Türk Sinemasının En Ünlü 16 Yönetmeni ve Filmleri

Türk sinemasına damga vurmuş, kült filmleri ile milyonlarca insanı etkisi altına almış yönetmenler ve en ünlü filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
8 Mayıs 2023 Pazartesi 17:55 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Türk Sinemasının En Ünlü Yönetmenleri ve Filmleri

Türkiye'nin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

Yeşilçam döneminden günümüze dek Türk sinemasında iz bırakmış pek çok ünlü yönetmen bulunuyor. Sevilen Türk yönetmenlerin, komediden drama, bilim kurgudan romantiğe pek çok farklı türde kültleşmiş filmler ürettiğini görebiliyoruz. Bu Türk yönetmenlerin en popüler olanlarından bazılarını ve onların en ünlü filmlerini, izleme listenize kaydedebilmeniz için bir araya getirdik.


1.Zeki Demirkubuz (1964-)

Türk sinemasının önde gelen isimlerinden biri olan Zeki Demirkubuz, sinemaya olan tutkusunu 1990'lı yıllarda keşfetti ve kısa sürede dikkat çekici işler ortaya koydu. İlk uzun metrajlı filmi olan "C Blok" (1994) ve ardından çektiği "Masumiyet" (1997) hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda büyük ilgi gördü ve Demirkubuz'un kariyerine ivme kazandırdı. Zeki Demirkubuz, sıklıkla insanın iç dünyasına ve ruh hallerine odaklandığı filmler üretiyor. Filmlerinde sert eleştiriler ve derinlemesine karakter analizleri yapmasıyla tanınıyor. Filmografisinde, Masumiyet'in yanı sıra, üçleme olarak çektiği "Yazgı" (2001), "İtiraf" (2001) ve "Bekleme Odası" (2003) gibi dikkat çekici filmler de yer alıyor. Ayrıca, "Yeraltı" (2012), "Bulantı" (2015) ve "Kor" (2016) gibi çalışmaları da beğeniyle karşılandı.


Masumiyet (1997) - IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora, Yalçın Çakmak, Doğan Turan, Melis Tuna, Ajlan Aktuğ

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği "Masumiyet"te hapisten çıkan Yusuf'un yerleştiği pansiyonda tanıştığı Bekir ve Uğur ile birlikte amaçsız hayatı farklı bir yöne gider. Üçünün de yüzleşmeleri gereken gerçekler ve bulmaları gereken masumiyetleri vardır. Altın Portakal ve Altın Koza'dan bol ödülle dönen "Masumiyet"in başrollerinde Güven Kıraç, Haluk Bilginer ve Derya Alabora'yı izliyoruz.


Yeraltı (2012) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Engin Günaydın, Serhat Tutumluer, Nihal Yalçın, Nergis Öztürk, Murat Cemcir, Feridun Koç, Serkan Keskin, Sarp Apak

"Yeraltı" filminde bir adamın hayatı, düşünceleri, duyguları ve kendi karanlığını izliyoruz. Dostoyevski'nin "Yeraltından Notlar" adlı romanından uyarlanan "Yeraltı" filmi, sırf tiksinmek için hoş karşılanmadığı bir partiye kendisini davet ettiren Muharrem'i takip ediyor.


Kader (2006) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Ufuk Bayraktar, Vildan Atasever, Engin Akyürek, Müge Ulusoy, Mustafa Uzunyılmaz, Settar Tanrıöğen, Erkan Can

"Kader" filminde Bekir, hapisten çıkmak üzere olan Zagor'a aşık olan Uğur'u sevmektedir. Zaten gergin olan bu aşk üçgeni, sıcak bir yaz gecesi Zagor'un birini öldürmesi ve Uğur'un ortadan kaybolmasıyla kargaşaya sürüklenir.


2.Nuri Bilge Ceylan (1959-)

