Luigi Stinga ile İtalyan Mutfağı

Gastronomi dünyası için İtalya mutfağı çok farklı bir yerde konumlanıyor. Mandarin Oriental, Bodrum'da özel bir lezzet deneyimi yaşatan İtalyan Şef Luigi Stinga, Michelin yıldızlı mutfaklarda kazandığı tecrübeler ışığında kariyer hayatının Bodrum durağını anlatıyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
9 Temmuz 2024 Salı 15:31 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi
Luigi Stinga ile İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı, tüm dünya için olduğu gibi Türkler için de özel; en basit yemeğiyle bile lezzet şovu yaşatıyor. Bu tatları bir üst noktaya taşıyan şefler ise her zaman radarımızda. O isimlerden biri de son dönemde İtalyan Şef Luigi Stinga. Mandarin Oriental Bodrum'da, 29 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında özel mutfağıyla konuklarına gerçek bir gastronomi şöleni yaşatan ünlü şef; Michelin yıldızlı mutfaklarda kazandığı tecrübelerle tasarladığı özgün lezzetleri, otel misafirleriyle paylaştı. "Mutfakta yaşadığım stres, günlük hayatımda daha fazla detay görmemi sağlıyor, bu nedenle daha iddialıyım" diyerek sırrınını ortaya koyan Şef Stinga ile mutfakta başarıya giden yolu ve bu üst düzey lezzet deneyimi yolculuğunun detaylarını konuştuk.

Şef olarak yolculuğunuz nasıl başladı?

İtalyan kültüründe yemek yapmak, yemek hazırlamak ve yemek yemek bir ritüel olduğu için mutfak, hayatımda her zaman önemli bir rol oynadı. İtalyan kültürü tamamen kaliteli malzeme ile ilgilidir. Evimde her şey her zaman ev yapımıydı; yağ, makarna, ekmek gibi... Büyüdüğüm evde, yiyeceklerin gerçek lezzetlerini tattığım için şanslıydım. Ayrıca çocukluk ve gençlik zamanlarımda çevremde merakımı uyandıran çok sayıda Michelin yıldızlı restoran vardı. Gastronomiye yönelmem konusunda da beni en çok heyecanlandıran faktör; yaşadığım şehirdeki Don Alfonso adlı restorandı.

Yemek pişirme becerilerinizi geliştirmenize neler yardımcı oldu?

Dünyanın farklı köşelerine seyahat etmek ve farklı kültürlerden insanlarla tanışmanın mutfak gelişimimde en büyük etken olduğuna inanıyorum. Sorrento'nun yanındaki Quattro Passi'de çalışmak, geleneksel İtalyan tekniklerimi geliştirdi. Ardından Mandarin Oriental'in açılışı için Milano'ya taşınmam, bana modern tarzda yemek pişirme hakkında daha fazla şey öğretti. Son olarak Kuala Lumpur'da geçirdiğim zaman beni Doğu Asya mutfaklarıyla tanıştırdı. Bu sürecin bana, farklı kombinasyonlar ve tatlar konusunda daha da yaratıcı olabileceğimi öğrettiğini söyleyebilirim.

Yemek pişirme tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Kullandığım malzemeleri tabağın yıldızı olarak tutmayı seviyorum. Sunumda ve lezzette sadeliğin önemine inanıyorum. Yemek pişirme tarzımın; modern teknikleri kullanarak geleneksel lezzetleri korumak olduğunu söyleyebilirim.

Çalıştığınız Talea by Antonio Guida Restaurant'da 1 Michelin yıldızınız var. İkinci ve üçüncü Michelin yıldızlarına nasıl hazırlanıyorsunuz?

Tariflerimi geliştirmek için çok fazla araştırıyor, okuyor ve deniyorum. Talea'da her iki ayda bir menülerimizi değiştiriyor, her zaman yeni bir lezzet kombinasyonu ve gelişmiş bir teknik uyguluyoruz.

Türkler için İtalyan mutfağının yeri her zaman özel oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Türkiye ile İtalya mutfağını birbirine yakın buluyorum. İtalyan mutfağına olan ilginin sebebini de içeriklerin çok benzer olmasına bağlıyorum. Malzemeler çok benzer çünkü her iki mutfakta da Akdeniz etkisi var. Ancak baharat kullanımı ve pişirme stilleri farklı; Türk mutfağı İtalyan mutfağına göre çok daha fazla baharat içeriyor.

Şef olmak hayatınızı nasıl etkiliyor? Günlük ritüelleriniz neler?

Şef olmak zor ama aynı zamanda çok ödüllendirici. Mutfakta yaşadığım stres günlük hayatımda daha fazla detay görmemi sağlıyor, bu nedenle daha iddialıyım. Her zaman yeni tatları araştırmak ve denemek, hayatıma çok daha fazla yaratıcılık katıyor.

29 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Mandarin Oriental, Bodrum'da "Chef Pop Up Restaurant" konseptinde özel bir gastronomi deneyimi sundunuz. Bu iş birliği nasıl doğdu?

