Ülke olarak geçmişten bugüne çok sayıda şiddetli depremler ve bu afetlere bağlı ciddi kayıplar yaşadık. Deprem uzmanları ise "Türkiye, deprem kuşağında yer alıyor" hatırlatmalarını her fırsatta yineliyor. Üstelik Türkiye, tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı sebebiyle yalnızca depremlerin değil; sel, heyelan, yangın ve çığ gibi doğal afetlerin de yaşandığı, bundan sonra da yaşanabileceği bir gerçekle varlığını sürdürüyor. İşte bu sebeple, afet bilincini kazanmamız ve bu konuda daha etkili önlemler almamız gerekiyor. Afetler hakkında gerekli önlemlerin alınması konusundaki en büyük sorumluluğu tabii ki devlet üstleniyor. Fakat afet gerçeği sebebiyle bizim de bireysel olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz ve hem kendimize hem yakınlarımıza hem de yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza el uzatabilmemizi sağlayacak eğitimleri almamız şart hale geliyor.
Arama kurtarma eğitimlerinin ilk seviyesi, afetlere hazırlık, afet yönetimi, acil durum planları gibi temel bilgileri kapsıyor. İlk aşamayı geçen gönüllülere, daha sonra alan keşfi ve güvenliği, destek malzemeleri, kurtarma evresi, raporlama, kurtarmada kullanılan ipler ile düğüm atma gibi teknik eğitimler ve ilk yardım gibi arama kurtarma stratejilerine yönelik eğitimler veriliyor. Tüm bu stratejik ve teknik eğitimleri ise afet sonrası depremzedelere psikolojik destek amacıyla verilen afet psikolojisi eğitimi izliyor. Peki, olası afetler için arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri nerelerden alınabiliyor?
Bolkar Dağları'nda 1994 senesinde kaybolan iki üniversite öğrencisinin 14 gün aranması ve sonuçsuz kalan arama çalışmalarının sonucunda, dağları iyi bilen fakat arama kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı tarafından 1995 yılında kurulan AKUT (Arama Kurtarma Derneği), 1996 yılından itibaren resmen dernek olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye'nin AKUT ile tam anlamıyla tanışması ise Gölcük depremi sonrasında gerçekleşti. Ülkemizin ilk sivil toplum örgütü olan AKUT, yüksek rakımlı dağ ve mağara gibi zorlu şartlara sahip yerlere ulaşmada, doğal afetlerde zarar görmüş, yardıma ihtiyaç duyan bireylerin aranmasında ve enkaz altında kalmış vatandaşların kurtarılmasında aktif rol üstleniyor. Sivil gönüllülerin bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlayan AKUT, olası doğal afetlere hazırlık, enkaza müdahale, arama kurtarma ve tahliye gibi birçok başlıkta eğitimler sunuyor.
İnternet Sitesi: akut.org.tr
Mail Adresi: [email protected]
Telefon Numarası: 0212 217 04 10
Türkiye'nin afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurumu olan AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı); başta deprem olmak üzere ülkemizde sıkça görülen afetlere yönelik olarak gönüllülere, afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışları kazandırmak amacıyla eğitimler veriyor. Temel bilgi ve kavramlar, afet öncesi yapılması gereken hazırlıklar, afet sırasında doğru davranış şekilleri, sonrasından yapılması gerekenler, yangın ve tahliye gibi eğitimler sunan AFAD, yaptıkları tatbikatlarla gönüllülere farkındalık ve doğru müdahale becerisi kazandırmayı hedefliyor.
İnternet Sitesi: afad.gov.tr
Telefon Numarası: 0312 258 23 23
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2004 yılında kurulan arama kurtarma örgütü UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), asil işinin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında gelişebilecek her türlü afet durumunda yaralılara sağlık hizmeti sunabilme hedefiyle, eğitim alan gönüllü sağlık personellerinden oluşuyor. 1999 Gölcük depremi sonrasında başlatılan çalışmalar kapsamında hayata geçirilen sağlık örgütüne üyelik için ise tabii ki ilk olarak sağlık personeli olma zorunluluğu gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuru yapan gönüllü sağlık personelleri arasında seçim yapılmasının ardından uygun görülen adaylar, temel eğitimleri aldıktan sonra bir dizi tatbikatlara tabi tutuluyor. Eğitim ve tatbikatları başarıyla geçen adaylar ise sahada müdahale ihtiyacı durumlarında UMKE personeli olarak görev alıyor. Sağlık hizmeti sınıfında olmasa da Sağlık Bakanlığı çatısı altında çalışan personeller de UMKE gönüllüsü olabiliyor.