Özellikle sinema sanatı ve fotoğrafçılığı alanındaki çalışmaları ile tanınan Nuri Bilge Ceylan, Türk sinemasının özgün seslerinden biri olarak biliniyor. Nuri Bilge Ceylan'ın filmleri, hem yurt içi hem de yurt dışındaki festivallerde sıklıkla ödül kazanıyor. İlk uzun metrajlı filmi olan "Kasaba" (1997), Türk sinemasında yeni bir dönemin başlangıcına işaret etti. Ardından, "Uzak" (2002), "İklimler" (2006), "Üç Maymun" (2008), "Bir Zamanlar Anadolu'da" (2011) ve "Kış Uykusu" (2014) gibi pek çok başarılı filmi ile sinema dünyasında önemli bir yere sahip oldu. Nuri Bilge Ceylan'ın filmleri genellikle insanların iç dünyasına ve karmaşık duygusal durumlarına odaklanıyor. Filmlerinde doğal ışık, yavaş hareketler, ses ve sessizlik kullanımı önemli bir yer tutuyor. Bu kendine has tarz, Ceylan'ın filmlerinin estetiğini ve atmosferini belirliyor. Nuri Bilge Ceylan, filmlerinde insanların yalnızlığı, iletişimsizliği, hayal kırıklıkları ve zamanın kısıtlılığı gibi evrensel temaları işliyor. Kısa metraj filmi "Koza"dan yani 1995 yılından itibaren Cannes Film Festivali'nde pek çok kez adaylık elde etti; "Uzak ile Jüri Büyük Ödülü, "İklimler" ile FIPRESCI Yarışma Ödülü, "Üç Maymun" ile En İyi Yönetmen Ödülü, "Kış Uykusu" ile FIPRESCI Yarışma Ödülü ve büyük ödül olan Altın Palmiye'nin sahibi oldu.


Kış Uykusu (2014) - IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Nejat İşler, Serhat Kılıç, Nejat İşler, Tamer Levent, Nadir Sarıbacak

Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu Ebru Ceylan ile yazdığı "Kış Uykusu", Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü kazanarak, Türkiye sineması adına uluslararası alanda büyük bir başarı elde etti. Babasından kalan oteli işletmek için Kapadokya'ya giden Aydın, burada çöken kış havasının rahatsızlığını yaşarken içsel bir yolculuğa çıkar.


Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) - IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış, Ercan Kesal, Uğur Arslanoğlu, Murat Kılıç, Şafak Karalı

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve senaryosunu Ebru Ceylan ile birlikte yazdığı "Bir Zamanlar Anadolu"da taşrada bir yolculuğa çıkıyoruz. Bir katil, bir komiser, bir doktor ve bir savcının gerilimli hikayesini izlediğimiz film, gerginlik hissini karakterler üzerinden başarılı bir şekilde yaratıyor. "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi, Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nün sahibi oldu.


Üç Maymun (2008) - IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Ercan Kesal

Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Ercan Kesal'ın birlikte kaleme aldığı "Üç Maymun"un yönetmen koltuğunda da Nuri Bilge Ceylan oturuyor. İletişimsizlikten muzdarip bir ailenin babası, başkasının yerine hapse girer; anne, kocasının patronuna aşık olur; oğulları ise üç maymundan hangisini oynaması gerektiği konusunda kararsızdır.


3.Metin Erksan (1929-2012)

Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Metin Erksan, sinema kariyerine 1950'li yıllarda adım attı. İlk uzun metrajlı filmi olan "Şeytanın Uşakları" (1954), Türk sinemasında korku ve gerilim türlerine yeni bir soluk getirdi. En ünlü filmlerinden biri, Berlin Uluslararası Fil Festivali'nde Altın Ayı ve Venedik Film Festivali'nde Biennale Ödülü kazanan "Susuz Yaz" (1963). Metin Erksan, filmlerinde insanın iç dünyasına ve toplumsal sorunlara odaklanıyor. Çoğu filmi, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki insanların yaşam koşullarını ve kültürlerini yansıtır.


Sevmek Zamanı (1965) - IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Müşfik Kenter, Sema Özcan, Süleyman Tekcan, Fadıl Garan, Oya Bulaner, Deniz Çakır, Adnan Uygur

Türk sinemasının en önemli senarist ve yönetmenlerinden Metin Erksan imzalı "Sevmek Zamanı", boyacılık yaptığı evlerden birinde gördüğü bir resme aşık olan Halil ve Halil'in kendisine aşık olduğunu sanan resimdeki kadın arasında geçenleri konu alıyor. Aşkın derinlikli bir incelemesini sunan "Sevmek Zamanı" filminin başrollerinde Müşfik Kenter ve Sema Özcan yer alıyor.


Susuz Yaz (1963) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Erol Taş, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan

"Susuz Yaz" filminde bir çiftçi, arazisinden çıkan suyun mülkiyetini talep ederek köylülerle şiddetli bir tartışmaya girer. Üstelik açgözlü olduğu kadar cinsel açıdan hüsrana uğramış durumdadır.


