Kabızlık toplumda çok sık görünen bir sindirim problemi. Diyetisyen Zeynep Çapay, sorunsuz bir bağırsak sisteminden bahsedebilmek için haftada en az üç kez dışkılama yapılıyor olması gerektiğini ve üç gün üst üste dışkılama olmaması haline kabızlık denilebildiğini ifade ediyor. "Kabızlığın nedeni temel olarak yeterince sıvı tüketiminin olmaması, lifli gıdalardan yetersiz beslenme, aşırı et tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı ve stres olabilir. Bazı durumlarda ilaçlar veya metabolik bozukluklar da kabızlığa neden olmaktadır." diyen Çapay, kabızlık problemi için birkaç beslenme önerisini şöyle sıralıyor;
1- Kabızlığa yardımcı sebzeler; yaz mevsiminde kabak ve semizotu, kış mevsiminde ise pırasa bağırsak hareketini hızlandırmak için etkilidir.
2- Arpa lapası tüketmek; arpayı pişirmeden bir gün suda bekletip, sebzelerle beraber düdüklü tencerede pişirerek çorba haline getirebilirsiniz.
3- Erik kompostosu; yazın taze, kışın kuru erikten hazırlayacağınız ve şeker ilave etmeden tarçın ile kaynattığınız komposto ara öğünlerde içilebilir.
4- İncir püresi; 6 adet kuru inciri sıcak suda bekletin ve daha sonra iyice ezip püre yapın, içine 1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip küçük kavanozda bekletin. Sabahları kahvaltı öncesinde birer tatlı kaşığı aç karnına tüketin. Üzerine 1 fincan sıcak su için.
5- Keten tohumu veya chia tohumu günde birer tatlı kaşığı kullanın.
6- Bitki çaylarından faydalanın.
Barut ağacı kabuğu çayı; 1 serçe parmağı kadar barut ağacı kabuğunu 1 kupa sıcak su ile 3-4 dk kaynatın ve altını kapatıp 1 tatlı kaşığı rezene ekleyin. Ardından 4 dk demleyin. Akşam tok karnına için. (Sürekli kullanıma uygun bir çay değildir.)