(AKM Galeri, 2 Nisan'a kadar)
"8. Renk Kadın ve İz" sergisi; resim, heykel, seramik, fotoğraf, tekstil dokuma, kolaj, minyatür ve yerleştirme sanatını kapsayan sekiz farklı disiplinden eserleri sanatseverlerle buluşturuyor. Kadını '8. Renk' olarak tasvir eden sergide, kadının toplumdaki yerine ve kendine biçilen rollere karşın dünya üzerindeki varlığını, öyküsünü ve kültürel birikimini ortaya koymasını, ruhunu ve evrene ait gözlemlerini güçlü bir biçimde ifade etmesini farklı malzeme ve tekniklerle mercek altına alınıyor. Karma sergide Aslışah Erdem, Aysun Bozuklu, Ayşe Wilson, Ayşegül Yapar, Cansu Sönmez, Derya Geylani Vuruşan, Eda Çığırlı, Eda Taşlı, Elsa Ers, Gözde Can Köroğlu, Günnur Özsoy, Günseli Kato, Kadriye İnal, Melis Buyruk, Sevim Kaya, Sinem Demirci, Yasemin Öztürk ve Yonca Karakaş'ın eserleri yer alıyor. Kadın kimliğini yeniden ele alan eserleriyle 18 sanatçının "8. Renk Kadın ve İz" sergisi, 2 Nisan'a kadar AKM Galeri'de sanatseverlerle buluşuyor.
Adres: Gümüşsuyu Mah. Mete Cad. No: 2 Beyoğlu, İstanbul
(Galeri Siyah Beyaz, 24 Mart – 29 Nisan)
Alev Ermiş Mavitan, insanları sindiren, dinamiklerini bozan, onları edilgen hale getiren dayatmalara odaklandığı "Sal Bizi" sergisinde, hareketli figürler kullanıyor. Figürlerin zor ve dinamik hareketlerini, gündelik yaşamda sıklıkla karşılaşılan olumsuz durum ya da olaylara bir karşı duruş olarak yorumluyor. Bu karşı duruşu ise tüm süreci tersten işleyen bir teknik olan camaltı ile uygulamaya koyuyor. Alev Ermiş Mavitan'ın "Sal Bizi" isimli solo sergisi, 24 Mart – 29 Nisan 2023 tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz'da ziyaret edilebilir.
Adres: Kavaklıdere Sk. No:3/1-2, Çankaya, Ankara
Telefon: 0312 467 72 34
(Brieflyart Galeri, 16 Mart – 21 Nisan)
Küratörlüğünü Nilgün Yükselin yaptığı "Opus 39" başlıklı sergide Ali Atmaca, müziğin ritmini resimle buluşturuyor. Çizgilerin içinden çıkarak boşlukta devinen müzisyen göndermeleri, boşluğun çoğalıp figürün yitişiyle görüntünün sese dönüşmesine işaret ediyor. Mimari mekanla bizzat resmin mekanının birleştiği sergi, aynı zamanda boşluğun irdelenmesine de dönüşüyor. Mekanı dolduran yapıt, yapıtı dolduran renk, çizgi, form; mekanda bedenin, yapıtta gözün devinimi için kalan boşluk ve boşluğu saran ses, sonsuzda yankılanan bir espasa dönüşüyor. Ali Atmaca'nın "Opus 39" isimli kişisel sergisi, 16 Mart – 21 Nisan 2023 tarihleri arasında Brieflyart Galeri'de görülebilir.
