Dr. Nazlı Şenyuva ve Ecem Şenyuva Alem Talks’ta amcaları Mehmet Öz ile bir araya geldi.
4 Haziran 2020 Perşembe 18:45 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
Nazlı Şenyuva: Şenyuva Prep ile online olarak akademik ve kariyer danışmanlığı alanında hizmet veriyoruz. Daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Haliyle bu dönem bize en çok yöneltilen soru şu: “Nasıl motive oluyorsunuz ve sabahları nasıl masa başında oturup çalışmaya başlıyorsunuz?”
Ecem Şenyuva: Aynen. Pandemi sürecinde dikkatleri toplamak ve bir şeye konsantre olabilmek zorlaştı. Evden çalışanlardan da bunu çok sık duyuyoruz. Tam da bu nedenle Şenyuva Prep olarak iki tane şablon hazırladık. Bu şablonu bize Instagram’da @senyuvaprep hesabına mesaj atarak ya da e-posta göndererek temin edebilirsiniz arzu ederseniz. Gerçekten uzun araştırmalardan sonra özenle hazırladık bu şablonları ve bizler de her gün kullanıyoruz.
N.Ş: Bir rutin oluşturmak ve ona sadık kalmak, hem motivasyon hem de konsantrasyon için çok önemli. Ben mesela her hafta başı, mutlaka o hafta içinde yapacaklarımı listeliyorum. Bunu her sabah uyandığınızda da yapmanızı öneririm. Peki, biz bu şablonda neler öneriyoruz? Biraz ondan bahsetmek isterim.
E.Ş: Güne başlayınca gerçekçi bir liste hazırlayın kendinize. O gün içinde yapacağınız her şeyi yazın. Listenin realistik olması çok önemli. Yani 10 tane madde yazmayın. Çünkü yetiştirmeniz güç olur ve gün sonunda kendinizi boşuna mutsuz hissedersiniz. Halletmeniz gereken en önemli iki-üç şeyi yazın.
N.Ş: Bu yöntem, şu kontrol edemediğimiz dünyada bir şeyleri kontrol edebildiğimiz hissini veriyor bize. Bu da insanı motive ediyor. Danışanlarımız da şablonları kullanmaya başladıktan sonra daha verimli çalışmaya başladıklarını anlatıyorlar.
E.Ş: “Bu şablonda neler var?” derseniz en önemlilerinden biri su içmek! Günde en az altı bardak su içmelisiniz. Bunun motivasyonla ne alakası var diye düşünebilirsiniz ama inanın çok alakası var.
N.Ş: Ayrıca spor yapmak çok önemli. Öyle saatlerce yapmanıza gerek yok. Günde 15-20 dakika hareket etseniz bile bu size hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi gelir. “Beş dakika bile boş zamanım yok, spor yapamam” diyenler var ama rutininizi oluşturursanız zamanınızı daha iyi değerlendirme şansınız olur. Ben mesela sabahları çok verimli oluyorum ama saat 15:00 gibi pilimin bittiğini hissediyorum. O dakikadan itibaren de yaratıcı olamıyorum. Tam da o saatlerde 20 dakika egzersiz yapınca güne yeniden başlamış gibi hissediyorum ve kaldığım yerden devam ediyorum. Youtube'da egzersiz yapmanıza yardımcı olacak birçok kanal bulabilirsiniz.
E.Ş: Aynı şekilde ben de her gün 18:00’da egzersiz yapıyorum ve akşamlarımı daha verimli geçiriyorum. Ayrıca bulunduğunuz ortamı havalandırmak da çok önemli. Bu, Covid-19 ile mücadele için de tavsiye edilen bir yöntem ve aynı zamanda temiz hava enerjinizi yükseltiyor.
N.Ş.: Mehmet Amca’cığım nasılsın? Neler yapıyorsun? Bu dönemde işlerini pandemiye görenasıl uyarladın?
Mehmet Öz: Hoş bulduk. Herkesin bayramı mübarek olsun. Program çekimleri için stüdyom New York’un tam merkezinde. Dolayısıyla orayı bu süreçte kapattık ve stüdyoyu evin alt katına taşıdık. Çekimler orada devam ediyor. Bence bu dönemde, insanların pek çok konuda fikri değişti. Biraz korku duygusu da hakim oldu maalesef. İşlerini kaybeden insanlar oldu. Haklı olarak öfke duygusuna kapılanlar da var. Bir hekim olarak elbette bu dönem işlerimin yoğunluğu arttı. Ama insanlara elimden geldiğince yardım etmek hem işimin bir parçası hem de beni çok mutlu ve motive ediyor.
N.Ş: Herkes çok stresli. Sence strese karşı neler yapılmalı bu dönemde? Sen neler yapıyorsun?
M.Ö: Hayatımda sanırım ilk kez üç aydır hiç seyahat etmedim ve hep evdeyim. Çocuklarla, torunlarla bir arada olmak bana çok iyi geliyor. Her akşam mutlaka ailece yemek yiyoruz. Ve dijital tüm aletleri bir kenara bırakarak sohbet ediyoruz. Bu belki de pandeminin en iyi yanlarından biri. Her şey bittikten sonra da bu düzeni devam ettirmek önemli. Aile bağları çok kıymetli.