İnternet Sitesi: umkeder.org
Mail Adresi: [email protected]
Tamamı gönüllülerden oluşan bir ekibin, 1994 senesinde kurduğu bir arama kurtarma, ekoloji ve insani yardım grubu olan GEA'nın açılımı, Toprak Ana Arama Kurtarma Ekibi'dir. Ulusal ve uluslararası alanda yaşanan tüm doğal afetlerin sonrasında; depremlerde arama kurtarma ve insani yardım operasyonları başta olmak üzere, bina çökmeleri, patlama ve bombalı saldırılarda arama kurtarma çalışmaları ile şehir içi sel afetlerinde kurtarma, orman yangınlarına müdahale gibi operasyonları gerçekleştiriyor. İhtiyaç halinde afet bölgesinde tıbbi ve insani yardım faaliyetleri de sürdüren GEA, gönüllü olarak başvurulması dahilinde eğitimlere başlanmadan önce bir dizi kriter şart koşuyor. Din, dil, cins, ırk, sosyal statü, siyasi görüş ayrımı yapmamak, gönüllülük çalışmalarına kişinin kendini tatmin etmek için katılmaması, kendine ve yakınlarına (eşine, dostuna, çocuğuna) vermeye değer bulmadığı bir hizmeti veya malzemeyi başkalarına veremeyeceği gibi etik ilkeler, bu kriterlerin bir kısmını oluşturuyor. Seçilen gönüllülere de GEA tarafından, afetlere karşı toplumsal bilinçlenmeye katkıda bulunmak, felaketleri unutmamak ve unutturmamak için çeşitli eğitimler veriliyor.
İnternet Sitesi: geo.org.tr
Mail Adresi: [email protected]
Telefon Numarası: 0216 342 48 48
Faaliyetlerine 2014 yılında başlayan Medlife Center, alanında uzman personeller ile gönüllülere 'Temel Arama Kurtarma' ve 'İleri Düzey Arama Kurtarma' olarak iki ayrı başlık altında eğitimler veriyor. Katılımcılarını gerçeğe yakın şartlardaki eğitimlere tabi tutan Medlife, bu eğitimleri ise 'Afet Eğitim Merkezi' çatısı altında yapıyor. Duman simülasyon makinası gibi interaktif ortam ve malzemeler eşliğinde faaliyetlerini gerçekleştiren firmanın sunduğu eğitimler arasında deprem ortamı, göçük, yıkılma, ilk yardım ve yüksek kule çalışması gibi seçenekler yer alıyor.
İnternet Sitesi: medlifecenter.com
Mail Adresi: [email protected]
Telefon Numarası: 0850 305 28 09
Bursa ve İstanbul olmak üzere iki şube ile 1999 yılından bu yana hizmet veren Mavi Akademi, bünyesinde bulundurduğu pek çok yetki belgesi ile arama kurtarma, afet ve acil durum bilinci eğitiminin yanı sıra, yangın, ilk yardım gibi uygulamalı eğitimler de veriyor. Alanında uzman ekiplerle çalışan eğitim firması, bireylerin yanı sıra şirketlere de eğitim seçenekleri sunuyor.
İnternet Sitesi: maviakademi.net
Telefon Numarası: 0216 450 50 64
Katılımcılarına, Kocaeli merkezli 'Eğitim ve Simülasyon Alanı'nda afet ve acil durumlara yönelik farkındalıklarının arttırılması için temel afet bilinci ve temel arama kurtarma eğitimleri sunan Kaya Training, mevcut afet bölgesinde, afet sonrası müdahale yapma bilgisi ve becerisi kazandırmayı, sınırlı zaman ve kaynaklarla çok sayıda afetzedeye yardım etmeyi, bölge dışından gelen ekiplerle koordineli çalışabilmeyi ve onlara destek sağlayıp kolaylaştırıcı olabilmeyi hedefliyor. Kaya Training'de ayrıca katılımcılar, kapalı, kısıtlı alanlarda kurtarma eğitimi, afet ve acil durum planlama eğitimi ile tahliye ve tahliye planlaması gibi eğitimler de alabiliyor.
İnternet Sitesi: kayaconsulting.com
Mail Adresi: [email protected]
Telefon Numarası: 0262 677 12 93