Adres: Gümüşsuyu Mah. İnönü Cad. Ongan Apt. No:43 A Beyoğlu, İstanbul
(Galerist, 1 Nisan'a kadar)
Burçak Bingöl, Sophie Calle, Gül Ilgaz ve Ayça Telgeren'in eserlerini bir araya getiren "Bir Anlık Yokluk" isimli grup sergisi, ismini bir anda kayboluşun geride bıraktığı histen alıyor. Geri dönüp dönmemenin belirsizliğinde kaybolmanın, eksikliğin, olması gereken yerde olmayışın hikayesi anlatılıyor. Az önce vardı, ama şimdide, bu anda yok. Boşlukta, varlığın sınırında açılan muğlak bir alan. "Bir Anlık Yokluk", dört kadın sanatçının farklı yaklaşımlarıyla, yokluğun yerine konanın temsili ve olmayanın varlığıyla ilgileniyor. Burçak Bingöl, yok oluşla kırılganlaşarak mücadele etmenin kuvvetine sahip çıkarken; başkalarının hikayelerinin gerçekliğiyle yüzleşen Sophie Calle, arzu edilenin kayboluş kaygısını iyileştiriyor. Gül Ilgaz, varlık ile yokluğun arasında hassas bir dengede durarak, anılar ve anlatıları, içerisi, dışarısı gibi kavramlarla ifade ediyor. Ayça Telgeren ise ailesindeki kadınların tarihinden yola çıkarak anlatılmamış hikayeleri dile getiriyor. Ela Atakan'ın küratörlüğünde Burçak Bingöl, Sophie Calle, Gül Ilgaz ve Ayça Telgeren'in eserlerini bir araya getiren "Bir Anlık Yokluk" sergisi, 18 Mart 2023 tarihine kadar Galerist'in ev sahipliğinde gerçekleşiyor.
Adres: Tepebaşı, Meşrutiyet Cad. No:67/1, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 252 18 96
(Swissotel The Bosphorus İstanbul, 29 Mayıs'a kadar)
Swissotel The Bosphorus İstanbul, ART50.net iş birliğiyle "Bir Zamanlar" ismli sergiye ev sahipliği yapıyor. "Bir Zamanlar" sergisi, Cem Onat, Farzin Rahneshin ve Nursun Hafızoğlu'nun eserlerinden oluşuyor. Üç sanatçının, geçmişin ve geleceğin kaygılarını benimseyerek kendi düzenlerindeki zaman algısını ve zaman akışının etkileri üzerine doğan tepkilerini soyut imgelemelerle hayata geçirdiği eserlerden oluşan sergi, soyut çağrışımlarla şimdinin ötesine ulaşarak, sanatseverleri dün, bugün ve yarın arasındaki ayrım ve zaman üzerine düşünmeye davet ediyor.
Adres: Vişnezade, Acısu Sk. No:19, Beşiktaş, İstanbul
Telefon: 0212 326 11 00
(Sevil Dolmacı Art Galleryi 16 Mart – 23 Nisan)
Venedik Bienali'nde, 2017 yılında Lee Wan ile birlikte ülkesi Güney Kore'yi temsil eden Cody Choi'nin, Türkiye'deki ilk kişisel sergisi "The Soul of the Silk Road", neon enstalasyonlarının yanı sıra, tuval üzerine "Color Paintings" serisinden çalışmaları ve mermer üzerine özel bir teknik ile üretilen "Noblesse Hybridige" serisinden işleri sanatseverler ile buluşturuyor. "The Soul of the Silk Road" sergisi, Cody Choi'nin kişisel yolculuğu ile tarihi İpek Yolu'nun zengin kültürel ve sanatsal mirasının kesişim noktasında yer alıyor. Cody Choi'nin "The Soul of the Silk Road" sergisi, 15 Mart – 23 Nisan günleri arasında Sevil Dolmacı Art Gallery, Villa İpranosyan'da görülebilir.
