İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim'de başlıyor. Bu yıl Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde tiyatroseverlerle buluşacak festivali Kasapoğlu, "Festivaller, kent kültürünün çok önemli bir parçası; yapıldıkları şehrin insanları için çok önemli, kültürel anlamda çok besleyici etkinlikler... Biz de bu yıl doyurucu bir festival programı hazırlamak için yola çıktık. 26. İstanbul Tiyatro Festivali'ni kurgularken programın, yerli oyunların yanı sıra, uluslararası yapımları da içermesini; farklı disiplinleri bir araya getirmesini; genç sanatçıları teşvik ederken, ustalara da saygı duruşunda bulunmasını istedik. Ve tüm bunları bütünlüklü bir şekilde bir araya getirmeye çabaladık" sözleriyle ifade ediyor.
Oyunların bir önceki yıllarda olduğu gibi belirli temada birleştiğini ifade eden Kasapoğlu, festivalin programını "25 Ekim'de başlayıp 26 Kasım'a kadar sürecek festivalin programı, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, KKTC, Yunanistan ve Türkiye'den 21 yapım ile üç perdeden gösterim içeriyor. Bu yıl 'Bu İşte Bir Kadın Var' teması, festivalde kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sahne sanatları alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan bir bölüm. Molière'in 400. yılı teması, farklı Molière yorumlarını içeriyor. Festival ayrıca tiyatromuzun iki ustasına saygı duruşunda bulunuyor: 'Yaşasın Demokrasi' ile Haldun Taner'e ve 'Şahları da Vururlar' ile Ferhan Şensoy'a... İzleyiciler festivalin uluslararası seçkisinde ise günümüz tiyatrosunun önemli yönetmen ve koreograflarının eserlerini izleme fırsatı bulacaklar, ülkemizde uzun süredir beklenen isimlerle buluşacaklar ve Avrupa tiyatrosunun yükselen, yıldız isimlerini tanıma imkanına sahip olacaklar. Pasolini'nin doğumunun 100. yılı ise bir dans projesi olan 'Pasolini: Gizli Yangınlar' ile kutlanacak. Uluslararası programda ayrıca İspanya'dan bir kukla gösterisi ve Fransa'dan bir çocuk oyunu da yer alıyor. Kısacası festivalde herkese göre bir gösteri mutlaka var" cümleleriyle anlatıyor. Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen, 26 Kasım'a kadar sürecek festivalin öne çıkan oyunlarına göz atıyoruz.
Birleşik Krallık sahnesinin en sıra dışı yönetmenlerden Ben Duke, dans ve komediyi ustaca harmanladığı bu sürükleyici oyunda, ölmeyip 40'lı yaşlarına ulaşmış "Juliet ve Romeo"nun dillere destan aşkının gündelik hayatın ağlarında nasıl çırpındığına odaklanıyor. Sorunlarını çözmek için psikoterapiden hipnoza ve çiftler masajına her şeyi deneyen "Juliet ve Romeo", bu kez farklı bir yönteme karar veriyor: İlişkilerindeki belirleyici anları izleyicilerin önünde tekrar canlandırıyorlar. Böylece hepimizin bildiği o büyük ve trajik aşk hikayesi, en dokunaklı davranışların bile aslında yanlış anlaşılmalarla örüldüğü son derece komik bir hâle bürünüyor.
Yer: Maximum UNIQ Hall
Tarih: 3 Kasım – 4 Kasım
Saat: 20:00
İstanbul Tiyatro Festivali, İtalyan sinemasının efsane yönetmeni Pier Paolo Pasolini'nin doğumunun 100. yılını, dahi yönetmenin benzersiz dünyasını dansla yorumlayan "Gizli Yangınlar" ile kutluyor. Usta koreograf Monica Casadei'nin merakla beklenen yapımı, dünya prömiyerinden hemen sonra İstanbullu izleyicilerle buluşuyor.
Yer: İş Kuleleri Salonu
Tarih: 21 Kasım – 22 Kasım
Saat: 20:00
Bu yıl festivalin Onur Ödülü'nün de sahibi olan Ali Poyrazoğlu, yeni projesi "Habanera Makamı" nda tiyatro ve operayı buluşturuyor. Poyrazoğlu, anılarından hareketle, caz tınıları eşliğinde tiyatronun ve operanın ana caddelerinden çıkıp arka sokaklarında dolaşıyor. Seyirciyi mizahın aydınlık kapılarına götürürken, sanatın yaşamlarımızda yarattığı farkın da altını çiziyor.
Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu / Süreyya Operası
Tarih: 7 / 19 Kasım
Saat: 20:00
2012 yılında İngiltere kralı III. Richard'ın kemikleri bir otoparkta bulunur. O sırada küçük bir tiyatro topluluğu, Shakespeare'in III. Richard oyununun provalarını yapmaktadır. Olaylar, polis tarafından aranan birinin tiyatroya sığınmasıyla rayından çıkar. Kendini Richard olarak tanıtan bu adam, önce III. Richard rolünü, daha sonra da yönetmen koltuğunu ele geçirir ve olaylar gelişir. Okan Bayülgen, Shakespeare'in ünlü trajedisinden hareketle yazıp yönettiği ve oynadığı "Richard" ile ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali'ne konuk olmaya hazırlanıyor.
Yer: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Tarih: 17 Kasım
Saat: 20:00
26. İstanbul Tiyatro Festivali, çağımızın en önemli koreograf ve dansçılarından biri kabul edilen Akram Khan'ın, nisan ayında prömiyerini yapan en yeni koreografisi "Orman Kitabı"nı İstanbul'a getiriyor. Geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getiren gösteri; Stanley Kubrick ve Peter Gabriel gibi önemli isimlerle çalışmış ödüllü besteci Jocelyn Pook'un eşsiz müziklerinin desteklediği, en son görsel teknolojiyle yaratılan etkileyici sahneleriyle izleyicilere büyüleyici bir deneyim sunuyor.
Yer: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Tarih: 28 Ekim
Saat: 20:00
Yarım asırdır edebiyat, sinema ve müzik dallarında ürettiği sayısız eserle uluslararası pek çok ödülün sahibi Zülfü Livaneli, kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu "Duvar" ile festivale konuk oluyor. Bilge Emin'in yönettiği oyun, farklı coğrafyalardan dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını, iç içe geçen trajik hikayelerini konu alıyor. Dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları, korkuları yaşamış dört karakterin kişisel tarihlerine odaklanan oyun, toplumsal yıkımların izlerini bu insanlar aracılığıyla seyircilere sunuyor.
Yer: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Tarih: 31 Ekim – 1 Kasım
Saat: 20:00
ENKA Sanat'ın yapımcılığını üstlendiği "Nuh'un Gemisini Aramak", iki kardeşin hayatına odaklanıyor. Yakın tarihimizin fotoğrafını çeken oyunda seyirci, babadan kalma eski bir kamyonetle, doğdukları kasabaya doğru bir seyahate çıkmak mecburiyetinde kalan kardeşlerin yolculukları sırasında havalandırdıkları tozlu anıların birer birer ortalığa saçılmasına tanık oluyor.
Yer: ENKA İbrahim Betil Oditoryumu
Tarih: 15 Kasım
Saat: 20:00
"Bergen" filminin yönetmenleri M. Caner Alper ve Mehmet Binay bu kez bir tiyatro oyunu ile izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yönetmenler festivalin açılış oyunu "Kibarlık Budalası" Remix'te, Molière'in 17. yüzyıl Fransa'sında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu, farklı bir bakış açısıyla ele alıyor; popülerlik çabası ile şöhret peşinde koşma temaları üzerinden günümüze uyarlıyor.
Yer: Maximum UNIQ Hall
Tarih: 25 – 26 Ekim
Saat: 20:00
Eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis, ilk kez Türkiye'de! Absürt tiyatronun Yunan temsilcisi Laskaridis, "Titanlar" da hiciv ve dönüşüm temalarını kullanarak insanlığın bilinmezlik karşısındaki varoluşunu keşfe çıkıyor. Akıllardan uzun süre çıkmayacak türler ötesi bu oyun; festival izleyicisine, bildiği her şeyi ardında bırakıp gireceği bambaşka bir evreni keşif imkânı sunuyor.
Yer: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Tarih: 23 Kasım - 24 Kasım
Saat: 20:00
Selçuk Yöntem, festivale özel destansı bir akşamda izleyicileri 1500 yıl önceye, Truva Savaşı'nın tam ortasına götürüyor. Alessandro Baricco'nun çağdaş bir yaklaşımla yeniden kaleme aldığı "İlyada", usta oyuncu Yöntem'in muhteşem yorumuyla bu müzikli okumada hayat bulurken, Fazıl Say'ın kendi bestelerinden bu performansa özel derlediği seçkiyi piyanist Ece Dağıstan Say yorumluyor.
Yer: Süreyya Operası
Tarih: 8 - 9 Kasım
Saat: 20:00