Sürekli hissettiğimiz geç kalmışlık ve yetersizlik hissi, bizi daha hızlı, daha acele ve dur durak bilmeyen bir ivmeyle çalışmaya itiyor. Peki nedir kariyer arası ve gerçekten kariyerimize ara vermek dünyanın sonu mu?
Özellikle genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, üniversiteden hemen sonra işe başlamak ve kariyerimize herhangi bir mola veya ara vermeksizin yükselerek devam etme güdüsü oldukça güçlü. Rakip olarak gördüğümüz akranlarımız her an, her adımda önümüze geçiyor gibi hissediyoruz. Bu nedenle, bazı ülkelerde normal olarak karşılanan; üniversiteden sonra, gerçekten ne istediğimizi keşfetmek için kendimize birkaç ay veya bir yıl izin verme durumunu yaşamadan iş hayatına atılıyoruz. Dolayısıyla pek çoğumuzun ana motivasyonu, ne yapmak veya kim olmak istediğimizden ziyade "acele etmek" ve "geç kalmamak" oluyor.
Erken yaştan itibaren zihinsel bir koşu halinde olmak, sürekli artan bir kaygıyla ilerlemek, hızla tükenmemize ve bir noktada kariyerimize ara vermemize neden olabiliyor. Tabii son yıllarda dünyanın başından geçen tüm bu değişimin de küresel ölçekli bir "kendini yeniden değerlendirme" hali yarattığını göz önünde bulundurmalıyız. Önceliklerimiz yalnızca yaşımızla ve kendi deneyimlerimizle birlikte değişmiyor, aynı zamanda çevremizde ve dünyadaki değişimlerin de bizim üzerimizde büyük etkileri oluyor. Pandemide dünyanın dört bir yanında insanların eve kapanıp, kendi içlerine dönme durumu, iş hayatına bakış açılarını da değiştirdi. Sizin için bu durum böyle yaşanmadıysa bile okyanusun dalgalarına kapılıp gitmek, kendi kariyerinizi ve ne yapmak istediğinizi sorgulamaya başlamanız oldukça normal.
LinkedIN'de yapılan bir ankete göre son iki yılda kariyer arası verme oranı %63 artmış. 23.000 çalışan ve 7.000 işe alım uzmanının katıldığı ankette, kişilerin %62'si kariyer araları vermiş. Özgeçmişimizde birkaç aylık bir boşluğun olması bile tabu kabul edilirken, bugün değişen nedir? Özellikle ülkemizde, iki iş arası büyük boşluklar hala hoş karşılanmıyor ve iş görüşmelerinde nedenleri soruluyor. Ancak o boşluğa neden sahip olduğumuzdan ziyade onu nasıl değerlendirdiğimiz daha çok önem arz ediyor. Aslında sandığımızın aksine kimse mükemmel çalışan aramıyor çünkü böyle bir kavramın var olmadığının herkes farkında. Mükemmel insan olamayacağı gibi mükemmel çalışan da olamaz. Aranılan değerler; mükemmellikten çok, sağduyu ve farkındalık, özellikle de öz farkındalık. Tabii ki kariyer arası vermek bazen bir tercih bazense iş bulamamak nedenli bir zorunluluktan kaynaklı olabiliyor. Ayrıca ekonomik olarak bu arayı hepimizin kaldırması ne yazık ki mümkün görünmüyor. Ancak, bizi hiçbir yere ulaştırmayan kaygılarda kaybolmak yerine, bu arayı nasıl değerlendirebileceğimizi düşünebiliriz.
Halihazırda bir meslekte birkaç yıllık deneyiminiz varsa, hatta uzmanlaştıysanız, yıllarınızı bu işe verdiyseniz dahi mesleğinizin, sizi tatmin etmediği bir noktaya gelebilirsiniz. Yola devam edemeyecek kadar yorgun ve tükenmiş hissedebilirsiniz. Birçok nedenden ötürü kariyerimize ara vermeyi seçebiliriz. Bu arayı değerlendirmek için genelgeçer bir "doğru"dan bahsetmek, çok sağlıklı olmayacaktır. Önemli olan sizin için "doğru" olanı bulmak ve seçmek. Belki küçük bir tatil yapabilirsiniz, zihninizi dağıtabileceğiniz bir yere gidebilirsiniz. Buna imkanınız yoksa bile alışkanlıklarınızda değişiklikler yapabilir, örneğin; günlük yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Alışık olduğumuz konfor alanlarından fiziksel olarak çıkmanın, zihinsel olarak büyük yardımı olabiliyor. Ailenize, arkadaşlarınıza ve en önemlisi de kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Elinizdeki seçenekleri ve seçenek haline getirebileceğiniz olasılıkları gözden geçirebilirsiniz. Belki de sizin için doğru olan, bir kariyer değişikliğidir ya da sahip olduğunuz yolda ama farklı yöntemlerle ilerlemelisinizdir. Ayrıca bu arayı, yetkinliklerinizi güçlendirmek ve enerjinizi yenilemek için bir mola olarak değerlendirebilirsiniz. Günümüzde hem ücretli hem de ücretsiz pek çok çevrimiçi ve yerel kurslar bulmak mümkün. Kariyerinizde hangi yeteneklere sahip olmanız gerektiği veya tamamen kişisel zevkleriniz doğrultusunda eğitimler alabilirsiniz. Bir zamanlar severek yaptığınız ama sonrasında zaman bulamadığınız için uzaklaştığınız hobilerinize de dönebilirsiniz. Tüm bunlar, bu süreçte size anlamsız gelebilir, onları zaman kaybı olarak görebilirsiniz. Geleceğinizin bulanık olduğunu düşündüğünüz zamanlarda kişisel gelişim, tabii ki en büyük öncelik gibi görünmeyecektir. Ancak bunları yapmaktaki amaç, yalnızca bakış açınızı genişletmek değil, aynı zamanda yeni bakış açıları da kazanmak. Böylece, daha önce görmenizin mümkün olmadığı fırsatları çok daha kolay saptamanız mümkün olabilir. LinkedIN anketinin sonuçlarına göre çalışanların %56'sı, kariyer araları sırasında yeni beceriler kazandıklarını veya problem çözme, iletişim ve bütçeleme gibi mevcut becerilerini iyileştirdiklerini belirtiyor.
Sonuç olarak sağlıklı bir kariyer arası vermek için izleyebileceğimiz adımlar; bir vizyon yaratmak, geçmişimizden ders çıkarmak, gerçekten ne istediğimizi keşfetmek, değerlerimizi güçlendirmek ve tabii ki aranız bitip, yola devam etmeyi ya da yeni bir başlangıcı seçtiğinizde kişisel markanızı karşı tarafa doğru bir şekilde aktarmak. Bu arayı neden verdiğinizi ve bunun sizde nasıl etkiler yarattığını sağlıklı bir şekilde öz geçmişinize ve görüşme yaptığınız kişilere aktardığınızda bir ayıplamadan çok, takdir görebilirsiniz.