Günde üç ila altı fincan kahve içmenin depresyondan, kalp hastalıklarına, DNA hasarından, karaciğer sağlığına kadar bir çok faydası olduğu artık araştırmalar ile biliniyor. Eskiden “akşam kahve içilmez, uyku kaçırır” denilirdi fakat yine araştırmalar kahve ve uykusuzluk arasında direkt ilişki olmadığını, bunun kişiden kişiye değiştiğini de ispatladı.
Ülkemizde en fazla içilen ve tercih edilen Türk kahvesini günde iki veya üç fincan içmek kalp ritmini düzenlediği gibi depresyon riskini azaltıyor. Tabii bu yine bazı kişilere göre değişebilir ve kahve içtiğinde çarpıntı hissedenler olabilir.
Sağlıklı kahve nasıl demlenir veya yapılır?
Kahvenin içindeki antioksidanlardan maksimum fayda sağlayabilmek için kahve çekirdeklerinin fazla kavrulmaması ve yanmaması gerekir. Aldığınız kahve çekirdeklerini öğütmeden önce kontrol edin. Kömür gibi yanmış olmamalı. koyu kahve veya siyah renkte değil orta – açık kahverenginde olmalı.
Bir diğer dikkat edilecek nokta da kahveyi sade içmek. 2011 yılında yapılan bir çalışmada kahvesini hayvansal süt ile içen kişilerin kanında, sade içenlere göre daha az antioksidana rastlanmış. Kahveye hayvansal süt eklemek antioksidan düzeyini azaltıyor. Fakat bitkisel sütlü kahveler, sade kahve kadar antioksidan içeriyor.
Belirgin bir şikayetiniz ve hastalığınız yoksa günde iki fincan kahve içmenizi ve yanında bol su tüketmenizi öneririm.