Adres: Cihannüma, Çömezler Sk. No: 16, Beşiktaş, İstanbul
Telefon: 0212 258 95 85
(Zarastro Art, 31 Ağustos'a kadar)
Geçtiğimiz aylarda Finlandiya'dan Antti Laitinen, Estonya'dan Jaan Toomik ve Azerbaycan'dan Shahnaz Aghayeva'yı konuk eden dijital sanat platformu Zarastro Art, ilk karma çevrimiçi sergisini Gürcistan'dan dört kadın sanatçıyla gerçekleştiriyor. "Daring to Be (Cesurca Var Olabilmek)" isimli sergi; Salomeya Bauer, Maryam Sasha, Nino Eliashvili ve Lizi Budagashvili'yi resimleriyle bir araya getiriyor. "Daring to Be", kadınların kendilerini keşfetme, özlerine ulaşma yolculuğundaki mücadelelerinin görsel bir dışavurumu. Salomeya Bauer zihinsel buhran ve sınırda kişilik bozukluklarına, Maryam Sasha ruhsal deneyimler ve rüyalara, Nino Eliashvili bastırılmış duygulara, Lizi Budagashvili ise hatıralar ve aidiyete odaklanıyor. Dördü de kendilerine özgü üslup ve teknikleri, kullandıkları canlı renkler, dinamik kompozisyonlar ile izleyiciyi duygusal yaklaşımlarına tanıklık etmeye davet ediyor. "Daring to Be" sergisine 31 Ağustos'a kadar zarastro.art adresinden ulaşılabilir.
(Kun Art Space, 10 Mart – 1 Nisan)
Dicle Çiftçi'nin güneş ve gün ışığı temalarından yola çıkarak hayata geçirdiği son sergisi "Eve Giren Güneş Kadar Güneşleniyorum", ilk defa görülecek eserlerden oluşuyor. Pandemide, hepimizin evlere kapandığımız dönemde, tam da gün ışığından yoksun kaldığımız ve ona ihtiyaç duyduğumuz sırada güneş ve gün ışığıyla derin bir bağ kuran sanatçı, eserlerinde bu temayı sıklıkla kullanıyor. Doğal gün ışığının bize verdiği mutluluk, huzur ve güven duygusu ve güneşi göremediğimiz anda hissedilen güvensizlik, Çiftçi'nin ilham noktalarını oluştururken sanatçı, bir yandan binlerce yıldır insanlar için çok mühim ve hatta tapınılası bir yere sahip olan güneşin neden ve nasıl bu kadar önemli hale geldiği konusunu sorguluyor. Pencereden yansıyan ışıkla yetinmek zorunda kalan, kendi dünyasına çekilmiş kadın figürleri, sanatçının çalışmalarında sıklıkla yer ediniyor.
Adres: Cemalpaşa Mah. 63012 Sokak, No:10/A H. Keskin Apt. Zemin Kat, Seyhan, Adana
Telefon: 0322 225 56 40
(Alexandre Vallaury Binası, 22 Mart – 20 Nisan)
Ebru Döşekçi'nin geometrik oyunlarla kendine ve çevresine daha yakından baktığı son dönem çalışmalarını kapsayan "Kimse Bilmez" başlıklı sergisinde, soyut dışavurumların ve hislerin birer ifadesine dönüşen geometrik yapılar görüyoruz. Ebru Döşekçi, işlerindeki görünen ve gizli öğelerle bir yüzleşme alanı açmak istiyor. Canlı renklerin incelikle kullanıldığı eserleri bir araya getiren sergide umudun baskın gelmesi amaçlanıyor.
