Günlük lif alımınızı artırın. Peki, lif alımı nasıl artırılır? Günde en az iki porsiyon meyve ve en az üç dört porsiyon sebze yenildiği zaman yeterli lif alınmış olur. Kabak, kivi, lahana, ıspanak, yulaf, armut, kayısı, portakal gibi lif oranı yüksek meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar ve kuru baklagiller vücudunuzda sünger ve süpürge etkisi yaparak sizi fazla yağlardan kurtarır. Bu yiyecekler midenize girdiğinde tıpkı bir sünger gibi şişer ve sizin daha az yemenizi sağlar. Aynı zamanda bu yiyecekler sindirim sonrası vücuttan atılırken de süpürge etkisiyle bütün toksinlerden sizi kurtarır. Sağlıklı bir birey için lif ihtiyacı günlük yaklaşık 25 gr'dır.
Metabolik sendrom ve prediyabet özellikleri gösteren 240 kişi üzerinde yapılan araştırmada katılımcılar iki grup halinde sıralanıyor. İlk gruba Amerika Kalp Birliği'nin önerdiği kalori kısıtlaması ve yağ tüketiminin azaltılması konseptli bir beslenme planı verilirken, ikinci grubun günlük en az 30 gr lif tüketmesi ve dengeli beslenmesi sağlanıyor. 1 yıl boyunca önerilere uyan ve günlük aktiviteleri dışında egzersiz yapmayan katılımcılar yıl sonunda kilo, kan basıncı (tansiyon), kan şekeri, kolesterol değerleri bakımından değerlendiriliyor.
Amerika Kalp Birliği tarafından hazırlanmış diyet programını uygulayan katılımcıların 2,7 kg kaybettiği, lif bakımından zengin diyetle beslenen katılımcıların ise 2,1 kg kaybettiği görülüyor. Ayrıca katılımcıların kan şekeri, kolesterol, kan basıncı değerleri de benzer ve olumlu bir şekilde değişmiş. Sonuç olarak kalori kısıtlaması ve düşük yağ tüketiminin oluşturduğu olumlu etkiyi, basit bir şekilde uygulanan günlük 30 gramlık lif tüketimi başarılı bir şekilde taklit edebilmiştir.
Araştırma, 22 obez katılımcı üzerinde yapılıyor. Çok düşük kalori alımı yapan obez katılımcıların (kadınlar günlük 388 kcal, erkekler 466 kcal) diyetine günlük 30 gr lif eklenerek kabızlık ve açlık hissindeki değişimler inceleniyor. İki hafta süren araştırma sonunda iki grup sırayla lifli ve lifsiz beslenme tarzını deniyor. Araştırma sonunda iki grubun da yaklaşık olarak beş kilo verdiği tespit ediliyor. Lif tüketmeyen grubun günde ortalama bir kez tuvalete çıktığı ve sık sık açlık hissettiği tespit edilirken, lif tüketen grubun günde 1,9 kez tuvalete çıktığı ve lif tüketmeyen gruba göre daha az açlık hissettiği tespit edilmiş. Sonuç olarak, çok düşük kalorilerde bile diyet süresinde açlık hissini yatıştırması lif tüketiminin kilo vermeye olumlu etkilerini göstermeye yetiyor.