İntikam Meleği / Kadın Hamlet (1976) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Metin Erksan

Oyuncular: Fatma Girik, Sevda Ferdağ, Reha Yurdakul

"İntikam Meleği / Kadın Hamlet" filminde, Fatma Girik'in en sıra dışı performanslardan biri seyirciyle buluşuyor. Metin Erksan, biçimsel deneylerle bezeli bu alışılmadık Shakespeare uyarlamasında, Fatma Girik'in hayali bir orkestrayı yönettiği unutulmaz sahneyi de sinemamıza kazandırdı.


4.Ferzan Özpetek (1959-)

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Ferzan Özpetek, 1959 yılında İstanbul'da doğdu ve İtalya'da yaşamakta. Kendine özgü bir tarzı olan yönetmen, filmlerinde sıcak bir atmosfer yaratmak için doğal ışık ve renklerden yararlanmayı seviyor. Ferzan Özpetek, ilk uzun metrajlı filmi olan "Hamam" (1997) ile Türk sinemasında ses getirdi. Ardından, "Harem Suare" (1999), "La Finestra di Fronte" (2003), "Saturno Contro" (2007), "Mine Vaganti" (2010) ve "İstanbul Kırmızısı" (2017) gibi pek çok başarılı filmi ile sinema dünyasında büyük bir yere sahip oldu.


Serseri Mayınlar, Mine Vaganti (2010) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Ferzan Özpetek

Oyuncular: Riccardo Scarmarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi, Ennio Fantastichini

Komedi ve dram türlerindeki "Serseri Mayınlar" filminde Tommaso, 1960'lardan beri makarna işi yapan büyük ve geleneksel bir güney İtalyan ailesi olan Kantonların en küçük oğludur. Edebiyat okuduğu ve erkek arkadaşıyla birlikte yaşadığı Roma'dan eve yaptığı bir gezide Tommaso, ailesine kendisi hakkındaki gerçeği anlatmaya karar verir. Ancak nihayet tüm ailenin karşısına çıkmaya hazır olduğunda, abisi Antonio planlarını bozar.


Cahil Periler, Le Fate Ignoranti (2001) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Ferzan Özpetek

Oyuncular: Margherita Buy, Stefano Accorsi, Serra yılmaz, Gabriel Garko, Erika Blanc, Andrea Renzi

Romantik dram türündeki "Cahil Periler" filminde, ölümcül bir araba kazasının ardından Antonia, kocasının arkadaşlarıyla çıkmaya başlar ve onun hayatı hakkındaki gerçeği öğrenir.


Karşı Pencere, La Finestra di Fronte (2003) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Ferzan Özpetek

Oyuncular: Giovanna Mezzogiorno, Massimo Girotti, Raoul Bova, Serra Yılmaz

Aşırı bunaldığı bir evliliğe sıkışıp kalan Giovanna, karşısına yeni taşınan komşusu Lorenzo'nun hayatını izlemeye başlar. Lorenzo'nun yaşamı Giovanna için bir kaçış haline gelir. Sıra dışı bir aşk hikayesi ile insanların geçmişlerinin, geleceklerinin ve şimdilerinin karmaşıklığına odaklanıyoruz.


5.Tolga Karaçelik (1981-)

Türk sinemasının son dönemdeki en sevilen yönetmenlerinden Tolga Karaçelik, ilk uzun metraj filmi "Gişe Memuru" (2010) ile kariyerine oldukça güçlü bir giriş yaptı. Tolga Karaçelik, özellikle 2018 yılında çektiği "Kelebekler" adlı filmi ile hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyük beğeni topladı. Tolga Karaçelik'in filmleri sıradan olsa da bir şekilde sıra dışı olmayı başaran karakterler, zekice dizayn edilmiş bir komedi ve duygusal hikayelerle dolu. En ünlü yapımları arasında "Sarmaşık" (2015) filmi ile birlikte "Bartu Ben" (2018) ve "Yakamoz S-245" (2022) dizileri yer alıyor.


Kelebekler (2018) - IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Tolga Karaçelik

Oyuncular: Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ ve Tolga Tekin'e Serkan Keskin, Hakan Karsak, Ezgi Mola, Ercan Kesal, Seda Türkmen, Tolga Karaçelik, Bedir Bedir, Gülçin Kültür Şahin, Mustafa Kırantepe, Serkan Ercan

Tolga Karaçelik imzalı "Kelebekler" için kara komedi türüne yakın diyebiliriz. Özünde bir yolculuk hikayesi olan "Kelebekler" filmi, birbirleriyle yakın olmayan üç kardeşin, babalarının çağrısıyla istemeden de olsa yıllar sonra köylerine dönmelerini konu alıyor. "Kelebekler", yer yer "tuhaflık" ölçülerinde komik, zaman zaman da duygusal bir aile filmi.


