Rafine şekere elveda diyerek sağlıklı bir hayata 'merhaba' demeye ne dersiniz? Neden olmasın diyenlerdenseniz canınız her istediğinde tatlı yiyip kilo almadığınızı hayal edin. Kulağa harika geliyor öyle değil mi? O halde kan şekeriniz düştüğünde çok sevdiğiniz şerbetli invert şeker grubu içerikli tatlılar yerine; fıstık ezmeli kurabiyelere, vegan lezzetlere ve yulaflı pekmezli cookie'lere bayılacaksınız. Lezzetli ve kolay hazırlanabilen, birbirinden sağlıklı ve şekersiz tatlı tariflerini bir araya getirdik.
İlk olarak 150 gram bitter çikolatayı ufak parçalar haline getirin. 1/3'ünü bir kaseye ayırın. Kalan çikolataları ise kaynar suyun üzerinde benmari usulü eritin. Rondonuzun içerisine Hindistan cevizi tozu, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı 1 yemek kaşığı agave şurubu, az miktar vanilya tohumu ve çok az miktarda tuz aktarın. Rondonuzun kapağını kapatıp iyice karışmasını sağlayın. Elde ettiğiniz harçtan ufak parçalar alıp yuvarlayın. Bastırarak şeklini verin ve yağlı kağıt ile kaplı olan bir tepsiye hepsini dizin. 30 dakika kadar buzlukta bekletin. Ardından soğumuş barlarınızı erittiğiniz çikolataya batırın. 10 dakika kadar daha buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
İlk olarak 10 yemek kaşığı yulaf ununun içerisine bir çay kaşığı kabartma tozu, iki yemek kaşığı kakao ve çok az tuzu ilave edin ve karıştırın. Diğer kapta adet yumurta, bir su bardağı badem sütü, üç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını çırpın. 3 yemek kaşığı akçaağaç şurubu da ilave edin ve karıştırmaya devam edin. ¼ bardak kadar fıstık ezmesini de ilave edin. Tekrar karıştırın. Un karışımınızı da bu karışıma ekleyin ve tüm malzemeleri iyice karıştırın. ¼ bardak kadar damla çikolata da ilave ettikten sonra karışımı Hindistan cevizi yağı ile yağladığınız kek kalıbınıza aktarın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında bir saat kadar pişirin ve şekersiz sağlıklı kekiniz hazır.
İlk olarak chia tohumlarınızın üzerine bir su bardağı süt ve bir yemek kaşığı bal ekleyin. Çırpıcı yardımı ile çırpın ve ardından iki tatlı kaşığı Türk kahvesi ekleyin. Çırpmaya devam edin. Sonra iki yemek kaşığı böğürtlen ilave edin. Kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin. Pembe renge dönüşmüş olan pudingleri kavanozlara aktarın. İçerisine Hindistan cevizi tozu eklemeyi de unutmayın. Dilediğiniz şekilde süsledikten sonra buzdolabında 20 dakika kadar bekletin. Taze Hindistan cevizi parçaları ve 1-2 yemek kaşığı granola da ekleyin. Pratik ve doyurucu pudinginiz hazır.
2 adet baklava yufkasını üstü üste koyduktan sonra ortadan ikiye katlayın ve çay bardağı-bıçak yardımı ile daire halinde kesin. Kestiğiniz yufkaları ise mini muffin tepsisine yerleştirin. Fırında kabarmaması için içerisine 3-4 adet kuru fasulye koyun. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayıp dizin. Üzerlerine çok az zeytinyağı gezdirip 150 derece fırında beş dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra fasulyeleri içlerinden alın. Diğer taraftan cevizleri soteleyip bir kapta bal içerisine taze zencefil ve muskat rendeleyip doğranmış kuru kayısıları ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı pişirmiş olduğunuz yufka çanaklarınıza yerleştirin. Üzerlerine ise sotelenen cevizleri yerleştirin. Lokmalık yalancı baklavanız hazır.
1 adet muzu çatal yardımı ile iyice ezin. İçerisine yarım bardak yulaf ve ¼ bardak kuzu üzüm ekleyin. İyice karıştırın. Yağlı kağıt serili olan bir tepsiye küçük parçalar halinde dizin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-15 dakika pişirin.