Başlangıç olarak tarhana çorbası, ana yemek olarak karnıyarık veya fıstıklı kebab. Tatlı olarak üzeri hafif yanmış bir sütlaca hayır demeyiz. Anadolu'nun bin yılları aşan, yüzlerce kültüre ev sahipliği yapan coğrafyasında dilden dile aktarılan reçeteleri evinizde denemek isterseniz, yemeklerin hikayelerini de öğrenmenizi tavsiye ederiz.
İri çekilmiş veya satır kıyması halindeki 100'er gr kuzu ve dana döş kıymayı karıştırın. 1,5 çorba kaşığı toz boziç, 1'er çay kaşığı karabiber ve tuzu ilave edin. 1 tatlı kaşığı pul biberi kaynar suda soğuyana dek bekletin ve su soğuyunca kıymaya ekleyin. Mutfak doğrayıcısında oldukça küçük doğradığınız yarım adet soğanı ve 1 diş sarımsağı kıymaya ekleyip, güzelce yoğurun. Kıyma harcından 1 avuç dolusu toplar alın ve aşağı doğru sıkarak şiş boyunca yayın. Şişe geçirirken elinizin de şişin de soğuk olmasına dikkat edin. Aksi taktirde et şişten kayar ve pişerken zorluk yaşarsınız. 2 çorba kaşığı zeytinyağı döktüğünüz döküm veya seramik bir tavada 5-7 dakika pişirin. Tavanın sıcak olması çok önemli, böylece etler pişerken tavaya yapışmayacaklar. Pişen kebapları 1 çorba kaşığı daha toz boziçe bulayıp, isterseniz lavaşla dürüm yapıp servis edebilirsiniz.
Patlıcanları alacalı soyun. Bıçağınızın ucuyla küçük çizikler açın ve derin yağda kızartın. Kızaran patlıcanlarınızın üzerine hafif tuz serpin. Patlıcanlarınızın ortasını açın ve parçalanmayacak şekilde içini ezin. Bir tavaya zeytinyağını koyun ve ısıtın. Isınan tavaya soğanları ekleyin ve yumuşatın. Kıymayı ekleyin ve soteleyin. Sarımsağı ince doğrayın ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın ve sotelemeye devam edin. Biberleri ince doğrayın, domatesleri küp küp doğrayın ve tavaya ilave edin. Domatesler kendini bırakana kadar kavurun. İç harcınızı ocaktan alın ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip, karıştırın. Hazırladığınız patlıcanların içini hazırladığınız iç harçla doldurun. Üzerini, domates ve biberle süsleyin. Bir kapta salça ve suyu karıştırıp, patlıcanların üzerine dökün. 200 derecede 15 – 20 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
Mutfağımızda sağlıklı yemekler pişirirken ara sıra canımız küçük kaçamaklar yapmak istemiyor değil. Sokaklardan ayrı düştüğümüz bugünlerde sokak lezzetleri tarifleri deneyerek kendimizi şımartabiliriz.
Adana kepap için bütün malzemeyi zırhta veya bıçak yardımıyla ya da blender’da çekin ve iki saat buzdolabında dinlendirip şişe geçirdiğiniz kebapları kömür ateşinde pişirin. Tortilla ekmeği için malzemelerin tümünü derin bir tencereye alıp kaynatın. Kaynayan karışımı 24 saat dinlendirin. Daha sonra süzüp mutfak robotu yardımıyla hamur haline getirin. Ardından 30 gramlık bezeler hazırlayın. Bezeleri incecik açıp gözleme gibi pişirin. Salsa Fresca için malzemeleri kaşık salata gibi olabildiğince küçük küpler halinde doğrayın. Domateslerin çekirdeklerini kullanmayın ve bütün malzemeleri karıştırın. Servis için maydanozları tel inceliğinde kıymaya çalışın, saçta pişirdiğiniz tortilla ekmeklerinin üzerine kebaplarınızı yerleştirin, üzerine hazırladığınız Salsa Fresca ve maydonozu ekleyip servis edin.
Empanadas’ı, Coxinha’sı, Taco’su ve Ceviche’i ile Latin Amerika mutfağını sevmemek mümkün değil. Arjantin, Bolivya, Peru ve Kolombiya gibi ülkelerin mutfaklarının birbirinden güzel lezzetlerini mutfağınızda yapabilirsiniz.
Ceviche sos için arpacık soğanlar sotelenir, rendelenmiş yeşil elmalar eklenir. Soya sosu, zeytinyağı ve pirinç sirkesi eklenir. Simmer’da 5 dakika piştikten sonra robottan çekilir. Zeytinyağı tozu maltosec ve zeytinyağı robotta birbirine karıştırılır. Tigermilk için portakal, greyfurt, limon ve lime suyu; tabasco, kişniş tohumu ve sarımsak ile bir gece dinlendirilip süzülür. Chilli sos için 250 gr kırmızı şarap sirkesi fine burnoise doğranmış 5 adet chilli biberi ile birlikte ocakta çektirilir. İçerisine 100 gr toz şeker eklenip soğutulur. Burnoise doğranmış yeşil elmalar chilli sos ile marine edilir. Üzerine tigermilk’te 1 dk pişirilmiş levrek parçaları koyulur. Üzerine dilimlenmiş mürdüm eriği ve kırmızı soğan koyulur. Ortasına ceviche sos sıkılır. En son zeytinyağı tozu koyulur. Levreklerin üzerine maldon tuz eklenerek bitirilir.
Dünya mutfağı denince akla ilk gelenlerden biri İtalyan mutfağı. Çeşit çeşit pizzaları, makarnaları ve deniz mahsülleri ile pek çok insanın vazgeçilmezi olarak gastronomi sahnesinde yerini koruyor. Evde zaman geçirdiğimiz bugünlerde canınız İtalyan yemeği çekerse mutfağa girmek için tam zamanı.
Ricotta, burrata ve krem peyniri bir kapta karıştırılır ve tuz, biber ve kekik eklenir. Kabak ve patlıcan minik küp olarak doğranır ve az zeytinyağı ile ısıtılmış tavada 2 dakika pişirilip peynir karışımına ilave edilir. Domates sos için ayrı bir tavada az zeytinyağı eklenir, sarımsak ve fesleğen yaprakları ilave edilir. Küçük küp doğranmış biber eklenir, biraz sotelenir. Daha sonra aynı şekilde küçük küp doğranmış domatesler eklenir.Tuz ve biber eklenir, 5 dakika pişirilir. Ayrı bir kasede un, tuz, biber, yarım kaşık zeytinyağı ve soda karıştırılır. Bu karışıma daha sonra kabak çiçeği batırılıp kızartılır. Kabak çiçeklerinin içindeki tohum parçaları alınıp peynir ve sebze karışımı ile doldurulur. Unlu karışıma kabak çiçekleri komple batırılır, kızgın yağda altın rengi alıp kıtırlaşana kadar kızartılır. Kızartma yağının yeterli kızgınlıkta olmasına dikkat etmek gerekir aksi takdirde çok yağ çekeceklerdir. Kızartma bittikten sonra havlu peçete serilmiş bir tepside bir süre bekletilir. Servis tabağına domates sosu koyulur. Kabak çiçekleri domates sosun üzerine koyulur. En son ince rende ile limonun kabukları biraz rendelenip kekik ilave edilir ve servis edilir.