Ben gülmenin mucizesine inananlardanım. Gülmek ve kahkaha atmak öyle bir mucize ki en olumsuz ortamda bile büyük bir bulaşıcı etkisi var. "Bulaşıcı" kelimesini muhtemelen son iki senedir kullandığımız kadar hiç kullanmamışızdır. Dünyaca gülmeye çok ama çok ihtiyacımız var. Kötülüklerin, virüslerin bulaşıcılığını bir kenara bırakarak kendimizi iyiye odaklamaya ve kahkahanın o geniş kollarına bırakmaya var mıyız beraber? 1995 yılında Hintli doktor Madan Kataria keşfedilen, kahkaha egzersizleri ile yoga nefes tekniklerini birleştiren kahkaha yogasına hadi gelin yakından bakalım. Sonra da hep beraber aynı dilekte bulunalım: yayılsın herkesin ruhuna kahkaha!
Madan Kataria, bu yöntemi ilk olarak bir parkta denemeye karar vermiş. Kısa süren sahte bir kahkahanın bile bir süre sonra gerçeğe dönüştüğünü o gün gerçek şahitleriyle birlikte yeniden görmüş. 5 kişinin başladığı kahkaha yolculuğu bugün o kadar uzun bir hal almış ki 60'ın üzerinde ülkede kurulan 6bine yakın kahkaha kulübüne kadar varmış. Vücudumuzun, gülme sinyallerinin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu ayırt etmeden olumlu tepkiler gösterdiğini zaten bir süre sonra sahte kahkahanın da gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Kataria, kahkaha yogasının tedavi edici birçok yönü olduğunu da ortaya koymuş.
Genelde gülmek, kahkaha atmak için hep bir sebep ararız. Dış etkenler bizi kahkahaya götürür. Kahkaha yogası ise herhangi bir komiklik ya da mizah olmaksızın nedensiz gülmeye itiyor bizi. Karşılıklı olunduğu zaman ise gülmek kahkahaya, kahkaha da karşılıklı bir kahkaha sohbetine dönüşüveriyor. Kahkahanın vücuda yolladığı sinyaller ise kısa sürede bize yine mutluluk ve sağlık olarak geri dönüyor.
1. Ruh halinize iyi gelir
Elbette gülmek, kahkaha atmak ruh halimize direkt olarak yansıyacaktır. Endorfin salgılamamızı sağlayan kahkaha yogası ile çok daha yüksek bir moda sahip olabiliriz
2.Özgüven ve motivasyon artışı
Mutlu insan kendine her daim daha çok güvenir. Kahkaha yogasını bir rutin haline getirmek onu sahtelikten çıkaracak ve bir süre sonra bizi gerçekten de mutlu bir insan yapacaktır. Mutlu insanların ise özgüveninin çok daha yüksek olduğunu ve motivasyonlarının arttığını zaten hepimiz biliyoruz.
3. Başkalarıyla iletişiminizi kuvvetlendirir
Özellikle bir başkasıyla ya da grupla birlikte yapılan kahkaha yogası iletişimi oldukça güçlü kılıyor. Tek başımıza yapsak bile vücudumuzun ve beynimizin aldığı sinyaller bizi diğer insanlarla kurduğumuz ilişkilerde çok daha özgür bir hale getiriyor.
4. Kronik hastalıklara iyi geliyor
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kahkaha yogasının, bronşit ve astım gibi rahatsızlıklara sahip olanlar için mükemmel bir kardiyo egzersizi olduğunu gösteriyor.
5. Stresle baş ediyor
Stresli zamanlarımızda gülmek kadar iyisi var mı? Bence yok. Kahkaha yogası ile stresin vücudumuzda ve ruhumuzda bıraktığı olumsuz etkilerden kurtulmamız mümkün.
6. Öfke kontrolünü sağlıyor
Öfkeli zamanlarımızda bizi güldürecek bir şey olmasa bile gülebilmeyi ve kahkaha atabilmeyi öğrenmemiz, sorunları çok daha kolay bir şekilde ele almamıza zemin hazırlıyor.
7. Egzersiz yapmış oluyoruz
Kahkaha atarken vücudunuzun, özellikle de karın bölgenizin ne kadar fazla kasıldığına yani ne kadar çok çalıştığına dikkat ettiniz mi hiç? Dr. William Fry, 20 dakika boyunca yapılan kahkaha yogasının 1 saatlik egzersizle eş değer olduğunu, 10 dakika kadar yapılan kahkaha yogasının ise yarım saat kürek çekmeye bedel olduğunu belirtiyor. Hiç de fena değil sanki, ne dersiniz?
Kahkaha yogasını biraz da olsa tanıdınız. Son zamanlarda gülmeye, kahkaha atmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu kesin. Dünyada binlerce kahkaha yogası kulübü varken Türkiye de bundan geri kalmış durumda değil elbette. Eğer siz de kendinize biraz daha iyi davranmak istiyorsanız İpek Ateşalp, Eser Mutlu, Eda Atay gibi kahkaha yogası terapistleri ve liderleriyle iletişime geçerek bu eğlenceli serüvenin bir parçası olabilirsiniz.