Adres: Meşrutiyet Cad. 99, Alexandre Vallaury Binası, Kat:3, Beyoğlu, İstanbul
(Anna Laudel, 19 Mart'a kadar)
Sanat yolculuğuna yarım asırdan uzun bir süredir devam eden sanatçı Hanefi Yeter'in Anna Laudel'deki "Vesil" isimli sergisi, 2019 yılından itibaren farklı teknik ve malzemelerle ürettiği çeşitli kompozisyon, resim, heykel, desen ve seramik çalışmalarını içeriyor. Hanefi Yeter'in doğa ve insan ilişkileri üzerine kurguladığı sergide eserler, hem doğanın bize sunduğu olanak ve güzellikleri hem de insanlığın doğaya karşı tavırlarının sonuçlarını izleyiciye aktarıyor. Sanatçı, eserlerinin insanlarda farkındalık ve duyarlılık yaratmasını hedeflerken, sanatını değişimin bir parçası olarak görüyor. Antik Yunan filozofu Sokrates'in "Sorgulanmayan bir hayat, yaşanmaya değmez" sözünden ilham alan Hanefi Yeter'in farklı disiplinlerde ürettiği eserlerinin yer aldığı "Vesile", Anna Laudel'in Gümüşsuyu'ndaki galerisinde 19 Mart 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Adres: Kazancı Yokuşu 45, Gümüşsuyu, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 243 32 57
(Red art İstanbul, 28 Mart'a kadar)
Çağdaş resmin genç temsilcilerinden İlkem Güneri, ilk kişisel sergisi "Bullseye" ile izleyici karşısına çıkıyor. Güncel olguları ironik bir bakış açısıyla aktardığı resimlerinde çoğunlukla stilize edilmiş çizgi karakterleri figür olarak merkeze alan İlkem Güneri, çocuksu ve minimalist yüz ifadeleriyle dikkat çeken bu figürlerin asi, sisteme başkaldıran ve özgürlüğüne düşkün karakterlere sahip olduğunu söylüyor. "Bullseye" sergisi, 'lowbrow' ve 'street art' akımlarından etkiler taşıyan 15'i aşkın eserden meydana geliyor. İlkem Güneri'nin "Bullseye" sergisi, 28 Mart'a kadar RED art istanbul'da ziyaret edilebilir.
Adres: Fenerbahçe, Hacı Mehmet Efendi Sk. No:12, Kadıköy, İstanbul
(Galeri Bosfor, 19 Nisan'a kadar)
Işıl Kapu'nun "Primitif İzlerin Işığında" isimli ilk kişisel sergisinde arkeolojik idoller ve figürinler üzerine odaklanan heykel ve rölyefler yer alıyor. Işıl Kapu, Çatalhöyük'teki arkeolojik alandan çıkan Neolitik çağa ait figürinlerin yeniden yorumlanması ve sunulması üzerine odaklanıyor. Kapu, güncel üretim teknikleri ve malzemeler ile primitif objenin yüzey, kütle ve form elementlerinin nasıl farklı yorumlanabileceği üzerine eğiliyor. Sergide toprak altından çıkmış etkisi taşıyan büyük kütleler, eşit boyutlardaki çoklu rölyef sunumları, totemler ve müstakil heykeller ile ölçek ve malzeme açısından dinamik bir yerleştirme sunuluyor.
Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Mumhane Cad. No:50 Kat:3, Beyoğlu, İstanbul
(Zilberman, 26 Nisan'a kadar)
İz Öztat, son on yılda ürettiği işlerden bir seçkiyi yeni işleriyle, (oto)biyografik bir anlatı eşliğinde bir araya getiriyor. Sergi, kamusal ve mahrem arasındaki sınırlara işaret ediyor. Sanatçılara dair (oto)biyografik anlatıların yapıtlarının deneyimlenmesine, yorumlanmasına ve sanat tarihi yazımına etkisini, "sanatçı" figürünü inşa eden anlatıların kurmaca ve basmakalıp yanlarına dikkat çekerek tartışmaya açıyor. İz Öztat'ın "Yumuşak Karın" başlıklı kişisel sergisi, 26 Nisan'a kadar Zilberman'ın Mısır Apartmanı'ndaki ana galeri mekanında görülebilir.
