Uluslararası üne sahip koreograf Hofesh Shechter'ın heyecan verici oyunu "Çifte Cinayet", zamanımızın iki belirgin zıt parçasını sunuyor. İki bölümden oluşan oyunun ilk bölümü, şiddete karşı giderek artan kayıtsızlığa alaycı bir selam niteliğinde. Oyunun ikinci bölümü ise sevecenliğiyle, sığınabileceğimiz bir şefkat alanı yaratıyor. Shechter. "Çifte Cinayet"te topluluğunun eşsiz dansçıları ve kendisinin bestelediği müzikleriyle duygularımızın en derinlerine dalıyor.
Tarih / Saat / Yer:
14 Kasım Salı /20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
15 Kasım Çarşamba / 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
"Anons", "Bir Zamanlar Anadolu'da", "Hayaller" ve "Üç Maymun" filmlerinin senaryosunu kaleme alan senarist ve oyuncu Ercan Kesal, izleyicisiyle bu kez tiyatro sahnesinde buluşmak için hazırlanıyor. Kaleme aldığı oyunda oyuncu olarak da yer alan Kesal, "Ayazmanın Yılanı"nda bozkırın ortasına doğmuş bir esnaf çocuğunun hikayesini yaşlanmış bir hekimin gözünden anlatıyor. Yönetmen koltuğunda Berfin Zenderlioğlu'nun yer aldığı oyun, Anadolu masalını izleyiciyle buluşturacak.
Tarih / Saat / Yer:
4 Kasım Cumartesi / 20.00 / Atlas 1948 Sineması
5 Kasım Pazar / 18.00 / Atlas 1948 Sineması
Fransız tiyatrosunun saygın isimlerinden biri olan Lübnan doğumlu tiyatro yapımcısı Wajdi Mouawad, "Domestik" serisinin ikinci oyunu "Kız Kardeşler" ile Tiyatro Festivali'nin oyun seçkisinde yer alan isimlerden. 20 dile çevrilen eserleri ülkemizde de sahnelenen Mouawad, daha önce "Domestik" serisinin ilk oyunuyla festivale konuk olmuştu. Biri Batı'nın güvenli Kanada'sından diğeri ise iç savaşla parçalanmış Lübnan'dan gelen iki kadının kız kardeşliğini ele alan tek kişilik oyunda usta oyuncu Annick Bergeron her iki kadına da hayat veriyor. Oyunda materyallerden, imgelerden, seslerden ve nesnelerden çok sesli, evrensel bir anlatı yaratan Mouawad, bu farklı dünyanın eksenine izleyiciyi davet ediyor.
Tarih / Saat / Yer
21 Kasım Salı / 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
22 Kasım Çarşamba / 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
27. İstanbul Tiyatro Festivali, Pina Bausch'un ölümsüz başyapıtı "Café Müller" ile perdelerini açıyor. 20'nci yüzyılda yenilikçi bir yaklaşımla dansı yeniden yorumlayan "Café Müller", sanatçının topluluğu Tanztheater Wuppertal'ın güncel kadrosu ile Türkiye sahnesine konuk oluyor. İlk gösterimi üzerinden 20 yıl geçen oyun Türkiye'de ilk defa gösterilecek. Heyecanla beklenen oyunlar arasında yer alan "Café Müller", insan ilişkilerini epik yaklaşımıyla farklı bir boyutta sergileyecek. Arzunun ve yalnızlığın hikayesini izleyiciyle paylaşacak dans tiyatrosu, melankolik aryalarıyla izleyenleri büyülemeye hazır.
Tarih / Saat / Yer:
25 Ekim Çarşamba / 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
26 Ekim Perşembe / 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Festivalin Yunanistan'dan bu yılki konuğu, Atina Epidaurus Festivali'nin 2021'de en beğenilen yapımlarından olan "Baklava Cumhuriyeti". Anestis Azas'ın tasarlayıp yönettiği oyunda Cem Yiğit Üzümoğlu canlandırdığı Fatih karakteriyle yer alıyor. Oyun, iki uluslu bir çiftin, bir Yunanlı erkek ve bir Türk kadının evlerini ve özel işlerini merkez olarak kullanarak kendi ulus devletlerini yaratmaya karar vermelerini anlatıyor. Bir dizi absürt ve komik durum içindeki karakterler; Yunan toplumunun çelişkileriyle, ulusal kimlik sorunuyla ve geleceğin ütopik gerçekliğiyle karşı karşıya kalarak bizi özel bir yolculuğa çıkarıyor.
