Kış ayının gelmesiyle artan gribal enfeksiyon vakaları, bağışıklığın düşmesi ile de gribe yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nokta beslenme açısından ne yaparsak yakalanma riskini minimale indiririz ya da yakalandıysak nasıl çabuk atlatabiliriz, gelin bunu konuşalım.
Öncelikle kişisel hijyenimize dikkat ederek başlamak daha doğru olacaktır. Uykumuzu yeterli bir şekilde almak ve bu döngüyü vücuda yetecek şekilde ayarlamak gerekir. Stres baş düşman olmakla birlikte bağışıklığı derinden sarsan bir sebep haline gelmektedir. Azaltmak zor olsa da en azından stresi yönetebilmekte bizi rahatlatacaktır.
Su tüketimini günlük en az 2 litre olacak şekilde tüketmek gerekir.
Tavuk suyu ya da et suyuna bol sebzeli çorbalar, renk renk sebzelerden oluşan salatalar, kefir ve yoğurt gibi fermente gıdalar, mor ve turuncu meyveler günlük menümüze dahil edilebilir.
Bağışıklığı kuvvetlendirmek adına en önemli adımlardan biri de günlük hareketliliğimizdir. Yoğun bir spor yapmasak dahi günlük açık hava yürüyüşleri yapmak bağışıklığı toparlamak adına çok etkili olacaktır. Buna ek olarak mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmenin ipuçları burada!
Bir doktor tarafından bakılan kan tahlili sonucunda eksik olan tüm vitamin ve minerallerin gerekli şekilde takviye alınması da önemlidir. Özellikle kış aylarından etkisini yitiren güneşin kişide D vitamini eksikliği yaratması kaçınılmaz olur.
Bağışıklığı güçlendirirken eklenebilecek besinler olarak C vitamininden zengin çilek, kivi, ananas, kuşkonmaz, kırmızı biber; A vitamininden zengin ıspanak, lahana, havuç, tatlı patates; E vitamininden zengin ceviz, badem, yer fıstığı ezmesi; K vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler günlük menülere rahatlıkla eklenebilir.
İçerisinde bulundurduğu potasyum sayesinde vücudun direncini arttırırken aynı zamanda immün sistem gelişimine katkı sağlar. İçeriğindeki doymamış yağlar sayesinde kalp sağlığını destekler ve kan şekeri regülesi sağlar. Hastalıklara karşı korunma sağlarken bunları içeriğinde bulunan kalsiyum, bakır sayesinde gerçekleştirir.
Tatlı patates yara iyileşmesi, bağışıklık sistemi sağlığı ve bağ doku gelişiminde etkili bir besindir. A vitamini, C vitamini ve potasyumdan oldukça zengindir. Lif ve antioksidan bakımından zengin olan tatlı patates vücutta oluşan serbest radikallerden de bizleri korumaya yardımcı olur.
Anti aging etkisi, bağışıklığı desteklemesi, kalsiyum deposu olması, antiinflamatuar özellikleri bulunan lahana kış ayının vazgeçilmezleri arasında yer alır. A ve C vitamininden zengin, iyi bir lif kaynağı, potasyum ve magnezyumdan zengin oluşu lahanayı sofralarımıza davet etmek için yeterlidir.
Fotoğraflar: iStock