Contemporary Istanbul (CI) geçtiğimiz yıl yeni yeri Tersane İstanbul'da sanatseverlerle buluşmuş; sanat dolu günlere imza atmıştı. Fuar bu sene, yılda iki kez izleyiciyle buluşacağını duyurduğunda ise büyük heyecan yaratmıştı. Geçtiğimiz hafta izleyiciyle buluşan şehrin yeni fuarı CI Bloom, sadece yerli galerilerin katıldığı bir seçki sundu.
Tarihi mekanda geçmişle geleceği birleştiren fuarın bu seçkisinin bir diğer sürprizi ise "Digital Horizons: The New State of The Art NFT" sergisi ve ona eşlik eden konferans serisi oldu. Paribu desteği, ContempoNeo organizasyonu ile düzenlenen serginin kürasyonunu MoCDa (Museum Of Contemporary Digital Art) üstlenirken, yaratıcı yönetmenliği sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler – Arda Yalkın) tarafından gerçekleşti. NFT koleksiyonerlerine ait eserlerden seçilen seçkide Beeple, Damien Hirst, Pak, XCopy, Martin Lucas Ostachowski & Oficinas TK, Mario Klingemann, Sofia Crespo, Larva Labs, BayC, ha:ar gibi sanatçılar yer aldı. 12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen blockchain endüstrisi ve NFT konferans serisinde katılımcılar dijital dünyaya açılan yeni pencere hakkında birçok bilgi edindi. Katılımcılar, NFT'lerin hukuki ve mali açılardan incelendiği tartışmalarda, önemli global NFT/Blockchain şirketlerinin sunum ve eğitimlerine katılma imkanı buldular.
Pandemi süreci zorunlu olarak birçok galeriyi, fuarı ve müzayedeyi dijital dünyaya adapte etmiş, dijital sanat bu dönemde popüler hala gelmişti. Sanat dünyasında yeni pazar yeri bu dönemde kaçınılmaz olarak oluşmaya başlamıştı. NFT'ler böylesi bir dönemde dijital dünyada sanat eserlerinin çok fazla talep görmesini sağlamıştı. Günden güne popülerliği artan NFT'ye dair sergi ve konferans serisiyle CI Bloom, hem koleksiyonerlere hem sanatçılara bu alanda bilgi verici bir deneyim sundu. CI Bloom'un "Digital Horizons: The New State of The Art NFT" sergisinin yaratıcı yönetmenliğini üstlenen, hem de eseriyle seçkide yer alan Hande Şekerciler'den fuardaki NFT rüzgarını dinledik.
"Blockchain'in sanat dünyasındaki kullanımıyla ilk defa, 2019'da Miami Art Week sırasında CADAF'da karşılaşmıştık. O vakitler şimdiki gibi ana akımın gündeminde olan bir mevzu değildi. NFT aslında bir sertifikalama biçimi bu arada. Genel kanının aksine bir medyum ya da üretim biçimi değil. Bizim amacımız fiziksel sanat piyasasıyla, henüz, ilgilenmeyen daha genç, çoğunlukta işi ve özel hayatını internette kurgulayan yeni kuşak koleksiyonerlere ulaşmaktı. Çünkü onların fiziksel işleri beğenseler de almak için bir motivasyonları yok. Zira sürekli ekran başındalar ve hayatları, eserlerini sergileyebilecekleri duvarları sosyal ağlarda. Bu koşullarda yeni kuşakla buluşabilmek ve zamanın ruhunu yakalamak amacıyla NFT üretmek bize mantıklı geldi. Öte yandan biz NFT olarak sergilemek/satmak üzere özel eserler üretmiyoruz. Sadece mevcut eserlerimizin bir edisyonunu NFT olarak hazırlıyoruz. CI Bloom'a da çok sevdiğimiz koleksiyoner arkadaşımız Kına Demirel ile beraber son yaptığımız videomuzun NFT'si ile katıldık. Kına uzun zamandır bir NFT edisyon almak niyetindeydi. Fakat bir türlü denk gelmemişti. Onun beğendikleri hep ilk satılanlar oluyor. Bu sefer daha yapmaya başlamadan eseri almaya karar verdi. Aşağı yukarı nasıl bir video yapacağımızı biliyorduk, o da bu işi sipariş etti. Kendisi de eseri ilk defa sergide gördü. Böyle sürpriz bir hikayesi var bu eserin. Sergileme başladığı zaman bizim eser üzerindeki söz hakkımız bitiyor. O noktada artık bizim ne anlattığımız değil, izleyicinin ne anladığı ve nasıl yorumladığının bir anlamı oluyor. Biz genel olarak toplumun- bireyle, bireyin diğer bireylerle olan ilişkisi üzerine işler kurguluyoruz. 'Digital Horizons: The New State of The Art NFT' sergisine 'Impossible Sculptures' serisinin bir parçası olan video eserle katılıyoruz. Nihayet gelen baharla ve pandeminin etkisini yitirmesiyle beraber sanat piyasanın yeniden canlanmaya başladığı günlerde, özellikle iç piyasaya ve genç sanatçılara/koleksiyonerlere yönelik böyle yeni bir fuar hoş bir yenilik oldu. İnsanlar Tershane'nin İstanbul'la iç içe mekanında baharın gelişini, böyle bir sanat etkinliğiyle kutladı. Digital Horizons'ın öneminden de kısaca bahsetmek gerekirse; fiziksel sanat dünyasına yeni yöntemleri, üretim, sergileme ve yeni nesil koleksiyonerleri anlatmak; aynı şekilde fiziksel olmayan piyasayı oluşturan aktörlerin fiziksel sanat dünyasıyla yakınlaşması, bir araya gelip birbirini anlaması açısından kilit bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Birçok önemli konuşmacının yer aldığı, aynı zamanda yeni teknolojilerin nasıl kullanılacağına dair atölye çalışmalarının da yer aldığı konuşma programının da bu anlamda çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Serginin bir mesaj iletmek kaygısı yok açıkçası. Yukarıda bahsettiğim gibi amacımız, yeni nesil koleksiyonculuk anlayışını bir bağlama oturtarak, koleksiyonerler ve sanat izleyicisiyle paylaşmak. Bir anlamda kuşaklar arası bir köprü kurmak işlevini üstlenmiş olduk diyebiliriz."