Bundan 12 yıl önce başlayan TOGG hikayesi, bugün teslim süreci yaşayan bir gerçeğe dönüştü. Artık yollarda görmeye başlayacağımız yerli otomobilin hikayesi sizlerle...
Bundan 62 yıl önce, Devrim otomobili ile tatsız bir tecrübe yaşayan Türkiye Cumhuriyeti'nin yerli otomobili TOGG'un temelleri 2011 yılında atıldı. Hikaye 2017'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding arasında atılan imzalar ile yerli otomobil konusunun protokole dökülmesiyle başladı. Daha sonradan Kök Grubu ayrılmış olsa da imzaların ardından her şey çok daha hızlı gelişti ve 2 Haziran 2018 yılında bu beşli tarafından "Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu" resmen kuruldu. Kısaca TOGG olarak hayatımıza giren markanın ilk işi ise şirketin CEO'luğuna Gürcan Karakaş'ı getirmek oldu.
Karakaş'ın göreve başlamasıyla gerçekleşen kurumsal organizasyonun ardından fiziksel gelişmeler de birbirini izledi. 2019, TOGG için çok önemli bir yıl oldu ve ilk prototip Ağustos ayında hazırlandı. Aralık'ta ise markanın merkezinin de yer aldığı Gebze Bilişim Vadisi'nde TOGG'un SUV ve sedan versiyonlarının tanıtıldığı ilk lansman gerçekleşti.
2020 yılının ortalarında TOGG'un üretileceği, 1.2 milyon metrekarelik alana yayılacak dev tesisin temelleri atıldı ve ilk otomobil 2022'de üretildi.
Dünya sahnesinde de yer almayı hedefleyen TOGG dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2022'ye katıldı ve CES'in En İyi 20 Markası'ndan biri seçildi.
TOGG'un seri üretimi yapılan ilk modeli C-SUV segmentindeki T10X oldu. İki farklı donanım seviyesi ve batarya seçeneğiyle ön siparişlerini toplamaya başlanan modele ilgi büyüktü. T10X sadece yedi günde 100 bin bandını aştı ve toplamda 177 bin 467 adet ön sipariş aldı.
Donanımı ve teknoloji seviyesi ile marka tarafından akıllı cihaz olarak adlandırılan T10X, 218 beygir güç ve 350 Nm tork değerine sahip. İlk versiyon 52,4 kWh kapasiteye sahip batarya ile 314 kilometre menzile sahipken, 88,5 kWh kapasiteli ikinci versiyon ise 523 kilometre yol yapıyor. Modelin ilk fiyatları açıklandı. İki versiyon ile sunulan standart menzilli T10X, 950 bin lira ve 1 milyon 55 bin lira, 523 kilometre uzun menzile sahip olanı ise 1 milyon 215 bin lira liste fiyatına sahip.
Ayrıca modelin 0-100 km/s hızlanmasını 4,8 saniyede tamamlayan, 700 Nm tork üreten çift motorlu 435 beygir gücündeki AWD (all-wheel drive) versiyonu ise 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren teslim edilmeye başlanacak olan 100. Yıl Özel Serisi ile birlikte yollara çıkacak.
Geçtiğimiz günlerde noter huzurunda elektronik çekilişi yapıldı ve otomobilleri teslim alacak ilk 20 bin kişi belirlendi. Peki ya T10X'in bataryaları nasıl doluyor? Ya da ne kadar doluyor? TOGG'un şarj istasyonu ağı Trugo da geçtiğimiz günlerde bir fiyat listesi açıkladı ve şarj maliyeti ne kadar sorusunun cevabı belli oldu.
Trugo'da yer alan 180 kW'lık ve 300 kW'lık istasyonlarda birim başına ücret kWs başına 7,99 lira oldu. Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli TOGG'un şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418,6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak. 88,5 kWs batarya kapasitesi bulunan 523 kilometre uzun menzilli TOGG'un da şarj maliyeti 707,1 lira olacak ve kilometre başına harcadığı enerji de 1,35 lira olarak gerçekleşecek. 88,5 kWs batarya kapasitesine sahip otomobilimizi evlerimizde şarj etmek istediğimiz de ise bu sayı yaklaşık 250 lira.
Hemen belirtelim elektrikli otomobillerde sürücünün kullanım şekli, klima, ısıtma kullanımı, yol ve hava şartları menzili kısaltıyor bu da kilometre başına maliyeti yükseltecektir.
TOGG, C-SUV'un ardından 2025 yılının ilk yarısında C-Sedan modelini satışa sunacak. 2026 yılında ise yine dört kapılı C-XCoupe satışta olacak.
TOGG servis hizmetlerini de doğrudan kendisi verecek. Yedi bölgede 20 servis noktası kurulacak. Bununla birlikte, mobil servis araçları da bulunacak. Ayrıca TOGG'un yetkili servis ağı için de Bosch Car Service ile de işbirliğine gittiğini belirtelim.
Son olarak TOGG T10X'un üç yıl 100 bin kilometre garantisi olduğunu da söyleyelim. En çok merak edilen sorulardan biri de lityum iyon bataryaların ömrü. Bu hücreler fabrika tarafından sekiz yıl 160 bin kilometre garanti altına alındı.