Yapı Kredi bomontiada, 8 Nisan - 8 Mayıs 2021 tarihleri arasında 13 sanatçının farklı dönemlerinden eserlerin yer aldığı "Tutunmak" isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanatçılara galeri sisteminden farklı bir destek yapısı oluşturmak amacıyla 2017 yılında kurulan BüroSarıgedik iş birliği ile düzenlenen sergi, geçtiğimiz bir sene boyunca ve halen devam eden pandemi sürecinin tüm duygusal ve fiziksel zorluklarına rağmen çalışmaya, üretmeye devam eden sanatçılardan ilham alarak kurgulandı. Sergide 'tutunmak' kavramı etrafında yan yana gelen Murat Akagündüz, Meriç Algün, Vahap Avşar, Asnax, Ergin Çavuşoğlu, Nejad Devrim, Selma Gürbüz, Gülsün Karamustafa, Gülşah Mursaloğlu, Michael Rakowitz, Ekin Saçlıoğlu, Güneş Savaş ve Viron Erol Vert'in eserleri; sanatçıların dış dünya ile kurduğu teması, kendileriyle kurdukları temasla kesiştiriyor. "Tutunmak" sergisini 8 Nisan'dan itibaren bir ay boyunca salıdan cumaya 12:00-18:00 saatleri arasında Yapı Kredi bomontiada Galeri'de ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Borusan Contemporary, Yeni Medya'nın gücüyle sınırları aşan "Düş Suda" başlıklı yeni koleksiyon sergisinde güncel sanat sahnesinin uluslar arası temsilcilerini bir araya getiriyor. 7 Nisan'da açılacak olan sergi, AR ve VR teknolojilerini izleyici deneyimine dahil eden kurgusu ve kamusal alana yayılan seçkisiyle sanatseverlere özel bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Yeni Medya sanatına odaklanan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'na disiplinler üstü bir okuma önerisi getiren ve küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez'in üstlendiği "Düş Suda" sergisi; Peter Coffin, Thierry Dreyfus, Boomoon, Ellen Kooi, Frank Thiel, Michael Wolf, Antti Laitinen, Rafaël Rozendaal, Jim Campbell ve Maurizio Nannucci gibi uluslar arası isimlerin eserlerini, Türk şiirinin güçlü kalemi Edip Cansever'in aynı ismi taşıyan şiiriyle ilişkilendiriyor. Borusan Holding Merkez Ofisi Perili Köşk'te konumlanan ve 7 Nisan'dan itibaren Borusan Contemporary'nin internet sitesi üzerinden 360 derece sanal tur ile gezilebilecek olan "Düş Suda" Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerinin desteğiyle kamusal alana taşınıyor. Sergi, Avrupa Yakası'nın Boğaz hattında belirlenen rotada Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisiyle desteklenen Düş Suda Sergi Rotası mobil uygulaması aracılığıyla, sanatseverlere güncel sanatın önemli eserlerini üç boyutlu izleme şansı tanıyor. Güney Koreli fotoğraf sanatçısı Boomoon'un, "Boğaz'da Balık Oyunu No.8" adlı eserinden alınan ilhamla Perili Köşk'ün dış cephesi için sergiye özel hazırlanan projeksiyon yerleştirmesinin yanı sıra, VR teknolojisi aracılığıyla gerçekleştirilen bir yeniden üretim, sanatseverlere Boğaziçi'ni sanal olarak deneyimleme imkanı veriyor.
İş Sanat'ın çevrim içi nisan programı, ayın ilk günü yayınlanacak Camerata Saygun konseriyle başlıyor. İlk Türk operası "Özsoy"un bestecisi değerli müzik insanı Prof. A. Adnan Saygun'un adını taşıyan klasik müzik topluluğu Camerata Saygun, keman sanatçısı Prof. Nuri İyicil tarafından 2005 yılında kuruldu. Başkemancılığını Mehmet Yasemin'in üstlendiği topluluk, Edward Grieg, Antonín Dvořák, Edward Elgar ve Alexander Borodin'in eserlerinden oluşan romantik dönem repertuvarıyla İş Sanat'a ilk kez konuk oluyor. Konseri, ilk gösteriminin yapılacağı 1 Nisan saat 20.30'dan itibaren sezon sonuna kadar İş Sanat'ın YouTube kanalı ve internet sitesi üzerinden izleyebilirsiniz.
Azra Deniz Okyay'ın yazıp yönettiği "Hayaletler", 17 Nisan Cumartesi günü MUBI ile 30 ülkede çevrimiçi gösterime giriyor. Türkiye'nın yanı sıra İngiltere, İrlanda, İzlanda, Danimarka, İsveç, Norveç ve İtalya gibi birçok farklı ülkede 'Günün filmi' olarak seyirciyle buluşuyor. Venedik'te eleştirmenlerden büyük ödül alarak başladığı festival yolculuğunda Antalya, Selanik, Varşova ve Kazablanka'dan ödüllerle dönen "Hayaletler", Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Birliği, Middle East Eye, Altyazı ve Bantmag gibi yayınların 2020'nin en iyi filmleri listelerinde kendine yer buldu. Tüm ülkede elektriklerin kesildiği bir günde dört farklı karakterin kesişen hikayelerini anlatan "Hayaletler"in yapımcılığını Dilek Aydın, başrollerini Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir, ödüllü kurgusunu Ayris Alptekin, görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, sanat yönetmenliğini Erdinç Aktürk ve müziklerini de Ekin Fil üstleniyor.
Pera Müzesi'nin yeni sergisi sıra dışı bir sanatçının; ressam, yazar ve şair Etel Adnan'ın imzasını taşıyor. Adnan'ın 60 yıllık üretiminin tüm dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğindeki sergi, "Etel Adnan: İmkansız Eve Dönüş" başlığı altında; sanatçının savaş, sürgün, göç, kayıplarla geçen yaşamına ve çok katmanlı dünyasına ışık tutuyor. Küratörlüğünü Serhan Ada ile Simone Fattal'ın birlikte üstlendiği sergi, 1925 yılında Beyrut'ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede dünyaya gelen Etel Adnan'ın, bu zengin kimliği yansıtan eserlerini İstanbul'a taşıyor. Yaşamından eksik olmayan savaşlara, siyasal ve toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan sanatçı, üretimlerinde iki temel ifade aracını, yazıyı ve resmi, bazen birbirinden ayrı, bazen de birbirinin içinde kullanıyor. Retrospektif niteliğindeki "İmkansız Eve Dönüş", sanatçının yağlı boya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi çok farklı alanlarda ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Sergiyi 6 Nisan - 8 Ağustos günleri arasında ziyaret edebilirsiniz.