Adres: Mısır Apartmanı, İstiklal Cad. No:163 Kat:3 Daire:10 Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 251 12 14
(Bozlu Art Project, 21 Mart – 6 Mayıs)
Kazım Karakaya, "Töz" isimli sergisinde kadim uygarlıkların izini sürerek, Çin'den İran'a ve Anadolu'ya kadar farklı coğrafyalarda dolaşıyor, zanaatla sanat arasındaki ince çizgiye vurgu yapıyor ve kolektif belleğimizdeki imgelerden ilham alarak, heykelde malzemenin olasılıklarını sorguluyor. Karakaya, geleneğin izinden giderken hayvanların, insanların ve bitkilerin hiçbir ayrım gözetmeksizin alışveriş içinde olduğu bir dünya kurguluyor. Kazım Karakaya'nın, kökleri İç Asya ve Uzakdoğu'ya uzanan, yolculuğu İsfahan ve Tebriz üzerinden İstanbul'a kadar süren Saz Üslubu'yla başlayan yolculuğu, kimi zaman Babil'in ünlü İştar Kapısı'ndaki aslan kabartmalarına çıkıyor kimi zaman Selçuklu sanatındaki aslan başlı çörtenlere, kimi zaman da ejder, kilin, anka ve sfenks gibi efsanevi hayvanlara uzanıyor. Kazım Karakaya'nın "Töz" sergisi, 21 Mart – 6 Mayıs 2023 tarihleri arasında Bozlu Art Project'in Mongeri Binası'nda görülebilir.
Adres: 19 Mayıs Mah. Dr. Şevket Bey Sk. Mongeri Binası No:5 Şişli, İstanbul
Telefon: 0212 233 72 33
(IMOGA Art Space, 5 Nisan'a kadar)
Kirkor Sahakoğlu, "Herkese Aitim ve Kimseye Ait Değilim" isimli sergisinde zaman ve mekan ilişkisine odaklanıyor. Sergi, başlığını antikçağ ozanı Homeros'tan ödünç alıyor. Efsaneye göre Homeros, Ege kıyılarını gezerken bir zeytin ağacının gölgesine oturur. Zeytin ağacı dile gelir ve Homeros'un kulağına fısıldar: "Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce de buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım." Kirkor Sahakoğlu'nun son dönem çalışmalarını bir araya getiren "Herkese Aitim ve Kimseye Ait Değilim" sergisi, 5 Nisan'a kadar IMOGA Art Space'te görülebilir.
Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cad. No:42A, Üsküdar, İstanbul
(Metrohan, 31 Mart'a kadar)
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Şubesi'nin bünyesindeki Mina'nın Çocukları Projesi Kolektif "İyileşme", İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliği ile restorasyonu devam eden Metrohan'da, Ayça Okay küratörlüğünde gerçekleşiyor. Uluslararası ölçekte üretim yapan sanatçıların yapıtlarının yer aldığı serginin yanı sıra söyleşiler, atölye ve deneyim buluşmalarını içeren katılımcı bir kamusal program da ziyaretçilerle buluşuyor. 19 ulusal ve uluslararası sanatçılanın yapıtları ile kadını merkezine alan sorunlara dikkat çeken sergi, paralel etkinlikler ile meditatif ses deneyimleri, söyleşiler, arşiv çalışmaları ve psikopatolojik analiz yapan girişimler ile İstanbullularla buluşuyor.
Adres: Şahkulu Mah. Erkanı Harp Sk. No:2, Beyoğlu, İstanbul
(Pilot Galeri, 18 Mart – 22 Nisan)
Pilot Galeri, 18 Mart - 22 Nisan 2023 tarihleri arasında Melih Çebi'nin "Baby on Board" isimli galeri mekanındaki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar. Melih Çebi, çevresindeki diğer canlılarla ve dünyayla bağlantı kurma konusundaki kişisel yolculuğunu; tüketici bir toplumun içine doğmuş ve dijital çağa ayak uydurmaya çalışan bireyin kimlik arayışını dört seneye yayılan bir üretim sürecinin ardından "Baby on Board" başlıklı sergisi ile izleyicilere sunuyor. Sanatçı, kişisel anlatıları tarihsel referanslar ve güncel olaylarla iç içe geçiriyor. Melih Çebi; resim, heykel, seramik ve halı gibi farklı medyumları kullanarak ürettiği çalışmalarında, tutarlı bir dil, tanıdık bir karakter kadrosu sunuyor.
