Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

ALEM Talks Podcast: Rezzan Benardete
ALEM Talks Podcast: Rezzan Benardete

ALEM Talks Podcast: Rezzan Benardete

1 dakika okunma süresi
Yağ Yakımını Hızlandıracak 11 İpucu
Yağ Yakımını Hızlandıracak 11 İpucu

Yağ Yakımını Hızlandıracak 11 İpucu

4 dakika okunma süresi
İstanbul Modern'in 20. Yılına Özel Sanat ve Eğitime Destek Gecesi
İstanbul Modern'in 20. Yılına Özel Sanat ve Eğitime Destek Gecesi

İstanbul Modern'in 20. Yılına Özel Sanat ve Eğitime Destek Gecesi

1 dakika okunma süresi
Anksiyete ile Baş Etmenin Yolları
Anksiyete ile Baş Etmenin Yolları

Anksiyete ile Baş Etmenin Yolları

5 dakika okunma süresi
Güney İtalya'nın Saklı Cenneti: Puglia'nın En Güzel Köyleri ve Restoranları
Güney İtalya'nın Saklı Cenneti: Puglia'nın En Güzel Köyleri ve Restoranları

Güney İtalya'nın Saklı Cenneti: Puglia'nın En Güzel Köyleri ve Restoranları

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti
Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti

Borusan Otomotiv'den Yeni Nesil Satış Konsepti

Uzun ve Kaliteli Yaşam İçin Altın Kurallar
Uzun ve Kaliteli Yaşam İçin Altın Kurallar

Uzun ve Kaliteli Yaşam İçin Altın Kurallar

Gap'in ikonik klasikleri, Cult Gaia'nın estetik stili ile buluşuyor
Gap'in ikonik klasikleri, Cult Gaia'nın estetik stili ile buluşuyor

Gap'in ikonik klasikleri, Cult Gaia'nın estetik stili ile buluşuyor

İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar
İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar

İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar

Palandöken'de Sezon Açıldı
Palandöken'de Sezon Açıldı

Palandöken'de Sezon Açıldı

İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk
İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk

İçindeki Gücü Uyandır: Özgüven Üzerine Bir Yolculuk

Blake Lively Justin Baldoni Davası
Blake Lively Justin Baldoni Davası

Blake Lively Justin Baldoni Davası

2025 Dolunay Ne Zaman? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey
2025 Dolunay Ne Zaman? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

2025 Dolunay Ne Zaman? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey

Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri
Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri

Aralık Ayında Çocuklara Özel Yeni Yıl Etkinlikleri

2625 Metre Yükseklikte “Snow Yoga” Deneyimi
2625 Metre Yükseklikte “Snow Yoga” Deneyimi

2625 Metre Yükseklikte “Snow Yoga” Deneyimi

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da
Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Miniklerin Yeni Yıl Hediyeleri Minycenter'da

Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu
Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu

Yılbaşı Ağaçlarına Tasarımcı Dokunuşu