Tarih / Saat / Yer:
17 Kasım Cuma / 20.00 / DasDas
18 Kasım Cumartesi / 20.00 / DasDas
Festival bu yıl, İstiklal Caddesi'nin çok yönlü yapısına tiyatronun sihrini katıyor. Festival, caddenin görkemli tarihinin tanığı birbirinden değerli mekanlarda geçmişimiz ile günümüz arasındaki bağları sorgulayan oyunlar sunuyor. Bu oyunlardan biri ise "Büyük Zarifi Apartmanı". Mekana özgü bu projede, Abdülaziz ve II. Abdülhamit dönemlerinde İstanbul'un en varlıklı ailelerinden biri olan Zarifilerin yaptırdığı Büyük Zarifi Apartmanı, tarihi gerçeklerle harmanlanan kurmaca hikayelerin sahnesine dönüşüyor. H. Can Utku ve İlias Maroutsis'in kaleme aldığı İlyas Özçakır'ın tasarlayıp yönettiği, mekana özgü yaratılan bu projede tarihi gerçeklerden yola çıkan kurmaca hikayeler, deneysel bir performansla izleyicinin karşısına çıkıyor.
Tarih / Saat / Yer:
1 Kasım Çarşamba /17.00, 20.00 Büyük Zarifi Apartmanı
2 Kasım Perşembe / 17.00, 20.00 / Büyük Zarifi Apartmanı
3 Kasım Cuma / 17.00, 20.00 / Büyük Zarifi Apartmanı
4 Kasım Cumartesi / 13.00, 16.00 / Büyük Zarifi Apartmanı
5 Kasım Pazar / 13.00, 16.00 / Büyük Zarifi Apartmanı
5 Kasım Pazar / 18.00 / Atlas 1948 Sineması
İstiklal Caddesi'ne renk katacak bir diğer oyun ise "Çirkin". Anadolu'nun gelenek ve masallarından ilham alarak kurgulanan eser, Beyoğlu'nun ve sinema tarihimizin önemli yapılarından Alkazar Sineması'nda izleyiciyle buluşacak. Firuze Engin'in yazıp Güray Dinçol'un yönettiği, interaktif oyunda binlerce yıldır yaşayan çirkin Şiva ve onunla birlikte lanetlenerek ölümsüzlük cezasına çarptırılan tavuk, geçmiş ve bugün arasında gezinecek.
Tarih / Saat / Yer:
2 Kasım Perşembe / 20.00 / Hope Alkazar
3 Kasım Cuma / 20.00 / Hope Alkazar
4 Kasım Cumartesi / 18.00 / Hope Alkazar
5 Kasım Pazar / 18.00 / Hope Alkazar
İstanbul Tiyatro Festivali'nin 26'ncı ve 27'nci edisyonlarının küratörlüğünü üstlenen Işıl Kasapoğlu'nun Orhan Veli Kanık'ın "İstanbul'u Dinliyorum" şiirinden esinlenerek tasarladığı "İstanbul Mon Amour" projesi, bu yıl Ahmet Sami Özbudak'ın araştırmalarıyla izleyicinin karşısına çıkıyor. "İstanbul Mon Amour"un bu yılki oyununda üç Fransız lisesi salonları, sınıfları, koridorlarıyla birer sahneye dönüşüyor. Meral Çetinkaya, Deniz Türkali, Bülent Emin Yarar, Okan Bayülgen, Çiçek Dilligil gibi ustaların yanı sıra Ayfer Dönmez, Canan Atalay, Fehmi Karaarslan gibi genç kuşağın temsilcilerinin yer aldığı oyun, izleyiciyi tiyatronun büyüsüyle sarmalanmış bir Beyoğlu'na götürecek.
Tarih / Saat / Yer:
25 Kasım Cumartesi / 11.00 – 18.00 / Notre Dame de Sion Fransız Lisesi – Galatasaray Lisesi – Saint Benoit Fransız Lisesi
25 Kasım Cumartesi / 14.00 – 21.00 /Notre Dame de Sion Fransız Lisesi – Galatasaray Lisesi – Saint Benoit Fransız Lisesi