Çağdaş Türk sanatının uluslararası alanda başarılı ismi Taner Ceylan'ın küratörlüğünü yaptığı "Olimpos Sergileri 2-Peyzaj", Karaköy'deki tarihi Zülfaris Sinagog'unda açıldı. Antalya'da Olimpos'ta yetiştirdiği zeytinliğinden elde ettiği gelirle bu sergiyi gerçekleştiren Taner Ceylan, "sanatla gelenin sanata dönüştüğünü" belirtiyor. Ceylan, serginin temasını "Peyzaj" olarak belirlemiş ama bu, "ruh hallerinin peyzajı".Ceylan, sergi kitapçığında "ruhsal manzaraları" şöyle açıklıyor: "Pekala ruhların ve ruh hallerinin de birer peyzajı söz konusu olabilir. Güzelliğin olduğu kadar çirkinliğin; nefretin olduğu kadar sevgi ve aşkın da peyzajından söz edilebilir. Sanırım bir mesafeden bakınca herşey bir manzaraya dönüşüyor. Mesele, mesafeyi koruyabilmek. Maldivler'de bir kumsalı seyrediyor olabilir insan. Bir yanardağ patlamasını ya da yanan ormanların alevini de. İlk ama ilk aşkını hisseden bir ergenin kalbinin manzarasını ya da gerçekten ruh eşini kaybetmiş, yas tutan bir kalbin manzarasını hayal etmek mümkün" diyor.
Sotheby's'in düzenlediği çağdaş Türk sanatı müzayedelerinde eserleri en yüksek fiyata alıcı bulan Taner Ceylan, "Olimpos Sergileri" nin ilkini geçen yıl "Portre" temasıyla gerçekleştirmişti. 2008'de Sotheby's'in müzayedesinde, boksör temalı "Spiritual " adlı tablosuyla ilk kez dikkat çekerek önemli bir başarı elde eden Ceylan; tuval başında değilse zeytincilikle uğraşıyor. Genç yeteneklere destek verdiği "Olimpos Sergileri" projesini de bu zeytinliğinin geliriyle karşıladığını belirtiyor.İstanbul sanat yaşamına hareket getiren, "Karaköy'ün mücevher kutusu" Zülfaris Sinagog'unda açılan sergiye, Instagram hesabından herkesi davet eden Ceylan, "Olimpos'taki zeytinliğimden gelen yağları koleksiyonerlerime satarak elde ettiğim gelirle, bu sergilerin ikincisini gerçekleştiriyorum. Serginin ana kurgusu, sanat tarihinin temel konularını alıyor. Zeytin fidanlarımı yıllar içinde özenle büyütüp yağlarını damıttığım gibi, bu proje de özenle damıtılarak gerçekleşti. İki yıldır sergideki sanatçılarla çalışarak üretilen yapıtlar, her şeyin birer peyzaja dönüşebildiğini gösterdiler. Geçmişi 1670 yılına dayanan Zülfaris binası hakikaten Karaköy'ün mücevher kutusu" diyor.
"Ruh hallerinin peyzajını" yansıtan sergide heykel, fotoğraf ve desen alanlarında üretilmiş peyzajlar yer alıyor. Ahu Akgün, Akın Güreş, Ayşe Tuğ, Ayşenur Şentürk, Aysun Şentürk, Can Ünlü, Elif Çatlıoğlu, Gurur Birsin, Hazal Aktaş, İsmail Yılmaz, Kadir Selçuk, Özlem Yılmaz, Pelin Hazal Aktaş, Yağız Gülseven, sergide yer alan sanatçılar. Tarihi mekanın girişinde izleyiciyi, doğanın orta yerine düşmüş gibi kendini bırakmış bir insan bedeninin yer aldığı; İsmail Yılmaz imzalı büyük boyutlu bir fotoğraf karşılıyor. "Olimpos Sergileri"ni tarih mekanlarda düzenlemeyi tercih eden Ceylan, "Tarihi mekana müdahale edemiyoruz; bu nedenle yapıtların sergilenebilmesi için özel tasarım yerleştirmeler gerekiyor" diyor. Bu yılki tasarımları üstlenen mimarlık ofisi Fields tarafından gerçekleştirilen; tapınak görünümlü, kubbeli bir yerleştirme; mekanın orta yerindeki duruşuyla dikkatleri çekiyor; atmosfere mistik bir hava veriyor. Karaköy-Tünel arasındaki hatta yer alan tarihi sinagogda, pandemi önlemlerine uygun açılan sergi 11 Haziran'a kadar devam edecek.