Lara MUTLU - [email protected]
Ben küçük bir kız çocuğuyken evde ilaç dolabının yanında bir de yağ dolabımız vardı. Ailece çıktığımız yurt dışı seyahatlerinde, genel cerrah olan babam gittiğimiz ülkelerden aromatik yağlar alırdı ve operasyon sonrası enfeksiyonlardan koruyucu ve cildi yenileyici karışımlarıyla hastalarına uygulardı. Aromaterapinin içinde büyüdüm ve şifacı bir babanın kızı olarak eczacılık mesleğini tercih ettim” diyen Klinik Aromaterapist Eczacı Sinem Us ile yağların faydalarını konuştuk.
Aromaterapiyle ilgili size en mutlu eden şey nedir?
Günümüzde kimyasallarla çevrilmiş dünyada, doğal yollarla çözüm arayanlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyor. Modern dünya doğadan kopmaya başladıkça biyolojik ritmimiz bozuluyor ve hastalıklar ile erken yaşlanma süresi başlıyor. Özellikle stres kontrolü ve kaliteli uyku alabilmemiz, telomerlerimizin uzun kalabilmesi ve iyi yaş alma sürecinin başlaması için önemli faktörlerin başında geliyor. Bu konuda aromaterapiden ve bitkisel çaylardan yardım alabilmekteyiz, biyolojik ritmimizi düzene sokarsak immun sistem desteklenmiş olur ve kendi hastalıklarımızı kaliteli uyku sayesinde kendi melotonimiz ile yenebiliriz. Aromaterapi burada stres giderici ve melotonin artırıcı uçucu yağlarıyla çözümler sunuyor.
Her evde olmasını gerektiğini düşündüğünüz yağlar hangileri?
Limon kabuğu: Canlandırır, dezenfekte eder, ateş düşürür, kanamayı durdurur, suya bir damla damlatıp içildiğinde metabolizmayı harekete geçirir ve alerji gidericidir.
Lavanta: Günlük uyku sorunları için, evde oluşan hafif yanıklarda, yaralanmalarda, sinek ısırıklarında faydalıdır.
Çay ağacı: Ağızda oluşan aftlarda, aknede, boğaz enfeksiyonlarında, intim bakım suyuna birkaç damla eklenerek kullanılır.
Nane yaprağı: Yetişkinlerde baş ağrısı, mide bulantısı ve zihni canlandırıcı olarak oda hava yayıcısında kullanılır. Evinizde nefes aldıran canlılık sağlar, portakal, limon veya bergamut ile birlikte enerjinizi yükseltir.
Okaliptus: Kış dönemi rahatsızlıklarında, solunum yolu enfeksiyonlarında, kanamalarda, evdeki meyve sebzeleri pestisitlerinden temizlemek için yıkama suyuna bir damla ekleyebilirsiniz.
Bir de 1-8 sineol içeren defne yağını da ağrı kesici ve enflamasyon giderici etkisinden dolayı evdeki yağ dolabınızda bulundurabilirsiniz. Şok ve duygusal travmalarda ise acil olarak frankincense, nane, neroli, elemi yağları koklama ve masaj uygulayabilirsiniz.
Yağlar en çok neler için tercih ediliyor?
Ben eczacı olduğum için hastalarımda en çok ağrı mekanizması, mide ve bağırsak spazmları, cilt hastalıkları, enfeksiyonlar, nefes açıcı, bronşit, öksürük, akut yaralanmalar, bere ve çürükler, dolaşım problemleri, ağır metal şelasyonu, stres, uyku problemi, pms şikayetleri, artrit ağrıları, antiaging cilt bakımı, stres ve kaygı giderici karışımıları çok hazırlıyorum. Organik Eczanemin Aroma Bahçesi kitabımda tüm semptomlara göre kullanılabilecek yağ karışımlarını listeler halinde yazdım.
Organik Eczanemin Aroma Bahçesi kitabı nasıl ortaya çıktı?
Kitabımı hazırlarken tek hayalim aromaterapinin yaşam enerjisini artırıcı etkisini ve şifa gücünü anlatabilmekti. 5000 yıllık kadim bilgilerle, günümüzdeki bilimin ışığındaki gelişmeleri harmanlayarak bitkilerin iyileştirici gücüyle gelen şifa anahtarını sunuyorum. Aromaterapi ile doğanın ritmini yakalamak ve her evde ilaç dolabının yanında bir de yağ dolabının olması en büyük dileğim.
Röportajın tamamı bu hafta ALEM'de...