İlikli Kemik Suyunun Faydaları Neler?
- Kemiğin uzun süre sıcak suda pişirilmesi sayesinde, içerisindeki protein yapılar sıcaklığın etkisiyle parçalanır ve suya geçer.
- Dolayısıyla, kemik suyu iyi bir protein kaynağıdır. 25 gram saf kemik suyu yaklaşık 2-5 gram protein içerir.
- Kemik suyunun içerdiği protein; arjinin, glutamin, prolin ve glisin aminoasitlerinden zengindir.
- İyi bir protein kaynağı olmasıyla, tokluk sürenizi uzatmaya yardımcı olur yani kilo verme sürecinizi kolaylaştırır.
- Kemik suyu kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve selenyum gibi önemli mineraller açısından zengindir.
- Kalsiyum, fosfor ve jelatin içermesi sayesinde kemik ve eklem sağlığı için faydalıdır. Özellikle menopoz öncesi dönemde kullanılması fayda sağlayacaktır.
- İçerdiği glisin aminoasiti sayesinde uyku sorunlarına iyi gelir.
- Jelatin, bağırsaktaki mukus tabakasını onarır. Dolayısıyla, bağırsak sağlığı ve bağışıklık güçlendirmek için de kemik suyu yararlı olacaktır.
- Yine jelatin sayesinde cilt elastikiyetinin korunması desteklenir ve yaşlanmanın cilt üzerindeki etkileri geciktirilebilir.
İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?
Kemiğin pişirilme süresi kullanılan kemiğin kaynağını, yani hayvanın doğal beslenip beslenmediğini bilmekle ilgilidir. Gdo'lu yem ile beslenen hayvanın kemiklerinin uzun süreli pişirilmesiyle kemiklerdeki sentetik D-glutemik asiti yani Çin tuzunun suya geçişi hızlanır. Bu da çok tehlikelidir. Bu yüzden eğer kemiğin kaynağından emin değilsek, mum gibi ateşte altı saat pişirmenin güvenli olduğunu biliyoruz. Ancak doğal yem ile beslenmiş bir hayvanın kemiğini bulduysak 24 saat pişirmek uygundur.
Malzemeler:
- * 2 kg dana kemiği
- * 2-3 dal pırasa
- * 1 soğan
- * 2-3 kereviz sapı
- * 2-3 adet defne yaprağı
- * 5-6 diş sarımsak
- * 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- * 1 tutam zerdeçal
- * 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi
Yapılışı:
- · İlikli kemikler, yarım saat suda bekletilir ve sonra suyu dökülür.
- · Tencereye kemiklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
- · Suyun içine 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi, tane karabiber, zerdeçal, soğan, sarımsak, defne yaprağı ve istenen sebzeler eklenebilir.
- · Önce yüksek ateşte, kaynama noktasına geldikten sonra da ocağın en kısık ateşinde, mum alevi şeklinde bir ateşte, tencerenin kapağı kapalı şekilde, altı saat pişirilir (kaynak doğalsa 24 saat).
- · Piştikten sonra süzülür, cam bir kapta 12 saat buzdolabında dinlendirilir.
- · Üzerinde oluşan tabaka sıyrılıp atılır.
- · Küçük porsiyonlara ayırarak (buz kalıplarına dökülebilir), derin dondurucuda üç- dört ay muhafaza edilebilir.
- · Çorbalarda, sebze yemeklerinizde kullanabilir veya direkt kendisini içebilirsiniz.
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?
Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif