Ayça BARUT TANMAN – ayca.tanman@alem.com.tr / Fotoğraf: Ertan DEMİRBİLEK
İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’na bu yıl 300’ün üzerinde başvuru oldu. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Jüri Başkanı Fatih Bilici, yarışmanın danışmanlığını üstlenen tasarımcı Tuvana Büyükçınar Demir’e merak ettiklerimizi sorduk.
Tuvana Büyükçınar Demir
Bu yıl 14. kez düzenlenecek İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın danışmanısınız. Yarışmayı sizden dinleyebilir miyiz?
Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilecek İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması danışmanlığı önerisi bana geldiğinde öncelikle çok heyecanlandım ve gurur duydum. Bu yarışma tekstil sektörümüzün yaratıcı gücünün yükselmesi, yetenekli gençleri sektöre hızla kazandırmak ve özgün tasarımlara teşvik etmek amacıyla düzenleniyor. Bu açıdan çok kıymetli. Yarışma duyurusunun yapılmasıyla birlikte Türkiye genelindeki farklı şehir ve okullardan çok büyük ilgi olması bizi ayrıca heyecanlandırdı. 300’e yakın başvuru aldık. Adayların ilgisinden
çok memnunuz.
Hazırlık sürecinde neler yaşadınız?
Başvuru süresinin tamamlanmasının ardından İTHİB başkanımız Sayın Ahmet Öksüz, Başkan Yardımcımız ve Jüri Başkanımız Sayın Fatih Bilici, Yönetim Kurulu Üyemiz Zekeriya Tanrıverdi, yönetim kurulumuz ve değerli jüri üyesi arkadaşlarımla birlikte tüm başvuruları titizlikle inceleyerek değerlendirdik. Çok başarılı tasarımları kılı kırk yararak 21 başvuruya indirdik. Ardından ikinci bir eleme yaparak 15 Kasım gecesi büyük jürinin karşısına çıkacak defilede yer alacak 11 finalisti belirledik.
Adaylar kumaş tasarlarken hangi temalar üzerinden ilerledi?
Adaylara beş tema verildi. Daha sonra çocukların yaratıcılıklarının önüne geçmemek adına bir çıkış yolu olsun istedik ve onları biraz özgür bıraktık. Temaları çerçeve çizmek için belirledik, onların yaratıcılıklarına engel olamazdık. Aynı zamanda örme, dokuma, interlok gibi farklı kumaş türlerindeki tasarımlarıyla yarışmaya katılan adaylar arasında haksız rekabet olmasını engellemiş olduk.
Uzun yıllardır sektörde olan biri olarak yarışmacıları nasıl yönlendirdiniz?
Bu yıl 14.’sünü birlikte organize ettiğimiz, danışmanlık yapmaktan büyük kıvanç ve gurur duyduğum İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda hayatımın en özel duygularını bir arada yaşadığım, öğrenmenin, öğretmenin, hayallerinin ötesini görebilmenin, yoktan var etmenin, asla vazgeçmemenin türlü yollarını genç arkadaşlarımıza sunuyor olmak, bu büyük organizasyonun bir parçası olmak gurur verici. Mentörlük etmekten büyük haz duyduğum bu özel organizasyonun bir yıldır büyük bir emek ve sevgiyle danışmanlığını yürüttüm. Genç finalistlerimiz ve İTHİB ile bir aile olarak çok çalıştık. Ben mesleğimi icra ettiğim her an, minnet ve gurur duyuyorum. Onların da işlerini severek yapmaya devam ettikleri sürece her zaman başarılı olacaklarına eminim. Yarışmada kaybedenin olmayacağını ve içlerindeki ışık var olduğu sürece güzel işlere imza atacaklarını hatırlattım.
Ahmet Öksüz
(İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı)
Bu sene 14.’sü gerçekleşecek olan yarışmayı sizden dinleyebilir miyiz?
