TOGEM-DER olarak bu yılki 'Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı' etkinliğinizin detaylarından bahsedebilir misiniz?
Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) olarak bu yıl 'Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı' etkinliğimizin ikincisini düzenliyoruz. Sayın Emine Erdoğan'ın 'Sıfır Atık' projesine destek olmak ve toplumda sıfır atık bilincini yaygınlaştırmak için hayata geçirdiğimiz 'Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı' için geçen yıl olduğu gibi bu sene de tüm Türkiye'ye bir çağrıda bulunduk. "Sizin kullanmadıklarınız bir başkası için umut olsun" dedik. Bu çağrımıza Türkiye'nin dört bir yanından yanıt geldi. 31 Mayıs-13 Haziran arasında 81 ilden TOGEM-DER'e bağışlanan binlerce ürünü satışa sunacağız. Etkinlikten elde edilecek gelir, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'teki çocukların savaş yaralarını sarmak için kullanılacak.
Etkinlikte ne gibi ürünler satışa çıkacak?
Sayın Emine Erdoğan'ın yanı sıra Mesut Özil, Arzu Sabancı, Feryal Gülman, Tülin Şahin gibi çok sayıda ünlü isim de Filistinli çocuklar için çarşıya bağışta bulundu. Koleksiyoner iş adamı Yusuf İyilik'in bağışladığı 150 parça eser de, Ümraniye TOGEM-DER Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin kendi yaptıkları eşyalar da Dönüşüm Pazarı'nda Filistinli çocuklar yararına satışa sunulacak. 81 ilden bağışlanan mobilyadan kıyafete binlerce yeni ve ikinci el ürün, bu kez Filistinli çocuklar için umuda dönüşecek.
Her yıl dernek olarak ses getiren etkinliklere imza atıyorsunuz. Konsepti nasıl belirliyorsunuz?
Özellikle kadın ve çocuk merkezli sorunlara dikkat çekmeye ve gücü yettiğince çözüm üretip uygulamaya çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Kadın ve çocuklara yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde başlatılan 'Sıfır Atık' projesi ise geleceğe değer katan çok önemli bir proje. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsıyor. Bizim atık dediğimiz şeylerin hepsi geri dönüşebilir aslında. Bu nedenle etkinliklerimizin konseptini belirlerken 'Sıfır Atık' bilincinin toplum genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik konseptler olmasına özen gösteriyoruz.
Sizce Türkiye'de sıfır atık bilincini yaygınlaştırmak için neler yapılabilir?
Bizim atık dediğimiz şeylerin hepsi geri dönüşebilir aslında. Özellikle çöpleri evde ayrıştırma konuşunda herkesin duyarlı olması gerek. Evde de çöplerimizi plastik, cam, yemek ve kağıt olarak ayrıştırıyoruz. Plastiği, kağıt mendil ve kağıt havluları mümkün olduğunca hayatımızdan çıkardık. İhtiyacım olmadan alışverişe çıkmam asla. Eskiyen çarşafları saklama keseleri, bez torba olarak yeniden kullanırım. Mutfağı, yemek yapmayı da çok seviyorum. Her şeyi değerlendirmeye özen gösteririm, mesela kalan pilavı ve sebze saplarını çorbada kullanırım. Sıfır atık aslında bir yaşam şekli. İhtiyacımız olmayanı almayarak, yeniden kullanabileceğimiz nitelikte eşyalar alarak, ikinci el kullanımını yaygınlaştırarak dönüşüme katkıda bulunabiliriz.
Dernek olarak önümüzdeki döneme ait planlarınız neler?
TOGEM-DER, 2005'te Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde kurulmuş bir eğitim ve sosyal dayanışma derneği. Özellikle kadın ve çocuk merkezli sorunlara dikkat çekmeye, çözüm üretip uygulamaya çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Temelde önceliğimiz eğitim. Okul öncesi eğitimin önemi malum. Bölgelerinde bu fırsatı yakalayamamış çocuklar için 'Anasınıfsız Okul Kalmasın' projesini, "Eğitimin yaşı olmaz" fikrinden yola çıkarak, annelerimize meslek edindirmek amacıyla 'Geleceğe Annemle Yürüyorum' projesini başlattık. Bu projemiz halen devam ediyor. Yarının büyükleri olacak çocuklarımızı yetiştirirken, ihmal edilmiş, istismara uğramış çocukları görmezden gelemezdik. O nedenle Kartal'da, Marmara Üniversitesi Hastanesi bahçesinde bir çocuk izlem merkezini hayata geçirdik. Amacımız onları bir an önce yaşadıkları travmadan kurtarmak. Öğrencilere burs, ihtiyacı olan ailelere ev eşyası, giysi ve sağlık hizmeti süreklilik arz eden çalışmalarımız arasında.