Adres: Sıraselviler Cad. No:83/2 Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 245 55 05
(Galeri Nev İstanbul, 7 Mart – 8 Nisan)
Murat Akagündüz'ün son dönem işlerinin bir araya geldiği "Yeryüzü Bedenim" sergisinde, sanatçının tuval ve kağıt üzerine gerçekleştirdiği kompozisyonları, bedeni ve zihninin yüzeyle kurduğu ilişkinin sınırlarını keşfetme arzusunu yansıtıyor. Sergiye, Sinan Eren Erk'in sanatçının pratiği üzerine aldığı notlardan oluşan metin eşlik ediyor. Akagündüz, "Yeryüzü Bedenim" sergisini, bedenleşen coğrafyanın üstünde, altında ya da içinde; görünen, görünmeyen veya sadece ima edilen, çoğu zaman rasyonel ama bazen hayali; hayranlık, tiksinti, şefkat ya da acıma uyandırabilecek değişimleri etrafında kurguluyor. Murat Akagündüz'ün Galeri Nev İstanbul'daki ilk kişisel sergisi "Yeryüzü Bedenim", 7 Mart Salı günü açılıyor.
Adres: Mısır Apartmanı, İstiklal Cad. No:163 Kat:4, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 252 15 25
(Ekavart Gallery, 14 Mart – 25 Nisan)
Soyut sanatın önemli temsilcilerinden Nezih Çavuşoğlu, eserlerini, kişisel yaşamının aşamalarını yansıtan çok sesli kültürler olarak tanımlıyor. Sayısız sokaklardaki hayatın akışı ve medeniyetlerin hikayesini anlatan metropolün kentsel yapısında iz bırakan farklı kültürler, Çavuşoğlu'nun renk ve doku kullanımında kendini gösteriyor. "Soyutun Sözlüğü (A Dictionary of Abstraction)" başlıklı sergisinde de kaligrafiden keskin hat sanatına, aksiyon resminden minimal sanatla bağlantılı işlere kadar uzanan bir yelpazede etkilendiği eserlerini sergileyerek farklı üslup, form ve estetik kullanımlarını sunuyor. EKAV / Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı, Nezih Çavuşoğlu'nun, küratörlüğünü Marcus Graf'ın üstlendiği, Ekavart Gallery'deki üçüncü kişisel sergisi "Soyutun Sözlüğü"ne 14 Mart – 25 Nisan 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Adres: The Ritz-Carlton Hotel, Süzer Plaza No:15 Gümüşsuyu, İstanbul
Telefon: 0212 252 81 31
(C.A.M. Galeri, 4 Mart – 1 Nisan)
Oğuz Kaleli, C.A.M. Galeri'deki ikinci kişisel sergisi "Solitude"de, konstrüksiyonları farklı formlarla bağdaştırarak oluşturduğu figür ve mekan ilişkisi bağlamında hem geçmişten beslenerek hem de gelecekle bağ kurarak çağımızın zorluklarına gönderme yapıyor. Çalışmaların bazılarında kayboluşu, bazılarında o kayboluşlardan çıkışı aktarmayı amaçlıyor. Yapıtlarında kişisel birikimlerinden yola çıkıp, doğa ve zaman olaylarını baz alarak, bazen duyu organlarımızla bile deneyimleyemediğimiz gökyüzündeki denge, yer altındaki oluşumlar, insanların doğa üzerindeki etkileri, kontrolsüz kentleşme gibi faktörleri ortaya koyuyor.
