Yer fıstığı (Arachis hypogaea) Güney Amerika kökenli bir kuruyemiş. Ülkemizde özellikle Osmaniye'de yetiştirileni meşhur. İçeriğinde %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat mevcut. Vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengin olan yer fıstığını tüketmeniz için dört neden sıraladık.
Yer fıstığı; protein, yağ ve sağlıklı besin öğeleri bakımından zengin. Çalışmalar, yer fıstığının kilo kaybı için yararlı olabileceğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını gösteriyor. Karbonhidrat oranı düşük, protein, yağ ve lif bakımından zengin olan yer fıstığı; karbonhidratların yemekten sonra kan dolaşımına ne kadar hızlı girdiğinin bir ölçüsü olan çok düşük glisemik indekse (GI) sahip. Bu durum yer fıstığını, diyabetli insanlar için iyi bir seçenek yapıyor.
Yer fıstığı birçok vitamin ve mineralin mükemmel bir kaynağı. Bunlar arasında biotin, bakır, niasin, folat, manganez, E vitamini, tiamin, fosfor ve magnezyum bulunuyor.
Yer fıstığı çeşitli biyoaktif bitki bileşikleri ve antioksidanlar içeriyor. Özellikle bu antioksidan bileşiklerinden faydalanmak için yer fıstığını mutlaka çiğ tüketmelisiniz.
Yer fıstığı doyurucu içeriği nedeniyle porsiyon kontrolü ile tüketildiğinde diyetlerin etkili bir bileşeni olabilir. Çeşitli vitamin, mineral ve bitki bileşiklerini içeren yer fıstığı, safra taşı riskini de azaltabilir. Bununla birlikte, yağ oranı yüksek olan bu kuruyemişi yüksek kalori içeriği nedeniyle porsiyon kontrolü ile tüketmek gerekiyor.
Not: Yer fıstığı en yaygın gıda alerjenlerinden biri. Alerjisi olan kişiler yer fıstığından ve yer fıstığı içerme ihtimali bulunan ürünlerinden uzak durmalılar.