Sağlıklı beslenmek, iştahımızı daha iyi yönetmek ve kilo kontrolümüzü daha rahat sağlayabilmek için mutfağımızdaki gıdaları gözden geçirip bazı yiyecek ve içecek türlerini mutfağımızdan uzak tutmamız gerekiyor. Mutfağımızdan uzak tutmamız gereken yiyecek ve içecekler listesini bir araya getirdik.
Hep "Şeker şekeri çeker!" diyoruz. Yüksek şeker içeriği olan ne kadar çok gıda tüketirseniz o kadar çok canınız şekerli yiyecek yemek ister. O nedenle günlük beslenmede şekerli gıdaları mümkün olduğu kadar üst üste ve sık yememek gerekiyor. Ayrıca vücutta en çabuk yağa dönüşen yiyecek grubu karbonhidratlardır. En zengin karbonhidrat kaynağı ve kan şekerini en hızlı yükselten yiyecek de rafine şekerdir. İçinde rafine şeker olan pasta, kek, kurabiye, limonata, şekerli ve gazlı içecekler, dondurmalar ve her türlü tatlıdan uzak durmak göbek yağlarından kurtulabilmek için alınabilecek en iyi önlemlerin başında gelir.
Beyaz undan yapılan yiyecekler, aynı şeker gibi kan şekerini aniden yükseltip düşüren bir etki gösterir. Yani daha önce bahsettiğimiz glisemik indeks değeri yüksektir. Dolayısıyla bu yiyeceklerin porsiyon kontrolü zordur, yedikçe yemek istersiniz. Ayrıca çok yemiş olmanıza rağmen sizi kısa sürede tekrar acıktırıcı bir etki gösterirler. Bunun yerine beyaz unun ayrıştırılmamış hali olan tam buğday unu tercih etmek daha doğru olur. Böylece lif oranını düşürmediğinizden hem porsiyon kontrolünü daha kolay yaparsınız hem de kan şekeriniz daha dengeli gideceğinden daha uzun süre tok kalırsınız.
Salam, sosis ve sucuk. Bu yiyecekleri hazırlarken bile nasıl yağ bıraktığını gözlerinizle görürsünüz. Mesela sabah sucukları doğrayıp tavaya koydunuz, iki dakika içinde nasıl yağ bırakır, bilirsiniz. Sonra siz o yağı yanlışlıkla lavaboya dökseniz ne olur? Lavabo tıkanır değil mi? İşte siz o sucukları yiyerek damarlarınızı da aynı şekilde tıkıyorsunuz ve o yüksek yağlar doğrudan kilo almanıza sebep oluyor. Yağ oranının yüksek olmasının yanında bu gıdalar yüksek oranda işlenmiştir ve içinde birçok katkı maddesi bulunur. Özellikle salam, sosis ve jambon gibi pembe renkli olanlarda nitrit veya nitrat kullanıldığını ve bunların aşırı tüketiminin kansere yol açtığını unutmayın! Eğer bunları çok tüketmek istiyorsanız ayda bir kez üç-dört dilim sucuk veya bir-iki dilim pastırma olacak şekilde nadiren ve ölçülü miktarda tüketebilirsiniz.
Paketli ürünlerden alacağınız fazla şeker, gıda boyaları, koruyucu maddeler ve yağlar göbek çevrenizde yağlanmaya sebep olur. Paketli ürünlerin birçoğunda monosodyum glutamat (MSG) isimli, halk arasında Çin tuzu olarak da bilinen bir katkı maddesi bulunur. Bu, insan sağlığı için ciddi bir risk oluşturur. Merkezi sinir sistemi, böbrek ve karaciğer hasarı, doyma mekanizmasında bozulma MSG'nin yol açtığı zararlardan bazılarıdır. Cipsler, hazır çorbalar, hazır soslar, hazır gıdaların hemen hepsi MSG içerir. O nedenle bu tür gıdaları mutfağınızda kesinlikle bulundurmamalısınız.
Sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, katı ve kızartma yağlarında, hazır hayvansal gıdalarda, kızartılmış gıdalarda, fırıncılık ve pastacılık ürünlerinde, bisküvi, pizza hamuru, çikolata, gofret, cips, salata sosları, hamur işi, kraker, hazır köfte, tatlılar ve bunlar gibi birçok hazır gıdada trans yağ bulunur. Bunları tükettiğimizde çok fazla trans yağ aldığımız için bu da sağlığımız üzerinde ciddi sorunlara neden olur. Trans yağ, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi, kalp rahatsızlığı ve inme riskini ciddi ölçüde artırır. Trans yağlar bağışıklık sistemini zayıflatır, insülin direncini artırır, karaciğeri ve üreme sistemini etkiler. Gebelerde düşüğe, doğum ağırlığına neden olur ve anne sütünün kalitesini bozar. Hücre zarına da zarar verir. Paketli gıdanın üzerinde direkt 'trans yağ' yazmayabilir. Siz siz olun, mutlaka etiketini kontrol edin. Eğer etiketlerinde 'hidrojenize yağ' olduğu belirtiliyorsa bunun anlamı, "Trans yağ içerir"dir.