Mevsimin en güzel meyvelerinden biri olan narın faydaları neler, hangi sıklıkla nar tüketmeliyiz, sorularını mercek altına aldık. Nar meyvesi hakkında bilmeniz gerekenler.
Narın 100 gramı; sağlıklı bir yetişkinin günlük diyet lifi gereksiniminin ortalama %20'sini, C vitamini gereksiniminin ortalama %10'unu karşılar. İlaveten, E vitamini, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi vücudumuzun uygun bir şekilde çalışabilmesi için gerekli birçok besin öğesini de içermektedir.
Not: Narın potasyum ve fosfor içeriğinden dolayı böbrek hastalığı olan bireylerin nar tüketiminden önce doğru miktarın belirlenebilmesi için diyetisyenine danışmalıdır.
Bir Porsiyon Nar Ne Kadar?
1 orta boy nar, 1 porsiyon meyveye tekabül eder.
Narın Antioksidan İçeriği Nedir?
Nar tanelerinin içeriğindeki antosiyanin, tanen, polifenolik birleşikler antioksidan aktiviteyi sağlar. Ancak antioksidan aktivite düzeyi narın türüne göre değişir. Antosiyaninler nar tanelerine kırmızı rengi veren maddedir. Nar suyunun içerisindeki antioksidan maddelerin aynı miktardaki yeşil çay veya kırmızı şarabın içerdiği antioksidan maddelerden yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir.
Nar ve İlaç Etkileşimi Nasıl?
Nar; kan incelticiler, ACE enzim inhibitörleri gibi bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime geçmekte ve tüketiminde sağlık için tehlikeli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle diyetiniz hazırlanmadan önce kullandığınız ilaçları diyetisyeninize bildirmeniz önemlidir.
Nar Ekşisi Ve Nar Ekşili Sos Aynı Şeyi İfade Eder mi?
Hayır, ikisi farklı şeylerdir. TSE'ye göre nar ekşisi, nar suyunun uygun teknikler yoluyla kıvamının koyulaştırılmasıyla oluşturulan gıda maddesi şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla katkı maddesi içermez. Ancak "nar ekşili sos" katkı maddesi içerebilir. Glukoz, sakkaroz gibi şekerleri; koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı gibi katkı maddelerini içermediğinden emin olabilmek için ürünü satın almadan önce besin etiketini okuyalım.