Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz klorella (chlorella) aslında yeşil tatlı su yosunudur. Çeşitli vitaminleri ve mineralleri içerir. Özellikle B12, D vitamini, omega-3 yağ asitleri ve proteinden oldukça zengindir. Peki biz neden son zamanlarda adını sıkça duyuyoruz? Çünkü antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etki gösterir. Ayrıca klinik çalışmalar, klorella takviyesinin kan yağları ve yüksek kan şekeri üzerinde olumlu etki gösterdiğini belirtmektedir. Sigara içtiğimizde, sağlıksız beslendiğimizde hatta yoğun egzersiz yaptığımızda serbest radikal adını verdiğimiz zararlı bileşikler oluşur. Vücutta aşırı miktarda biriken serbest radikaller, hücrelere zarar verebilen ve kronik hastalıklara yol açabilen oksidatif stres adı verilen duruma neden olabiliyor. Klorellanın, hücreleri paslandıran bu oksidatif strese, kansere ve kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) karşı koruyucu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ayrıca bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırarak kilo verme üzerinde etkileri olduğu bulunmuştur.
Tercihen sabahları olmak üzere, günün herhangi bir zamanında kullanılabilir. Yemeklerden önce büyüklüğüne göre değişmekle beraber yaklaşık 1 çay kaşığı (yaklaşık 2 gr) klorellayı 1 bardak limonlu suya karıştırarak, taze sebze ve meyve sularına, smoothie’lere, maden suyuna ekleyerek kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı:
Limon dilimlerinizi ve klorella tozunu karıştırıp tüketin.
Klorella ‘Porridge’
Malzemeler:
Yapılışı:
Süt ve yulafı beş dakika ocakta ısıtın. Lapa haline gelecek.
Muzu ezin ve tüm malzemeleri karıştırarak tüketin.
Klorella Avokado Tost
Malzemeler:
Yapılışı:
Avokadoyu klorella ile ezin.
Tuz, karabiber ve istenirse pul biber ekleyin. Karışımı ekmeğinize sürün, üzerine isterseniz limon suyu ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!