Her meyve türü kendine özgü besin öğelerini ve faydalarını soframıza getirir. Sağlıklı beslenmenin anahtarı, her gün farkı bir renk meyve yemekten geçiyor. Peki hangi yaz meyvesi, neye iyi geliyor?
Yaban mersini, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile bilinir. Özellikle, yaban mersinine karakteristik mavi-mor rengini veren bir bitki pigmenti ve flavonoid olan antosiyanin bakımından yüksektir. Bu bileşik, hastalığa yol açabilecek hücreye zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, belirli kanser türleri ve bilişsel gerilemeye karşı 1 avuç yaban mersini tüketin.
Potasyum deposu olarak geçen muz genel sağlığınızı destekleyen polifenoller ve fitosteroller adı verilen çok çeşitli bitki bileşikleri sunarlar. Ayrıca, bağırsakta faydalı bakterilerin büyümesini destekleyen bir lif türü olan prebiyotikler açısından da zengindirler. İshal gibi bağırsak düzenin bozulduğu durumlar ve regl dönemlerinde öncelik vermeniz gereken meyvelerden biridir.
Ödem üzerinde etkileriyle bilinen bromelain içeriği kadar manganez içeriğiyle dikkat çeken ananas, beslenme programlarının olmazsa olmazı. Manganez metabolizmayı ve kan şekeri regülasyonunu destekler ve bir antioksidan görevi görür. Ödem probleminiz varsa v ya sık sık tatlı krizi yaşıyorsanız en az haftada bir kez ananas tüketin.
Kuşkusuz çoğu insanın favori meyvesi olan çilek C vitamini, flavonoidler, fenolik asitler, lignanlar ve tanenler gibi antioksidan görevi gören birçok bitki polifenollerce zengindir. Ayrıca düşük glisemik indeksiyle kan şekeriniz üzerinde büyük değişiklere sebep olmadığı için çilek yedikten sonra açlık yaşamazsınız. Cildin yenilenmesine, tatlı isteğinin giderilmesine yardımcı olan çileğe haftada en az bir kere tabağınızda yer açın.
Kalp ve bağırsak sağlığı için önemli olan harika bir lif ve potasyum kaynağıdır. Ruh halini ve uykuyu destekleyen serotonin, triptofan ve melatonin kaynağı olan kiraza haftada bir kez yer verin.
Karpuza pembe-kırmızı rengini veren bir karotenoid olan likopenin en önemli kaynaklarından biridir. Likopen ve beta karoten ayrıca ultraviyole (UV) ışınlarından küçük bir cilt koruması sağlayabilir, güneş yanığı riskini azaltabilir ve cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Yüksek glisemik indeksi olan karpuzu tüketirken porsiyonuna dikkat etmek gerek.