Akşam yemeği için tek çeşit ana yemek kuralını uygulayın. Çok ağır ve teferruatlı yemeklerden kaçının. Bu tek çeşit yemeğiniz bir etli sebze yemeği, zeytinyağlı bir sebze, fırında tavuk, balık veya et olabilir. Göz doygunluğunu ise salatalar, yoğurtlar, turşular ve ekmekler sağlayabilirsiniz. Akşam yemekleri için ana yemeğin yanına pilav, makarna, börek, patates, erişte gibi karbonhidrat deposu yardımcı yemekler pişirmeyin. Çünkü bu yemeklerin içindeki şekerler vücut yağlanmasını kolaylaştırıyor. Yardımcı yemekleri mümkün olduğu kadar farklı sebze çeşitleri ve tarifleri ile yapmalısınız. Çorbalar artık ön yemek olmaktan çıkıp ana yemek kategorisine girmeli. Şöyle dumanı üzerinde bir kase çorba, yanına biraz haşlanmış sebze ve bir kase yoğurttan oluşan bir akşam yemeği kombinasyonu kulağa çok kötü gelmiyor değil mi? Böylece yediğiniz yiyeceklerin lif miktarlarını artırarak bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlayıp, metabolizmanızı canlandırabilirsiniz.
Akşam yemeğinden sonra siyah çay ve kahve alışkanlıklarınızı bitki çayları ile değiştirin. Mesela rezene, ıhlamur, papatya gibi çaylar içmek hem sindirimi kolaylaştırır hem de vücudu rahatlatarak daha rahat uyumayı sağlar.
Yeşil Çay: İçerdiği antioksidanlardan dolayı baş ağrısını rahatlatıcı etki gösterir. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenler, kilo vermeye yardımcı ve kanserden korumada da etkili.
Tarçın: Tarçın manganez (Mn), lif, demir ve kalsiyum açısından zengin. Baş ağrısı ve diğer birçok sağlık problemlerini iyileştirici tedavisi var. Bununla birlikte kan şekeri düzenlenmesinde de çok etkili. Özellikle şeker düşmesine bağlı olan baş ağrılarının sıklığını azaltıyor. Eğer diyabet, gizli şeker veya hipogliseminiz varsa her gün yemeklerden sonra 2-3 fincan kadar tarçın çayı içebilirsiniz.
Zencefil: Yıllardır Çin'de tedavi amaçlı kullanılmakta. Vücutta iltihabı giderici bir etki gösteriyor. Baş ağrısını rahatlatıcı özelliği var. Bununla birlikte bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu daha güçlü yapıyor.
Rezene: Bu bitkinin metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programıyla birlikte tüketilebilir.
Baharatlar her ne kadar yiyeceklerin lezzetini artırmak veya yiyecekler üzerinde mikrop oluşumunu önlemek için kullanılsa da son yıllarda bazı araştırmalar sağlığa olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Kırmızı biberin içindeki 'kapsaisin' metabolizmayı hızlandırıp, kilo vermeyi kolaylaştırırken; kekikle, şişkinlikler ve gaz problemleriniz azalıyor. Zerdeçal ve zencefildeki C vitamini ise yağ yakımınızı hızlandırmaya yardımcı oluyor. Akşam yemeklerinde ana yemekleri bu baharatlardan zengin pişirmeniz ve yoğurtlarınızla salatalarınıza ilave etmeniz, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.
İstirahatte metabolizma yavaş çalışır, oysa spor veya düzenli egzersiz daha çok kalori tüketmeniz ve metabolizmanın canlanması için olmazsa olmazlardandır. Ayrıca kas kütlenizi artırmak metabolizma hızınızı artırır ancak her egzersizde kas yapmanız mümkün değil. Yeterince kas yapmak için mutlaka direnç egzersizleri, yani ağırlık gibi çalışmalar yapmalısınız.
Stres vücudunuzdaki kortizol oranını artırıyor. Kortizol hormonu da stresli olduğunuzda vücudunuzda yağ tutması emrini veren hormon. Yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı egzersizleri denemelisiniz.