Sarmaşık (2015) - IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Tolga Karaçelik

Oyuncular: Nadir Sarıbacak, Özgür Emre Yıldırım, Hakan Karsak, Kadir Çermik, Osman Alkaş, Seyithan Özdemir, Onur Öztürk, Ahmet Baki Kurtuluş, Ömer Acar

Tolga Karaçelik'in yazıp yönettiği dram ağırlıklı "Sarmaşık" filmi, gemide mahsur kalan beş gemici ve kaptanın başından geçenleri konu alıyor. Geminin sahibi olan armatörün iflas etmesi nedeniyle mürettebat, o sırada yolculukta olan gemide mahsur kalarak huzursuz bir bekleyişe girer. "Sarmaşık", insan psikolojisinin ve ilişkilerinin sınırlarını kurcalıyor.


Gişe Memuru (2010) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Tolga Karaçelik

Oyuncular: Serkan Ercan, Zafer Diper, Nur Fettahoğlu, Nergis Öztürk, Sermet Yeşil, Büşra Pekin, Ruhi Sarı, Nadir Sarıbacak, Ahmet Mümtaz Taylan

Tolga Karaçelik'in yazıp yönettiği dram türündeki "Gişe Memuru" filminde, sessiz ve içine kapanık gişe memuru Kenan'ın, Tavşancık gişe meydanı ile evi arasında geçen tekdüze hayatı, yeni operasyon şefinin Tavşancık'ı denetlemeye geldiği gün değişir.


6.Yeşim Ustaoğlu (1960-)

Türk sinemasının en başarılı yönetmenleri arasında yer alan Yeşim Ustaoğlu, ilk uzun metrajlı filmi "İz" (1995) ile sinemaya adım attı. Türkiye ve dünya sinemasından pek çok ödül kazandı. Yeşim Ustaoğlu, filmlerinde normal görünen ama dramatik hikayeler anlatırken, karakterlerinin iç dünyalarına da odaklanıyor. "Pandora'nın Kutusu" (2008), "Tereddüt" (2016), "Güneşe Yolculuk" (1999), "Bulutları Beklerken" (2004) ve "Araf" (2012) gibi filmleri, Türk sinemasının en önemli yapıtları arasında sayılıyor. Yeşim Ustaoğlu, Türkiye'deki kadınların toplumsal konumunu, aile içi ilişkileri ve kültürel yapıyı ele aldığı filmleriyle dikkat çekiyor.


Tereddüt (2016) - IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Funda Eryiğit, Ecem Uzun, Mehmet Kurtuluş, Okan Yalabık, Sema Poyraz, Serkan Keskin, Metin Akdülger, Evren Duyal, Ahmet Rıfat Sungar, Yasemin Conka

Senaryosu ve yönetmenliği Yeşim Ustaoğlu'nun imzasıyla oluşmuş "Tereddüt", düzenli hayatında huzursuz hisseden bir kadın ile sıkıntılı hayatını toparlamaya çalışan genç bir kız arasındaki iletişime odaklanıyor. Şehnaz, psikiyatrist olarak hafta içi taşra kasabasında çalışırken, hafta sonu da İstanbul'daki evine, kocasının yanına gelir. Dışarıdan normal ve kusursuz bir hayat gibi görünse de Şehnaz içten içe bir şeylerin yanlış olduğunu düşünmektedir. Elmas ise hastaneye yatırılan genç bir kızdır ve psikolojik durumu nedeniyle Şehnaz'la görüşmeye başlar. "Tereddüt" filminde, bu iki kadının birbirini iyileştirmeye dayalı hikayesini izliyoruz.


Pandora'nın Kutusu (2008) - IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Tsilla Chelton, Derya Alabora, Övül Avkıran, Osman Sonant, Tayfun Bademsoy, Onur Ünsal

Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği ve Sema Kaygusuz ile birlikte senaryosunu yazdığı "Pandora'nın Kutusu", bir aile hikayesini anlatıyor. Birbirlerinden kopmuş üç kardeş, yaşlı annelerinin kaybolduğu haberini alınca memlekete dönerek bir araya gelmek zorunda kalır. Annelerinin kayboluşu, ardından İstanbul'a dönüşleri, kardeşler için hem kendi içlerinde hem de birbirleriyle bir hesaplaşmaya dönüşür.


