Yoğun ve stresli yaşamın içerisinde birçoğumuz baş ağrısından muzdarip olabiliyoruz. Stres dışında uyku bozuklukları, alerjiler, kullanılan bazı ilaçlar, kan şekeri dengesizlikleri, hormonal bozukluklar ve nörofizyolojik rahatsızlıklar da baş ağrısına neden olabiliyor. Ayrıca, beslenme yetersizliği ve yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden de baş ağrısı yaşayabiliyoruz.
Magnezyumdan yeterli beslenmek: Özellikle migren atakları yaşayan kişilerde düşük magnezyum düzeyleri saptandığı ve yeterli magnezyum desteğini almaları durumunda ağrıların giderildiği görülmüştür. Yağlı tohumlar, brokoli, kabak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz ve hayvansal gıdalar magnezyum kaynaklarıdır. Fakat beslenmenin yetersiz kaldığı durumda hekim önerisi ile magnezyum desteği almak gerekir.
B Vitaminlerinden yeterli beslenmek: Serotonin gibi pek çok nörotransmitterin yapısına B vitaminleri katılmaktadır. Bu nedenle B Vitamini eksiklikleri; baş ağrısına neden olabilir. Bu açıdan yeterli beslenmek ve gerekirse hekim kontrolünde takviye kullanmak yararlı olur.
Yeterli su tüketimi: Susuzluk baş ağrılarının temel nedenlerinden biridir. Vücut su yüzdemiz %1 oranında azaldığında ortaya çıkan ilk semptom baş ağrısıdır.
Aromatik yağlar ile masaj: Nane ve lavanta yağı ile baş-boyun bölgesine uygulanan masajlar baş ağrısına iyi gelebilir.
Kafein miktarı: Kafein baş ağrısını arttırıcı veya migreni tetikleyici özelliğe sahiptir. Kahve, çay, çikolata, kakaolu gibi yiyecek ve kola gibi içecekleri beslenmeden çıkarmak fayda edebilir.
Alkol ve fast-food tüketimi: Alkol, aspartam (bir tür tatlandırıcı) ve MSG (Çin tuzu) da tetikleyicidir. Dolayısıyla, alkol ve tatlandırıcı gıdalar, abur cubur, fast food türü yiyeceklerden uzak durmak iyi gelecektir.
İşlenmiş gıdalar: Olgunlaştırılmış peynirler, mayalı yiyecek ve içecekler, işlenmiş etler (nitrit), kuruyemişler (tiramin amina asidi) ve turunçgiller de tetikleyici etki gösterebilir.
Bu besinlerin hepsi, herkese kötü gelmeyebilir, ağrıya neden olmayabilir. Yapılması gereken, kişinin kendisini gözlemleyip baş ağrısını arttıran, kendine bu anlamda iyi gelmeyen gıdayı tespit etmesidir.