Yoga, her ne kadar sıkı ve zinde bir vücut için tercih ediliyor olsa da son yıllarda yüz yogası da benzer etkileriyle son dönemde oldukça dikkat çekiyor. Cilt bakım sorunlarını doğal yöntemlerle ele alan yeni bir yaşam tarzı olarak öne çıkan yüz yogası, doğru cilt bakım rutininin de bir parçası. Üstelik cilt bakımı yaparken ayırılacak beş dakika, yüz güldüren sonuçlar sağlıyor.
Yüz yogası, kan dolaşımını artırıyor, yüz kaslarını güçlendiriyor, ince çizgi ve kırışıklıkları yumuşatıyor, ödemi azaltıyor, göz altı halkalarını iyileştiriyor, cildi daha gergin ve sıkılaştırıyor, kasların sertleşmesini ve yüzdeki ağrıyı hafifletiyor. Tüm bunların etkisinin yanı sıra genel vücut sağlığına pozitif etkisi, stresi azaltması, baş ağrısına iyi gelmesi de bonusu.
Yüz yogası, parmak ve yumruğunuzla yapabilecek kadar basit. Yüzün merkezinden başlayıp dışa ve yukarıya, şakaklara parmaklar ve yumruğunuzla yapacağınız hafif basınç ve hareketler cildinizin parlayıp form tutmasına yarıyor. Yoga uygulaması sırasında cilt bakım yağı, serum ya da nemlendirici gibi ürünler kullanarak bu etkiyi artırmanız da mümkün. Dilerseniz yüz masajı için roller, gua sha gibi aletlerden de yardım alabilirsiniz. Yüz yogası ile cilt bakımınızı desteklemek isterseniz bu beş basit egzersizi rutininize katın.
En büyük kaslarımızdan biri, alın bölgesindedir. Gergin bir alın kasında kırışıklık çok olur. Kırışıklığı hafifletmek için ellerinizi yumruk yapın ve parmaklarınızın eklem yerlerini tam alnınızın ortasına yerleştirin. Derin nefes alın ve parmak eklemlerini hafifçe alnınıza bastırın. Nefes verirken parmakları yavaşça şakaklarınıza kaydırın. Bu hareketi 30 saniye ile 1 dakika arasında uygulayın.
Gözlerinde şişkinlikten ve göz altlarında koyu halkalardan yakınanlar göz çevresi egzersiziyle bu sorunların hafiflediğini görebilirler. Tıpkı göz altı kremimizi en zayıf parmağımız olan yüzük parmağımızla sürdüğümüz gibi göz çevresi yogasını da bu parmakla yapın. Yüzük parmağınızı kaşların iç köşesine koyun, hafifçe kaş çizgisi boyunca dışa doğru vurun, şakaklara gelince nefes alın. Parmakları daha sonra elmacık kemikleri boyunca gözlerin iç köşesine doğru vurarak sürdürün. Bunu 3-4 kez tekrarlayın.
Ellerinizi burnunuzun üstünde dua pozisyonunda birleştirin. Parmak uçlarınızı burnunuzun yukarısından aşağıya doğru yavaşça bastırarak inin ve elmacık kemiklerinin altından şakaklara doğru yarım ay şeklinde ilerleyin. Bunu 30 saniye boyunca tekrarlayın. Bu hareket yalnızca elmacık kemiğini şekillendirmez aynı zamanda yanakları da kaldırarak lifting etkisi yaratır.
Çene bölgesi, yüz estetiği için önemli bir bölge. Çene hattındaki gerginliği hafifletip daha da incelmesini sağlamak için şu adımları izleyebilirsiniz: Baş parmak ve işaret parmağınızla çene hattınızı kavrayın. Kemiği takip ederek parmaklarınızı bu hat boyunca kulak altına kadar yukarı çekin. Bunu, çene hattının her iki tarafı için 30 saniye boyunca uygulayın.
Son olarak boyun ve dekolte bölgesine masaj yaparak bu bölgedeki sarkmayı da önleyebilirsiniz. Başınızı hafifçe geriye atın, parmaklarınızı boynunuzun üst noktasına yani çenenin hemen altına yerleştirin. Şimdi parmakları yukarıdan aşağıya, köprücük kemiklerinizin üzerine hafif baskı uygulayarak kaydırın. Köprücük kemiği üzerine gelince birkaç saniye bu kemiğe hafif baskı uygulayın. Bunu minimum üç kez yapmalısınız.
Fotoğraflar: iStock