Ahu Orakçıoğlu ve Bir Dilek Tut Derneği (Make- A-Wish Türkiye) CEO’su Füsun Kuran ALEM Talks’ta bir araya geldi.
4 Haziran 2020 Perşembe 18:03 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
Ahu Orakçıoğlu: Bize Bir Dilek Tut Derneği’ni (Make-A-Wish Türkiye) anlatır mısın neler yapıyorsunuz?
Füsun Kuran: Öncelikle çok teşekkür ederim birlikte bu yayını yapıyor olmamız çok güzel. Derneğimiz 3-18 yaş arası tehlikeli hastalıklara sahip olan çocukların hayatta imkansız olarak gördükleri, mucize olarak düşündükleri dileklerini gerçekleştiriyor. Böylece hiçbir şeyin imkansız olmadığını göstererek iyileşebileceklerine dair onları motive ediyoruz. Derneğimiz 40 yıldır var. 50 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de de 20. yılını kutluyor. Artık ilaç tedavisi belli bir noktaya geldikten sonra motivasyonla iyileşme daha da hızlandırılıyor. 40 yıl önce kanser hastası olan ve hayali polis olmak isteyen Chris’in dileği kasabadakiler tarafından gerçekleştirildiğinde annesi oğlunun nasıl motive olduğunu görüp bu derneği kurmaya karar veriyor. Ardından 500.000 çocuğun dileğini gerçekleştiriyor. Şöyle ki perakendecilikten sivil toplum kuruluşuna geçişteki en önemli oranlardan biri dileği gerçekleşen çocuklarımızın yüzde 70’i hayata devam ediyor.
A.O: Kızların Kayra ve Talya doğum günü bağışı fikrini geliştirip bağış yaptılar. Bu yaşta böyle bir şey yapmaları inanılmaz. Anneleri olarak senden dinlemek isterim bu fikir nasıl ortaya çıktı?
F.K: Şöyle ki öncelikle doğum günü projesinin nasıl olduğunu anlatmak isterim. Make-A-Wish doğum günü projesini dünyada ilk başlatan dernek. Doğum günü bağışı bizim adımızla da çok ilişkili. Herkes doğum gününde bir dilek tutar bizim de dilek çocuklarımız var. Mesela doğum gününü bağışlarken diyoruz ki “Benim bu yılki dileğim İlayda’nın dileğinin gerçekleşmesi.” Evlerimizde vakit geçirdiğimiz bu dönemde dedik ki madem insanlar doğum günlerini kutlayamıyorlar, hediye alamıyorlar o zaman biz de bağış hattı açıyoruz. Dileği olan çocuğumuzu doğum günü sahibiyle bir araya getiriyoruz. Onlarla dijital ortamda bir araya gelip doğum günü bağış kampanyası oluşturuyoruz. www.birdilektut.org web sitesine girerek doğum günü bağışlamak istiyorum butonuna basıp kaydınızı açabilirsiniz. Biz de sonrasında sizinle iletişime geçip dileği olan çocuklarımızdan biriyle eşleştiriyoruz. Siz dilek çocuğumuzun hayalini gerçekleştirmek için bağış toplamaya başlıyorsunuz. Küçük rakamlar damlaya damlaya göl oluyor. Mesela Türkiye’deki çocukların en büyük dileği yatak odasına sahip olmak. Uzun yıllar kanser tedavisi gördükten sonra evlerine döndüklerinde hayallerindeki gibi bir yatak odası bulmak istiyorlar.
A.O: Dernek listenizdeki çocuklara nasıl ulaşıyorsunuz? Bu süreçten de bahsedebilir misin?
F.K: Bize hastanelerin Onkoloji bölümünden ulaşıyorlar ya da aileler kendileri de ulaşabiliyor. Web sitemizde yer alan telefon numarası ya da mail yoluyla ulaşabilirler. Çocukların dileklerini sırasıyla gerçekleştiriyoruz. Bu arada şunun altını çizmek isterim biz ne kadar dünya çapında bir organizasyon da olsak burada toplanan bağışlarımız Türkiye'deki çocuklarının dileklerini gerçekleştirmek için kullanılıyor.
A.O: Son dönemde çevremizde de birçok dostumuz doğum günü bağışı yapmaya başladı, ne güzel.
F.K: Evet ikimizin de yakın dostu olan Özlem Güsar’ın doğum gününde gerçekleştirdiği bağıştan bahsetmek istiyorum. Takipçilerine tüm gün canlı yayın yaparak farklı deneyimler yaşattı ve topladığı bağışlar sayesinde dokuz çocuğumuzun dileğini gerçekleştirdi. Tekrar ona buradan teşekkür ederim. Bu arada ne mutlu ki çevremizde doğum gününü bağışlamak isteyen çocuklar oldu. Bir de kurumlara tekrar dönecek olursak Sales Network’a teşekkür etmek isterim. Onlar bizi sosyal sorumluluk ortağı seçerek kariyer sahibi birçok üyesinin bize doğum günü bağışı yapmasını sağladı. Bu bağışlarla da 20 tane çocuğumuzun dileği gerçek oldu.
A.O: Bir Dilek Tut Derneği (Make-A-Wish Türkiye) olarak aklımızda bir ışık yaktınız. Gerçekten de doğum günü alma değil verme günü olmalı. Peki son olarak bağış yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu şeffaflık. Derneğin güvenilirliğini nasıl sağlıyorsunuz?
F.K: Bağış işinde en önemli konu bağışın nereye gideceğinden emin olmak. Biz hem yurt dışından denetim alan hem de Türkiye’de il ve derneklere bağlı olduğumuz için denetlenen bir derneğiz. Aynı zamanda Türkiye’de derneklerin arzu ederlerse içinde oldukları bir platform olan Açık Açık platformundayız. Bütün gelirlerimizin nereden geldiğini, nereye gittiğini oradan yayınlıyoruz.