Güneş galaksimizin tacı olarak nitelendirmek elbette yanlış olmaz. Tüm canlıların yaşam kaynağı olan güneş dünyamızın da yaşam kaynağı olarak bilinmektedir. Dünyamız güneşin etrafında döner ve ondan enerjisini alır.
Dünyamız güneşin etrafında bir turunu 365 gün 6 saat olarak tamamlar ve bu 6 saat 4 yılda bir gün olarak şubat ayına yansır. Çoğumuz bu bilgi karşısında şaşırıp kalsak da gerçek budur
Bilim adamları yaptığı çalışmalarda eliptik bir yörünge de güneşin etrafında hareket eden dünyamız 3 Ocak günlerinde Güneşe 4 milyon 830 bin kilometre daha yakın olduğunu belirledi. Gökbilimde Perihelyon yani günberi noktası olarak adlandırılan ve her yıl ocak ayında gerçekleşen bu durum dünyanın eliptik şeklinden kaynaklanmaktadır. Birçoğumuz bu durumdan haberdar olsak ta bilmeyen kişiler de elbette bulunuyor.
Bu tarihi 4 Temmuz gün öte noktası takip etmektedir. Bu günde ise dünya güneşe en uzak noktada bulunur Dünyamızın bu tarihlerde farklı şekilde bulunma nedeni elbette bilim dünyasında olduğu kadar insanlar arasında da merak uyandırmış ve eski çaplardan beri insanlar dünyamızın bu durumunu sorgulamış ve gerekli araştırmalar ile astronomi bilimini insanlığa kazandırmak tan uzak olmamıştır. İnsanlık her alanda olduğu üzere güneş ay dünya ekseni etrafında bir çizgi çizerek araştırmalar yapmış ve çıkarımlarını tüm dünya ile paylaşmıştır. Asıl olan şey insanlığın duyduğu merak ve bu merakı giderecek tanımlamalar olmuştur. Ve insanların her geçen gün genel kültür kazanımı artmıştır.
Dünyanın 3 ocak tarihinde güneşe en yakın olduğu tarihi bilimsel adıdır. Günberi olarak da nitelendirilen Perihelyon güneşin dünyamız arasında en yakın konumda olduğu zamanı simgeleyen addır.
Dünyamızın güneş etrafında dönmesi ve bu döngüde izlediği yolun adıdır. Eliptik Yörünge güneş etrafında bir çizgi olarak düşünecek olursak bu yörünge güneş karşısındaki dünyanın farklı noktalarda dönmesini ifade eder.
Dünyamızın hayat enerjisi olan güneş, güneş sistemi olarak nitelendirdiğimiz sistemin en önemli unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır, gerek çelim gücü gerek sıcaklık vermesi ile dünyamıza yaşam kaynağı olmuştur, kendi etrafında dönen güneş dünyamızın sıcaklık ve ışık enerjisini karşılamaktadır.
Canlıların yaşamını sürdürdüğü yer olan dünya güneş sistemindeki yaşanılabilir bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem kendi hem de güneşin etrafında dönen dünya bir dönüşünü 24 saat olarak tamamlar Güneş etrafında ise bir dönüşünü 365 gün 6 saat olarak tamamlar
Dünyamızın uydusu olan geceleri güneşten aldığı ışığı dünyamıza yansıtarak geceleri ışık ihtiyacımızı vermektedir Ayın kendi ışığı yoktur. Güneşten gelen ışıkla parlar.