14 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğümüz Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’na olan ilginin her geçen yıl artmış olmasından dolayı büyük gurur duyuyoruz. Bu yarışmaya çok az başvuru ile başlamıştık. Ancak heyecanımızı hiçbir zaman yitirmedik. Geldiğimiz süreçte gerek Türkiye’den gerekse yurt dışından yüzlerce başvuru aldık. Yarışmamıza gelen başvurular arasında hemen hemen Türkiye’den gelen başvurular kadar başta İtalya, İngiltere, Rusya, Finlandiya, Japonya ve İran olmak üzere 10’dan fazla ülkeden başvuru aldık. Bir önceki yıla göre yurt dışından gelen başvurular %100’ün üzerinde arttı. Yarışmamızın uluslararası olmasının birçok avantajı bulunuyor. Yurt dışından yarışmamıza başvuru yapan tasarımcılar, Türk tekstil sektörünün ne kadar gelişmiş olduğunu yerinde tespit etme imkânı sağlıyor. Ayrıca bu tasarımcılar, artık Türkiye’yi tanıdıkları için rahatlıkla firmalarımızla iş birliği yapabiliyor; yurt dışında adeta Türkiye’nin bir temsilcisi gibi çalışabiliyor. Yurt içindeki tasarımcılarımız ise yarışmamız sayesinde küresel trendleri yakından takip etme ve perspektiflerini geliştirebilme şansını elde ediyorlar. Yarışmamızın bir diğer özelliği ise, tasarımcılarımız yarışma sayesinde “işi yerinde öğrenme fırsatı” elde ediyorlar. Finalistlerimiz eşleştikleri sponsor firmalarımızla birebir çalışarak tasarladıkları kumaşları üretme imkânını buluyor ve büyük bir deneyim kazanıyorlar. Dereceye giren yarışmacılarımıza çeşitli maddi ödüllerimiz bulunuyor. Ancak biz maddi ödülden daha önemli bulduğumuz yurt dışında eğitim ödülü ile tasarımcılarımızın dünyayı tanımasını, kendilerine yeni bir vizyon kazandırmalarını ilke edindik. 14 yıldır geldiğimiz bu süreçte başarılı sonuçlar aldığımız için gurur duyuyoruz. Bu sebepten dolayı yarışmamıza desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisimize, kıymetli jüri üyelerimize ve yarışmacılarımızın tasarımcılarına hayat veren sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Fatih Bilici
(İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Jüri Başkanı)
Yarışmanın danışmanlığını Tuvana Büyükçınar üstlendi. Bu iş birliği hakkında neler söylemek istersiniz?
Tuvana Büyükçınar ile kumaş tasarım yarışmasında yeni bir döneme başladık. Tasarım gücü yüksek ürünlerle Türkiye ekonomisine katma değer yaratmak, sektörümüzün tasarım algısını geliştirmek ve sektörümüze birbirinden değerli genç tasarımcılarımızı kazandırmak adına gerçekleştirmiş olduğumuz bu iş birliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. A46 ile Tuvana Büyükçınar çeşitli alanlarda yaptığı tasarımlar ile gençlerimize tasarımcılığın nereden nereye ulaşabileceğini gösterdi. Tuvana Büyükçınar, genç tasarımcılarımız için bir ilham kaynağı. O ve ekibi kumaştan mobilyaya, ev tekstilinden konfeksiyona kadar birçok alanda başarılı tasarımlarıyla ön plana çıkıyor. Uluslararası alanda ülkemizi en güzel şekilde temsil eden Tuvana Büyükçınar, Türkiye markamıza çeşitli platformlarda değer katıyor. Dolayısıyla İTHİB olarak 14 yıldır kesintisiz bir şekilde sürdürdüğümüz yarışmamızın ana hedefi güçlü tasarımlarla kumaşlara hayat vermek olsa da tasarımcılarımız; kumaş ile başlayan bu serüvenin çok yönlü bir alana yayılabileceğini Tuvana Büyükçınar ile görmektedir. Bu sebepten dolayı onunla çalışmaktan büyük keyif alıyoruz.
RÖPORTAJIN TAMAMI BU HAFTA ALEM'DE.