Sanat dünyasında yeni keşifler yapmaya hazır mısınız? Şubat ayı birbirinden ilgi çekici sergilerle sanatseverleri buluşturuyor. Bu ay ilham verici deneyimler sunan bu sergiler için ajandanızı hazırlayın. İşte Şubat ayında mutlaka ziyaret etmeniz gereken sergiler!
Tales of The Salt Lake, Ayşegül DalokayAhmet Elhan, Ayşegül Dalokay, Murat Durusoy, Mahmut Celayir ve Mehmet Kısmet' in yer aldığı Natur Mort, modern insanın doğa üzerindeki yıkıcı etkilerini sanat yoluyla aktarmak için düzenlenen bir sergi. Yakılan ormanlar, kuruyan göller, kirletilen denizler ve yok edilen yaşam alanları, bir zamanlar yaşamla dolup taşan bu dünyanın solmaya yüz tutmuş imgeleri haline geldi. Bu eserler doğanın sessiz çığlıklarını duyurmak, onun ölmekte olan güzelliğine tanıklık etmek ve bir dönüşüm çağrısı yapmak için bir araya getirildi. Sergi boyunca izleyiciler yalnızca görsel bir deneyimle değil, aynı zamanda vicdanlarını sorgulamaya yönlendiren bir duygusal yolculukla karşılaşıyor. Natur Mort, doğanın ölmekte olan parçalarını toplarken insanlığa bir çağrıda bulunuyor: "Doğanın ölümünü izleyen değil, onun yeniden dirilişine katkıda bulunan bir nesil olalım!"
Tarih: 6 Şubat – 9 Mart 2025
Adres: Firuzağa, Çukurcuma Caddesi, 38/A, Beyoğlu/İstanbul
EKAV (Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı) multidisipliner sanatçı Ergin Varlıbaş'ın Hava Durumu: Sağanak Aşklı adlı kişisel sergisine Ekavart Gallery 11 Şubat – 15 Mart 2025 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Burcu Ölmez küratörlüğünde gerçekleşen sergi, aşkın duygusal yoğunluğunu ve değişken doğasını neon ışıkların enerjisiyle ve farklı malzemelerin uyumuyla sanatseverlere sunuyor. Sanat tarihinin en güçlü temalarından biri olan aşkı modern bir yaklaşımla ele alan Varlıbaş, eserlerinde izleyiciyi bu evrensel duygunun felsefi ve duygusal katmanlarını keşfetmeye davet ediyor. Sergide yer alan "Küf" serisi de dikkat çekici bir anlatım sunuyor. Sanatçı terk edilmiş yapıların duvarlarındaki küf desenlerinden ilham alarak, bozulmanın ve çürümenin ötesinde doğanın dönüşüm ve yenilenme sürecini zarif bir şekilde görselleştiriyor. Victor Hugo'nun "Aşk, güneşi bile söndürebilecek bir kuvvettir" sözünü hatırlatan bu sergi, aşkın enerjisini, karmaşıklığını ve zaman içindeki dönüşümünü çok boyutlu bir perspektifle ele alıyor.
Tarih: 12 Şubat – 15 Mart 2025
Adres: Askerocağı Caddesi, No:6 Süzer Plaza, Gümüşsuyu Beyoğlu/İstanbul
Greece, Eymen AktelYerçekimli Karanfil grup sergisi, farklı sanatçılar arasında doğrudan bir grup anlayışı olmasa da, ortak bir kuşak bilinci ve sanatsal yaklaşım üzerinden şekillenen bir diyalog alanı sunuyor. Ece Ağırtmış, Eymen Aktel, Burak Ata, Melih Çebi, Hazal Özgür ve Ecem Yüksel'in eserleri, bireysel anlatımlarını korurken birbirlerine ilham veren, ortak bir estetik ve düşünsel zeminde buluşan çalışmalar olarak öne çıkıyor. Sanatçılar çocukluk anılarından ve gündelik yaşamın detaylarından yola çıkarak, kimlik, bellek, toplumsal bilinçdışı, teknolojinin etkisi ve sanatsal ifade biçimlerinin evrimi gibi konular üzerine düşündüren işler üretiyor. Ahşap ve doğal malzemelerden soyut anlatımlara, figüratif betimlemelerden eleştirel ve mizahi yaklaşımlara uzanan eserler, geçmiş ile bugünün, kişisel ile toplumsalın kesişiminde yer alıyor. Bu sergi sanatçıların farklı teknikler ve perspektiflerle bir araya gelişini, sanatsal üretimin bireysel olduğu kadar kolektif bir deneyim sunduğunu vurgularken, sanatın zamanın ruhu ve estetik algılarıyla kaçınılmaz bağına da vurgu yapıyor.
Tarih: 8 Şubat – 29 Mart 2025
Adres: Kâtip Mustafa Çelebi, Sıraselviler Cd. No:85/A, Beyoğlu/İstanbul
PG Art Gallery, ChatGPT küratörlüğünde gerçekleşen Görülmemiş Olan sergisinde, dokuz sanatçının daha önce galeride sergilenmemiş eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sergi sanatçıların yaratıcı süreçlerindeki yenilikçi adımlarını ve deneysel çalışmalarını vurgularken, her eser izleyiciyi keşif ve anlam arayışına davet ediyor. Farklı malzeme, teknik ve kavramlarla şekillenen eserler, figüratif sadelikten geometrik düzenlemelere, organik formlardan zamansal yolculuklara kadar geniş bir yelpazede sunuluyor. Sinem Demirci'nin kadın portrelerinde içsel duruluğu, Lara Törün'ün 'Phoenix' adlı eserinde yeniden doğuşun enerjik metaforunu, Hasan Pehlevan'ın kültürel hafıza ve mekânın dönüşümünü işleyen geometrik düzenlemeleri dikkat çekiyor. Sevim Kaya'nın doğanın mikro düzeydeki ayrıntılarını, Ceren İren'in 'Swarm' adlı eserindeki kolektif uyumu, Je M'appelle Macid'in bireysel hikâyelerdeki derin anlamları vurgulayan eserleri, sanatçının farklı bakış açılarıyla izleyiciyi sorgulamaya teşvik ediyor. Ömer Faruk Yaman zamanın katmanlarını işlediği 'Time Machine' serisiyle geçmiş, şimdi ve geleceği bir arada sunarken, Funda Alkan geleneksel yün işleme tekniğiyle modern bir perspektif sunuyor. Metin Ertürk ise seramik sanatındaki pürüzsüz yüzey estetiğini, deformasyonla harmanlayarak dönüşüm ve içsel farkındalık süreçlerini ele alıyor. Görülmemiş Olan, dijital küratörlüğün sanat dünyasındaki yenilikçi rolünü sorgularken, sanatseverlere farklı bakış açıları ve derinlikli bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
Tarih: 1 Şubat - 1 Mart 2025
Adres: Maslak, Atatürk Oto Sanayi Sitesi 6. Sok No: 171, 34398 Sarıyer/İstanbul