Berin SOMAY – [email protected]
Fotoğraflar: iStock
Tahoe Gölü
Nevada
Hem California’ya hem Nevada’ya kıyısı olan Tahoe Gölü, 501 metre derinliğiyle Crater Gölü’nden sonra Amerika’nın en derin ikinci gölü olarak kabul ediliyor. İki milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen göl, tertemiz suları ve dört bir yanını saran dağ manzarası ile dikkat çekiyor. Bu bölge her ne kadar kışın buz kesse de, yazları hakim olan sıcak hava, Tahoe Gölü’nü yaz aktiviteleri için ideal kılıyor. Gölde yapabileceğiniz su sporları arasında jet ski, deniz paraşütü ve rafting yer alıyor.
İznik Gölü
İznik
Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin ise en büyük gölü olan İznik Gölü, bağ, bahçe ve zeytinliklerle çevrili olduğu için bölgede yeşilin her tonu hakim. Türkiye’nin tektonik ve tatlı su göllerinden biri olan İznik Gölü, gün batımında ortaya çıkan renkleriyle harika bir manzaraya sahne oluyor. Antik çağlara şahitlik eden gölün dibinde dördüncü yüzyıldan kaldığı tahmin edilen bir bazilikanın keşfedilmesi ise yakın zamanda büyük yankı uyandırmıştı. Sazan, yayın, alabalık gibi tatlı su balıkları açısından da zengin olan İznik Gölü’nü sadece yüzmek için değil, sunduğu lezzetler için de tercih edebilirsiniz.
Uri Gölü
Lucerne
Lucerne Gölü’nün güney kolunu oluşturan Uri Gölü, turkuaz sularıyla dağların arasında konumlanıyor. Gölün doğu bölgesinden Brunnen’den Flüelen’e kara ve demiryolu bulunuyor ancak batı kısmında yer alan kayalıklar, buraya ulaşımı biraz zorlaştırıyor. Arabayla veya trenle gelmeyecekseniz eğer, yine Brunnen’den Flüelen’e düzenli olarak kalkan feribotlarla hem gölün hem de manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Lucerne Gölü’nün dört ana havzasından biri olan Uri Gölü çevresinde yüzücüler ve spor meraklıları için birçok plaj seçeneği bulunuyor.
Salda Gölü
Burdur
‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen, Burdur’un Yeşilova ilçe merkezinden 4 km uzaklıkta olan Salda Gölü, bembeyaz kumsalları ve masmavi sularıyla Türkiye’nin en berrak, en temiz ve en derin gölleri arasında yer alıyor. Tektonik bir göl olan Salda, birinci derece sit alanı olarak ilan edildiği için bu alanda yapılaşmaya izin verilmiyor. Doğal güzelliği ve temizliğinden hiçbir şey kaybetmeyen Salda Gölü’nün kıyılarında bulunan kil, cilt hastalıklarına da iyi geliyor. Bazı kıyılarda balçık görülmesine rağmen yüzmek için oldukça elverişli olan bu gölün etrafında kamp yapma imkanınız da bulunmakta.
Crater Gölü
Oregon
Kızılderililerin 7.700 yıl önce Mazama Dağı’ndaki volkanik bir patlamadan sonra oluşumuna şahit olduğu Crater Gölü, Amerika’nın en derin gölü olarak biliniyor. Herhangi bir nehirle bağlantısı olmadığı için yağmur ve kar sularıyla beslenen göl, masmavi sularıyla sadece yüzücülerin değil, sanatçı, fotoğrafçı ve turistlerin de uğrak noktası. Adı üzerinde bir ‘krater’ gölü olan Crater, aynı zamanda iki küçük adaya da ev sahipliği yapıyor: Wizard Island ve Phantom Ship. Şu anda Crater Gölü’nde buraya özgü balık popülasyonuna rastlanmasa da, 1888 ve 1941 yılları arasında çok çeşitli balık türleri yaşıyormuş.
Kayangan Gölü
Coron Adası
Filipinler’de en çok fotoğraflanan yerlerden biri olan Kayangan Gölü, meşhur manzarası ve masmavi sularıyla biliniyor. Filipinler’in en temiz sularına sahip gölü olarak kabul edilen Kayangan Gölü’ne yüzeyden bakıldığında bile ilginç kaya oluşumlarına rastlanıyor. Tuzlu suyuyla aynı zamanda çeşitli deniz canlılarına da ev sahipliği yapan göl, dalış yapanlara eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Yalnız buraya ulaşımın pek de kolay olmadığını belirtmemiz gerek. Kayangan Gölü’nün kristal berraklığındaki sularına yaklaşık 10 dakikalık bir tırmanıştan sonra varıyorsunuz. Ancak manzarayı gördükten sonra yorgunluğunuzu unutacağınız kesin.