Dubai asıllı İngiliz sanatçı Sacha Jafri'nin "We Rise Together – with the Light of the Moon" isimli eserinin, 2022 yılının sonlarına doğru Ay yüzeyine yerleştirilmesi planlanıyor. NASA, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, bir İngiliz şirketi olan Spacebit, Astrobotic ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli özel bir şirket olan Selenian iş birliğiyle gerçekleşecek çok uluslu bir proje.
1969 yılında gerçekleşen Apollo 12 görevi sırasında "Moon Museum (Ay Müzesi)" adlı bir mikro müze, Ay'da bırakılmıştı. 13 milimetrelik seramik bir levha üstünde Andy Warhol, Claes Oldenburg, David Novros, Forrest Myers, Robert Rauschenberg ve John Chamberlain'in çizimleri yer alıyordu. Ancak bu, resmi bir proje değildi ve ondan geriye ne kaldığı bilinmiyor. Dağılmış olması olası çünkü Ay'daki aşırı koşullara uygun olarak tasarlanmamıştı. Bu, daha çok sembolik bir çalışmaydı. Bu nedenle "We Rise Together – with the Light of the Moon", Ay'a yerleştirilen ilk resmi sanat eseri olacak.
Sacha Jafri'nin sanat eseri içinse tuval olarak havacılık sınıfı bir alüminyum altın levha kullanılıyor ve bu da eserin, -173°C ile +123°C arasındaki sıcaklıklara ve Ay yüzeyindeki radyasyona dayanacak şekilde tamamen esnek olmasını sağlıyor.
Jafri, eserini "İnsanlığı kendimize, birbirimize, yaratıcımıza ve nihayetinde 'Dünyanın Ruhu'na yeniden bağlamayı amaçlıyor" sözleriyle açıklıyor. Sacha Jafri, eserin özünün birlik ve umudun altını çizdiğinden bahsederken şunları söylüyor: "İnsanlığın bir kez daha gelişmesini sağlayacak beş temel direğe odaklanarak, dünyamız için yeni bir vizyon yaratma hedefiyle yükseliyoruz: Evrensellik, Bilinç, Bağlantı, Empati ve Eşitlik"
Sacha Jafri'nin orijinal sanat eserinin yanı sıra, sanatçı tarafından doğrudan orijinal parçadan yaratılan bir dizi "Jafri Charitable-NFT"ler, -Stratosfere giren roket fırlatmasından, Dünya'nın çevresini dolaşmasına, Ay'a iniş ve sanat eserinin ebedi olarak Ay'a yerleştirilmesine kadar- görevin her aşamasında yer alacak.
Sacha Jafri'nin 62 milyon dolara sattığı ve gelirinin bir kısmını Dubai Cares, UNICEF, UNESCO ve Global Gift Foundation gibi kurumlara bağışladığı "The Journey of Humanity" isimli eseri, 1579 metre kare ile Guiness Dünya Rekorları tarafından "Dünyanın En Büyük Sanat Eseri Kanvası" olarak belirlenmişti. "Modern zamanların Sistine Şapeli" olarak da adlandırılan "The Journey of Humanity", yaşayan bir sanatçı tarafından satılan en pahalı dördüncü eser. Jafri, aynı zamanda bir dakikadan kısa sürede satılan en fazla NFT ile bir diğer dünya rekoruna sahip. Bu NFT'ler, 45 saniyede 2 milyon dolara satılmıştı. Sanatçı, "On the Wings of an Angel" eserini dünyanın farklı yerlerindeki kırktan fazla mülteci kampını ziyaret ettikten sonra üretmişti. Sacha Jafri'nin eserlerini alan koleksiyonerler arasında Barack Obama'dan David Beckham'a, Hollywood ünlülerinden İngiliz kraliyet ailesine kadar geniş bir kitle var.