Uluslararası çağdaş sanatın en eski ve önemli buluşma yeri Venedik Bienali'nin tarihinde bu yıl bir ilk yaşandı. 127 yıllık bienalin büyük ödülü Altın Aslan heykellerini ilk kez iki Siyah kadın sanatçı kucakladı. Britanya'yı temsil eden sanatçı, kültür aktivisti Sonia Boyce ile ABD adına katılan heykeltıraş Simone Leigh, 59. Venedik Bienali'ne 'Siyah sanat hareketinin' damgasını vurdular.
23 Nisan-27 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşen, Cecilia Alemani küratörlüğündeki 59. Uluslararası Sanat Sergisi'ne bu yıl katılan 200'den fazla sanatçının yüzde 80'i kadınlardan oluşuyor. Siyah kadın sanatçılar ise bienalde ödül sevinci yaşadı. Büyük Kanal kıyısındaki son gotik saraylardan biri olan Ca'Giustinian'ın Colonnes salonunda düzenlenen törende, Siyah kadın sanatçıların vizyonu ödüllendirildi.
Britanya'da 1980'li yıllardan bu yana Britanya Siyah Sanatlar Hareketi'nin temsilcisi olan Sonia Bolce; bienalde İngiltere'yi temsil eden ilk siyahi kadın sanatçı. Sonia Boyce'un projesi, bir stüdyo kaydında doğaçlama müzik yapan beş Siyah kadın müzisyenin videolarını, kolaj ve heykeli buluşturan "Kendi yolunda Hisset" (Feeling Her Way) adlı enstalasyon. Hatırlamayı telkin eden, ana akım müzik tarzları içinde yerel seslerin silinip gitmemesine dikkat çeken bu çalışma, En iyi milli katılım dalında Altın Aslan ödülü kazandırdı.
British Council'e göre izleyici "Britanya Pavyonu'nun odalarında bazen uyumlu, bazen çatışan; özgürlük, güç ve kırılganlık hislerini somutlaştıran seslerle dolu" bir deneyim yaşıyor.
Güçlü siyah kadın heykelleriyle ilgi uyandıran, Chicago doğumlu sanatçı Simone Leigh ise Yılın en iyi sanatçısı dalında Altın Aslan ödülünü kazandı. Bienale ABD adına katılan Simone Leig'in "Tuğla Ev" (Brick House) adlı büyük boyutlu heykeli, Arsenale'nin kapısında, ana sergiye girişte etkileyici bir alan yaratıyor. Tuğla gibi sağlam olan siyah kadının dayanıklılığını yansıtan beş metre yüksekliğindeki heykel, "güçlü bir şekilde ikna edici anıtsal heykelsi açılışı" ile övgü aldı. Eteği, Batı Afrika'nın yerel ev mimarisini yansıtan devasa bronz heykel, daha önce New York'ta High Line Park'ta sergilenmişti.
Leigh, ABD Pavyonu'nda yer alan bronz ve seramik heykellerinden oluşan "Egemenlik" adlı sergisinde, Siyah feminist hareketten ilham alıyor. ABD Pavyonu'ndaki sömürge dönemi çiftlik evlerini hatırlatan ahşap sütunlu, çatısı sazlarla kaplı binanın dış cephesi de, Leigh'in Afrika kültüründen beslenen üslubunu yansıtıyor. Binanın avlusunda anıtsal bir siyah heykel yükseliyor.
"Venedik'te Amerikan Pavyonu'ndaki sergimden çok gurur duyuyorum" diyen Simone Leigh, törende mentörleri küratör Bisi Silva, koleksiyoneri Peggy Cooper Cafritz ile küratör Rashida Bumbray'e teşekkür etti.
Bienalde "Ümit Vaat eden genç sanatçı" dalında Lübnanlı Ali Cherri Gümüş Aslan kazanırken; bu yıl Venedik'te Fransa'yı ilk kez Cezayir asıllı sanatçı Zineb Sedira temsil etti. Göç hikayesi ve uyum sorununu konu alan "Düşlerin Adı Yok" adlı video enstalasyonuyla katılan Sedira, özel mansiyonla ödüllendirildi. Ömürboyu Başarı dalında ise Altın Aslan, kıdemli sanatçılar Cecilia Vicuna ve Katharina Fritsch'e verildi