Kavramsal sanatın öncülerinden Duchamp hazır nesnelere olan ilgisini ilk kez 1913’te “Bisiklet Tekerleği” ile dünyaya duyurduğunda sanat camiası büyük tepki gösterdi, “Böyle sanat olabilir mi?” dedi. Biçimden ziyade fikre önem veren sanatçının bir pisuarı kullanarak ortaya koyduğu “Çeşme” isimli hazır nesnesi ise Duchamp’ın en ikonaklastik işlerinden biri kabul ediliyor. İkonoklastik üretimi ile başta dadaistler ve sürrealistler olmak üzere pek çok sanatçıyı etkileyen Duchamp’ın sanat tarihinin seyrini değiştirdiğini söyleyebiliriz.
Twombly ve çizgileri
Amerikalı sanatçı Cy Twombly’nin başına buyruk çizgilerini tanımayan yoktur. Kaligrafi ve graffiti sanatından ilham alarak üretim yapan sanatçının renk kullanımı övgüye değer. Büyük çaplı soyut resimleri ile tanıdığımız Twombly, soyut resim geleneğine getirdiği yeniliklerle sanat tarihinin seyrini değiştiren sanatçılardan biri. Sanatçının meşhur “Bacchus” işi her yıl binlerce ziyaretçi çekiyor.
Koons’un balonları
“Yaşayan en pahalı sanatçı” unvanının sahibi Jeff Koons da sanat tarihinin seyrini değiştirenlerden. Neo-pop heykelleri ile tanıdığımız Koons’un en öne çıkan işlerinden birisi kuşkusuz balon köpekleri. Koons geleneksel estetik hiyerarşisini yıkarak sanat eserini bir meta olarak takdim ediyor. Popüler kültürden aldığı ilhamla sıradan nesnelere başka anlamlar yükleyen Koons’un gelecek jenerasyonlar üzerinde epey etkisi olacak gibi görünüyor.
Warhol ve Marilyn
Pop Art’ın öncüsü kabul edilen Andy Warhol da ses getiren ve gelenekleri yıkan işleri ile ön plana çıkanlardan. Resimlerini afiş tekniği ile çoğaltan Warhol, yüksek ve alçak kültür arasındaki çizgiyi muğlaklaştıran, popüler kültürü sanatının parçası kılan bir sanatçı. Sanatçının “Marilynler” isimli eseri Pop Art’ın ikonlarından kabul edilirken, radikalliği ile tepki çeken sanatçının gelecek kuşaklara örnek olduğunu söylemeden geçmeyelim.