız nasıl?
Aslında programıma göre değişiyor. Evdeysem üç öğün düzenli yemek yerim, eğer çok yoğunsam bir öğünü atlarım. Her şeyi yerim. Canım çektiğinde çikolata da yerim, mantı da ama dengeliyorum. Mesela öğlen makarna yiyorsam akşam salata yerim. 


Asla hayır diyemediğiniz yiyecek?
Portakallı çikolata. Kesinlikle hayır diyemiyorum! Evde keçiboynuzu unundan çikolata tadında sağlıklı tatlılar yapıyorum, bu sayede bol bol yiyebiliyorum.


En çok hangi mutfağı seviyorsunuz?
İtalyan. Deniz mahsüllerine, pizzalarına, peynirlerine, her şeyine bayılıyorum!


İstanbul’dan ve dünyadan favori restoranlarınız hangileri?
New York’ta La Esquina; İstanbul’da Neolokal; Paris’te Le Chateaubriand; San Sebastian’da ise Mugaritz ve şehrin içindeki minik pintxos barları favorim.


Yemeklerin sunumlarına nasıl karar veriyorsunuz?  
Sade ve doğal sunumları seviyorum. Bana göre sunum çok süslü olmamalı ve yemeğin önüne geçmemeli. Sunum yaparken, yiyeceklerin renkleri, dokuları ve şekilleri göz önünde bulundurulmalı. Tabakta ya da tabak ile yemek arasında kontrast oluşturarak yemekler ön plana çıkartılabilir.  Taze otlar ve renkli meyvelerden de hem aroma hem renk katması için faydalanılabilir. Julia Child’ın bu konuda çok güzel bir sözü vardır “Bir tabak çok güzel gözüküyorsa bilin ki, birinin bütün parmakları ona değmiştir.” Ben de bu söze katılıyorum, sunumun temiz ve iştah açıcı gözükmesi yeterli.


Yemeklerle bu kadar içli dışlı biri olarak formunuzu nasıl koruyorsunuz? 
Bir gün çok yiyorsam, ertesi gün dikkat ediyorum. Hareketli bir hayatım var, evdeysem ya mutfaktayım ya da oğlum Ali’yle oyun oynuyoruz. 


Bir de yemeği sofrada yemeyi severim, aralarda çok atıştırmam.


Formunuza ekstra dikkat etmek istediğinizde nasıl bir beslenme düzeni tercih ediyorsunuz?
Bir-iki gün akşam yemeğini atlıyorum. Mümkün oldukça akşam yediden sonra yemek yemiyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR

Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri
Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

6 dakika okunma süresi
Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler
Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

4 dakika okunma süresi
Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil
Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

1 dakika okunma süresi
Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?
Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

7 dakika okunma süresi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER
MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

MÜZİĞİNİN ZİRVESİNDE NİLÜFER

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR
İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

İLHAMINI RENKLERDEN ALIYOR

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ
GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

GÜL AĞIŞIN LUG VON SIGA HİKAYESİ

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK
BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

BERRİN OKÇU İLE GEÇMİŞE YOLCULUK

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA
EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

EMMA SHAPPLIN İLE KAPADOKYADA

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN
YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

YONCA EBUZZİYA İLE KAPALIÇARŞI'DA BİR GÜN

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR
GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

GALERİ SELVİN 30 YILI GERİDE BIRAKIYOR

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI
MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

MÜCEVHERİN DAHİ İSMİ SEVAN BIÇAKÇI

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"
SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

SERRA KASLOWSKİ "TUTKU DOLU BİR HAYAT"

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI
İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

İDİL FIRAT ALEM ÖZEL RÖPORTAJI

DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI
DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI

DELFINA DELETTREZ FENDI İSTANBULDAYDI

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR
FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR

FİKRET ORMAN KIZLARI ONUNLA GURUR DUYUYOR