Adres: Firuzağa, Çukurcuma Cad. 38/A, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 245 79 75
(EArt Galeri İstanbul, 7 Mayıs'a kadar)
Alanında özgün, farklı teknik ve içeriklerle çalışan sanatçıların bir araya geldiği "Renkler ve Kimlikler" sergisinde Burcu Yavuz, Ertuğrul Berberoğlu, Gülçin Aslandoğan, Seydi Murat Koç ve Alea Pınar du Pre'nin eserleri yer alıyor. Ertuğrul Berberoğlu, neon ve canlı renklerle yeniden yorumladığı "Düşüş" serisi ile sergide yer alıyor. Burcu Yavuz, farklı teknik kullanarak kontra üzeri kumaş çalıştığı yeni serisi "Den"i ilk kez sanatseverlerle tanıştırıyor. Gülçin Aslandoğan, dünyaya gelip giden insanları anlattığı ve sanatseverler tarafından oldukça ilgi gören "Patlama" serisinde bu kez bordodan neon pembeye kadar farklı renk kartelaları ile çalışarak izleyiciyi renklerin dünyasında kısa bir yolculuğa çıkarıyor. Seydi Murat Koç'un umudu ince bir çizgiyle naif heyecanlar içinde karşımıza çıkardığı "İnsanlar Alemi" serisinden eserlerinde yer aldığı sergide Alea Pınar du Pre, dijital çağın kendisine sunduğu olanakları kullanarak geleneksel malzeme olan tuvalde portrelerin farklı açılardan üst üste binmesi ile oluşturduğu "Space / Time" serisini 'piping' tekniği ile yorumladığı yeni eserleriyle izleyiciyle buluşuyor.
Adres: Merkez Mah. Ayazma Cad. Çuha Sk. No:3, Kağıthane, İstanbul
(Galeri/Miz, 8 Mart – 10 Nisan)
Şevval Konyalı'nın "Kupon" isimli sergisi, sanatçının fotoğraf ve yerleştirme eserlerine yer veriyor. İzleyicileri, modern teknoloji çağında yeniden üretilebilir hale gelen sanat yapıtının yitirdiği biricikliğini, sergide yer alan özgün eserler üzerinden düşünmeye davet ediyor. "Kupon" sergisi, gündelik nesnelerin ve içinde bulundukları ortamın sahipliğini ve eşsiz varoluşunu yüceltiyor. Sergide yer alan eserler, Walter Benjamin'in sanat yapıtının en mükemmel reprodüksiyonunun bile zaman ve mekandaki varlığından eksik olduğunu ileri sürdüğü 'aura' tezi aracılığıyla özgünlük ve otantisite kavramlarını sorguluyor. Şevval Konyalı'nın "Kupon" sergisi, 8 Mart – 10 Nisan 2023 tarihlerinde Galeri/Miz'de görülebilir.
Adres: Hüsrev Gerede Cad. Deniz Apt. No:64 Teşvikiye, İstanbul
Telefon: 0212 241 76 66
(MERKUR Galeri, 14 Mart – 1 Nisan)
İnsanın doğa ile olan ilişkisini temel alarak, çevresel bilincin oluşmasına katkıda bulunan 10 sanatçının farklı medyumlardan yarattığı eserleri, "Varoluşa Saygı" isimli sergi kapsamında 14 Mart - 1 Nisan 2023 tarihi arasında MERKUR'de yerini alıyor. Sergi kapsamında Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin, Evren Sungur, İrem Tok, Serkan Demir, Sibel Horada, Sinem Dişli, Yusuf Sevinçli ve Yüksel Arslan'ın eserleri bir araya geliyor.
Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. No:32 Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 225 37 37
(Zilberman Selected, 13 Mayıs'a kadar)
T. Melis Golar küratörlüğündeki "Vizyon, Misyon, Değerler" başlıklı sergisi, Sena Başöz, Guy Ben-Ner, Burak Delier, Memed Erdener, Neriman Polat ve Pilvi Takala'nın çalışmaları üzerinden ekonomik krizlerin kurumsal hayata, tüketim alışkanlıklarına, ev ekonomisine ve stres yönetimine etkilerini inceliyor. Kurumsallaşma yolunda işletmelerin hedeflerini, amaçlarını, etik anlayışlarını, kısa ve uzun vadeli stratejilerini açıkladıkları vizyon, misyon, ve değer olguları ile bireylerin ekonomik buhranlar karşısında yaşamsal hedeflerine ulaşma güçlüğü sergi vasıtasıyla ironik bir özdeşlik kuruyor.
Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. No:32C, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 877 97 71
(Versus Art Project, 21 Mart – 30 Nisan)
Yelta Köm'ün Versus Art Project'te gerçekleşen "Her Şey Tanıdık, Her Şey Yabancı" başlıklı sergisinin küratörlüğünü Ulya Soley'in üstleniyor. Yelta Köm, sergide fotoğraf, video, heykel ve metin gibi birbirinden farklı mecraları kullanarak ürettiği işlerini bir araya getiriyor. Spekülatif bir arkeolojik alan olarak kurgulanan "Her Şey Tanıdık, Her Şey Yabancı" sergisi, dünyaya dair yerleşik kurguların yerine yenilerini öneriyor ve geleceğe dair düşünmek için alternatif araçlar sunuyor. Serginin ana mekanında yer alan ve dijital ayak izlerinin hafızasına odaklanan yerleştirme, gündelik yaşamda bir 'glitch', gerçeklik algısını değiştiren bir yarılma niteliğinde. Dijital bir topografyayı çağrıştıran fon üzerine yerleştirilen objeler, tıklanan her yeni sayfa, paylaşılan fotoğraf ya da gönderilen e-posta'nın yolculuğunu görünür kılıyor.
Adres: Kuloğlu Mah. Gazeteci Erol Dernek Sk. No:11/3 Hanif Han, Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 258 14 14
(Evin Sanat Galerisi, 21 Mart – 29 Nisan)
"Yeniden Cesur Dünya" sergisi, Evin Sanat Galerisi'nin temsil ettiği, yıllar içinde çalıştığı ve yeni birliktelikler kurduğu sanatçılar Rahmi Aksungur, Setenay Alpsoy, Tuğçe Arıöz, Ahmet Elhan, Neş'e Erdok, Kader Genç, Hakan Gürsoytrak, Nasip İyem, Nuri İyem, Işıl Şimşek, Temür Köran, Emin Turan ve Devin Oktar Yalkın'ın zamana yayılan yapıtlarından oluşuyor. Serginin ismine ilham veren Aldous Huxley'in kanonik romanı "Cesur Yeni Dünya", biyopolitikalar yoluyla tek bir merkezden yönetilen bir toplumu anlatır. Vatandaşlarına ütopya olarak sunulan bu dünyada savaşlar ve yoksulluk ile birlikte aile, kültürel çeşitlilik ve güzel sanatlar da ortadan kaldırılmıştır. Serginin kavramsal çerçevesi, krizlerin ve baskıların giderek arttığı günümüz dünyasını "Yeniden Cesur Dünya" olarak tanımlıyor. Osman Nuri İyem'in küratörlüğünü gerçekleştireceği "Yeniden Cesur Dünya" sergisi, 21 Mart – 29 Nisan 2023 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi ev sahipliğinde gerçekleşiyor.
Adres: Büyük Bebek Deresi Sk. No:13, Bebek, İstanbul
Telefon: 0212 265 81 58
(Dirimart Dolapdere, 9 Mart – 2 Nisan)
Eserleri için son derecede kişisel hale gelmiş kategorileri yaratmak amacıyla geleneksel kategorileri aşmanın yollarını bulan Yüksel Arslan, dünyaya dair kavrayışını ifade eden kelimeler ve materyaller kullandı, hayatına uygun ve paralel bir biçimde ürettiği eserleri, türlerin geleneksel sınırlarının ötesine geçti. Günümüzün yağlı boya gibi teknolojik gelişmelerinin aksine, eserlerinde sabun parçaları, bitkiler, tütün, çay suyu, toprak, bal, yumurta beyazı, yağ, kemik iliği, idrar ve kan gibi malzemeler kullanan Yüksel Arslan'ın sergisine ismini veren "Sui Generis", "kendine has", "nevi şahsına münhasır", dolayısıyla "biricik" anlamına gelen Latince bir ifade. Yüksel Arslan'ın "Sui Generis" sergisi, 9 Mart – 2 Nisan 2023 tarihleri arasında Dirimart Dolapdere'de ziyaret edilebilir.
Adres: Hacı Ahmet Mah. Irmak Cad. 1-9, Dolapdere, İstanbul
Telefon: 0212 232 66 66