Kuru fırçalama tekniği; özünde ölü hücreleri cilt yüzeyinden pul pul dökmeye ve kan akışını hızlandırmaya yardımcı olmak için cildi kuru bir şekilde sert kıllı bir fırça ile fırçalama işlemi. Asırlık bir gelenek olan Ayurveda tıbbında kullanılan kuru fırçalama tekniği, bambu ya da at kılı fırçası kullanılarak ciltteki ölü deriyi gözenekler yoluyla atmaya yardımcı oluyor. Kuru fırçalama tekniği lenfatik sistemi uyarmadan selülit görünümünü azaltmaya, vücuttaki enerjiyi artırmadan toksinlerden arındırmaya kadar sayısız fayda sağlıyor. Üstelik kuru fırçalama tekniğini uygulaması da oldukça zahmetsiz.
Kuru fırçalama tekniğini uygulamak oldukça zahmetsiz. En önemli noktalardan biri vücudu her zaman lenf sisteminin aktığı kalp hizası yönünde yani yukarıya doğru fırçalamak. Kuru fırçalama tekniğinde diğer en önemli nokta ise cildinizin kuru olması. Burada ki kuruluk, cilde kuru fırçalama öncesinde herhangi bir serum, yağ ya da krem sürmemek anlamına geliyor. Cildinizin tahriş olmaması için nemli olması şart. Günlük nemlendiricinizi sürdükten ve cildiniz iyice emdikten sonra kuru fırçalama tekniğine başlayabilirsiniz. Vücudunuzun her bölgesini ortalama 10 kere fırçalamak yeterli. Ayrıca fırçalarken dolaşımı artırmak için doğru baskıyı yaptığınızdan emin olmalısınız. Amaç, cildi tahriş edip acıtmak değil; aksine canlandırmak olduğu için cildinize karşı nazik olmayı unutmayın.
1. Kuru fırçalama tekniğini uygulamaya ayaklarınızdan başlayabilirsiniz. Önce ayak altlarınızdan başlayıp daha sonra ise ayak bileklerinizden yukarıya doğru nazik hareketlerle fırçalama işlemine devam edebilirsiniz. Bacaklarınızı fırçalarken, iç uyluk gibi daha durgun olan bölgelere ekstra zaman ayırabilirsiniz.
2. Daha sonra ise sırasıyla mide, sırt ve koltuk altı bölgelerinizi fırçalayabilirsiniz. Bu bölgelerinizi fırçalarken ister aşağıdan yukarı bir rota çizin isterseniz de dairesel hareketler uygulayın.
3. Kollarınızı fırçalamaya ise avuç içlerinden başlamalısınız. Sonrasında ise el bileklerinizden omuzlarınıza kadar nazikçe aşağıdan yukarı fırçalamaya devam edin.
Kuru fırçalama tekniğini hangi sıklıkla uygulamanız gerektiği konusunda cilt tipinizden yardım alabilirsiniz. Hassas bir cilde sahipseniz, birkaç haftada bir kuru fırçalama tekniğini uygulamalısınız. Cildiniz hassas değilse her duş öncesi ikişer, üçer dakikalık kuru fırçalama seansları yapabilirsiniz. Kuru fırçalama sonrası cilt hidrasyonunuzu korumak için nemlendiricinizi sürmeyi ve bol bol su içmeyi unutmayın.
Lenfatik sistemi uyarmadan, cildin esnekliğini artırmaya kadar kuru fırçalama tekniğinin altı faydasını bir araya getirdik.
Kuru fırçalama tekniği vücut bağışıklığının önemli bir parçası olan lenfatik sistemi uyarıyor. Derinin altındaki lenf damarları kuru fırçalamanın etkisiyle uyarılıyor ve lenf akışı hızlanarak vücudun kendisini toksinlerden arındırması kolaylaşıyor.
Kuru fırçalama tekniği cildi pul pul dökerek yüzeydeki ölü ve kuru deriyi temizliyor. Böylece doğal peeling etkisi yaratan kuru fırçalama ile cilt, daha pürüzsüz ve yumuşak bir forma kavuşuyor.
Doğal peeling etkisi yaratan kuru fırçalama tekniği cilt yüzeyindeki ölü ve kuru deriyi temizleyince, cilt gözeneklerindeki yağ, kir ve artıklar da temizlenmiş oluyor. Böylece ciltteki gözenekler gözle görülür bir şekilde daha da küçülüyor.
Kuru fırçalama tekniğinin vücutta yarattığı masaj etkisi kan akışını hızlandırarak selülit görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor. Kuru fırçalama tekniği düzenli uygulamada selülit görünümünü azaltsa da kesin ve kalıcı bir çözüm sağlamıyor.
Kuru fırçalama tekniği vücutta kolajen üretimini tetikleyerek cildin kalınlaşmasına ve yağ hücrelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor.
Kuru fırçalama tekniği cildin esnekliğini önemli ölçüde artırarak, sorunlu bölgenin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor ve cilt tonlamasının eşitlenmesini sağlıyor.