Bu iş birliği, Mandarin Oriental, Bodrum ve Emirates Palace Mandarin Oriental tarafından, farklı tekniklerin benzer malzemelerle kesiştiği İtalyan ve Türk mutfaklarının daha da kaynaşmasını teşvik etmek amacıyla oluşturuldu.

Sizin için bu iş birliğini özel yapan detaylar neler?

Bodrum'u tanımaktan ve yeni tatlarla tanışmış olmaktan son derece mutluyum. Özellikle bölgenin en ünlü ve lüks segment otelinde bu deneyimi yaşamak; mutfağı, teknikleri ve kültürü hissetmek için harika bir fırsattı diye düşünüyorum. Mandarin Oriental, Bodrum'un atmosferini her zaman merak ediyordum, burada bir menü yaratmak ve özel bir deneyim sunmak beni oldukça heyecanlandırdı.

Mandarin Oriental, Bodrum misafirleri için tasarladığınız bu çok özel menü ile konuklarınıza nasıl bir lezzet deneyimi yaşattınız?

Mandarin Oriental, Bodrum misafirlerine özel, yeni bir menü hazırladık. Menüyü, geleneksel İtalyan lezzetlerinden alternatif bir dokunuşla oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Genel olarak menüde karides, mandarin ve safran ile hazırlanmış risotto, ıspanak, kapari ve limon sosu ile marine edilmiş levrek, taze soğan ve hindiba ile hazırlanmış wagyu filetosu ve ev yapımı tiramisu servis edildi.

Sürdürülebilirlik, sıfır atık, mevsimsellik, lokal ürün... Günümüzde cümlelerde sıklıkla kullanılan bu kelimeler sizin için ne ifade ediyor?

Yemek yaparken bu kıstasları her zaman aklımın bir köşesinde tutuyorum. Bu çalışmalar benim için sadece çevreye faydalı olmak anlamını taşımıyor, aynı zamanda yaratıcılığımı da artırmaya destek sağlıyor. Yerel malzemeleri kullanarak yemek pişirdiğimde bulunduğum bölgenin geleneksel mutfağını daha iyi temsil ettiğime inanıyorum. Emirates Palace Mandarin Oriental'de kendi sebze bahçemiz var ve buradan mümkün olduğunca çok malzeme kullanmaya çalışıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı
Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

2 dakika okunma süresi
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı
2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

2025 Altın Küre Adayları Açıklandı

16 dakika okunma süresi
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones
Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

Modanın Şapka Dehası: Stephen Jones

4 dakika okunma süresi
Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı
Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

1 dakika okunma süresi
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları
Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

Denizden Sofraya: İstanbul'un En İyi Deniz Ürünleri Restoranları

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Erol Tabanca ve İdil Tabanca ile Sanat Üzerine
Erol Tabanca ve İdil Tabanca ile Sanat Üzerine

Erol Tabanca ve İdil Tabanca ile Sanat Üzerine

Rabia Güreli ile Contemporary Istanbul Üzerine
Rabia Güreli ile Contemporary Istanbul Üzerine

Rabia Güreli ile Contemporary Istanbul Üzerine

Genç Oyuncuların Yeni Yıl Mesajları
Genç Oyuncuların Yeni Yıl Mesajları

Genç Oyuncuların Yeni Yıl Mesajları

Pamela Harper ile Halcyon Days Üzerine
Pamela Harper ile Halcyon Days Üzerine

Pamela Harper ile Halcyon Days Üzerine

Nicole Kidman'ın Oyunculuk Kariyeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Nicole Kidman'ın Oyunculuk Kariyeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nicole Kidman'ın Oyunculuk Kariyeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dans ve Terapinin Birleşme Noktasında Bir Sanatçı: Ekin Bernay
Dans ve Terapinin Birleşme Noktasında Bir Sanatçı: Ekin Bernay

Dans ve Terapinin Birleşme Noktasında Bir Sanatçı: Ekin Bernay

Begüm Kıroğlu'nun Yeni Yıl Dilekleri
Begüm Kıroğlu'nun Yeni Yıl Dilekleri

Begüm Kıroğlu'nun Yeni Yıl Dilekleri

Pozitif Enerjisiyle Parlayan Sinem Kobal ile 2025'e İlham Dolu Bir Başlangıç
Pozitif Enerjisiyle Parlayan Sinem Kobal ile 2025'e İlham Dolu Bir Başlangıç

Pozitif Enerjisiyle Parlayan Sinem Kobal ile 2025'e İlham Dolu Bir Başlangıç

Çağatay Odabaş ve Esra Çevik İle "Işık. Gölge. Sahneler." Üzerine
Çağatay Odabaş ve Esra Çevik İle "Işık. Gölge. Sahneler." Üzerine

Çağatay Odabaş ve Esra Çevik İle "Işık. Gölge. Sahneler." Üzerine

Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği
Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği

Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı
Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Bir Tenorun Hikayesi: Mario Frangoulis'in Sanatla Geçen 35 Yılı

Estée Lauder Şirketleri'nin "Pembe Kurdele" Hareketi
Estée Lauder Şirketleri'nin "Pembe Kurdele" Hareketi

Estée Lauder Şirketleri'nin "Pembe Kurdele" Hareketi