Antioksidan zenginliğinden, kalp hastalığı riskini azaltmasına kadar tarçının öne çıkan 10 faydasını derledik. Hem oldukça lezzetli hem de sağlığa birçok yararı olan tarçın bilimsel adıyla "Cinnamomum" olarak bilinen, ağaçların iç kabuğundan yapılan bir baharattır. İki ana tarçın türü vardır:
1. Seylan tarçını: Gerçek tarçın olarak da bilinir.
2. Çin tarçını: Günümüzde daha yaygın çeşitlilik gösteren ve insanların genellikle tarçın olarak adlandırdığı türdür.
Seylan tarçını Çin tarçınına göre daha etkili olup; daha aromatik, yumuşak bir tada ve daha keskin bir kokuya sahiptir. Toz haldeyken bu iki tarçını ayırt edebilmek oldukça güçtür. Ama çubuk halinde kolayca ayırt edilebilir. Seylan tarçını daha açık renkte olup, ince tabakalardan oluşur ve kolaylıkla kırılır. Çin tarçını ise daha koyu renkte olup, daha kalın tabakalardan oluşmaktadır.
Tarçının belirgin kokusu ve lezzeti içeriğindeki "sinnamaldehit" bileşiğinden kaynaklanır. Bu bileşik aynı zamanda tarçının sağlık ve metabolizma üzerindeki güçlü etkilerinin çoğundan da sorumludur.
Tarçının içeriğinde fazla doz alımında zararlı olduğu düşünülen "kumarin" adı verilen bir bileşik bulunuyor. Bu bileşik Seylan tarçınında Çin tarçınından nazaran daha az seviyelerde. Tarçının sağlık yararlarından maksimum derecede faydalanmak ve toksik etkenlere maruz kalmamak için tercihiniz Seylan tarçınından yana olsun. Fazla tüketimden kaçınmayı da unutmayın.