Güneşe Yolculuk (1999) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Nazmi Kırık, Newroz Baz, Mizgin Kapazan, Ara Güler, Nigar Aktaş

Dram türündeki "Güneşe Yolculuk" filminde, Tire köyünden yeni göç etmiş bir Türk genci olan Mehmet, İstanbul sokaklarının altındaki su sızıntılarını aramaya başlar. Bir dizi tuhaf olay nedeniyle hapsedilir ve acımasızca dövülür.


7.Lütfi Ömer Akad (1916-2011)

Türk sinemasının en önemli isimlerinden Lütfi Ömer Akad, Türk sinemasının Altın Çağı denilen 1950'lerin sonu ve 1960'ların başında faaliyet gösterdi. Sinema tarihimizdeki "Türk Filmleri Yenileşiyor" hareketinin öncülerindendi. Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği filmler arasında "Vurun Kahpeye" (1949), "Hudutların Kanunu" (1966), "Ana" (1967), "Vesikalı Yarim" (1968), "Gelin" (1973) ve "Düğün" (1973) gibi klasikleşmiş yapıtlar yer alıyor. Lütfi Ömer Akad, filmlerinde, toplumsal sorunları ve Türkiye'nin tarihsel gerçeklerini anlatırken, aynı zamanda kişisel hikayelere de yer veriyor.


Vesikalı Yarim (1968) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Türkan Şoray, İzzet Günay, Ayfer Feray, Semih Sezerli, Behçet Nacar, Aydemir Akbaş

Sait Faik Abasıyanık'ın hikayesinden uyarlanan ve Safa Önal'ın senaryosunu kaleme aldığı "Vesikalı Yarim" filminin yönetmen koltuğunda Lütfi Ömer Akad oturuyor. Manavcılık yapan Halil, gittiği bir pavyonda çalışan Sabiha'yla tanışır. İkili birbirine aşık olur ama aralarındaki sırlar gün yüzüne çıktıkça hayatları bambaşka bir noktaya savrulur.


Vurun Kahpeye (1949) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Sezer Sezin, Kemal Tanriöver, Setta Körmükçü, Vedat Örfi Bengü, Temel Karamahmut, Arsevir Alyanak, Mahmure Handan

"Vurun Kahpeye" filminde Türkiye'nin milli mücadelesinde idealist bir öğretmen ve ona karşı Yunanlılarla iş birliği yapan yerel sakini izliyoruz. Halide Edip Adıvar'ın hikayesinden uyarlanan "Vurun Kahpeye" filminin senaryosunu Lütfi Ömer Akad, Selahattin Küçük ile birlikte kaleme alıyor.


Hudutların Kanunu (1966) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncer Necmioğlu, Muharrem Gürses, Aydemir Akbaş

Türk sinemasının en kült eserlerinden "Hudutların Kanunu" filminde yoksul bir adam, hasta oğlunu hayatta tutabilmek için sınırdan bir koyun sürüsünü gizlice geçirmeyi kabul eder. "Hudutların Kanunu" filminin senaryosu, Lütfi Ömer Akad ile birlikte Yılmaz Güney'e ait.


8.Atıf Yılmaz (1926-2006)

1950'lerden itibaren sinema sektöründe aktif olarak çalışan Atıf Yılmaz, 1970'lerin sonuna kadar Türk sinemasının en üretken yönetmenlerinden biri olarak görev yaptı. Atıf Yılmaz'ın yönettiği filmler arasında "Selvi Boylum Al Yazmalım" (1977), "Adı Vasfiye" (1985), " Aaahh Nerede" (1986) "Yedi Kocalı Hürmüz" (1971), "Ah Güzel İstanbul" (1966), "Asiye Nasıl Kurtulur" (1986), "Kadının Adı Yok" (1988), "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" (1994), "Eğreti Gelin" (2005) gibi kültleşmiş yapıtlar yer alıyor. Filmlerinde, Türkiye'nin toplumsal sorunlarına ve güncel meselelerine değinirken, aynı zamanda seyirciyi güldüren, eğlendiren filmler de yönetmiştir.


Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) - IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin, Nurhan Nur, Hülya Tuğlu

Ali Özgentürk'ün kaleminden, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinden doğan "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmi, gerek müzikleri gerek başrollerindeki Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın oyunculukları gerekse de hikayesiyle Türk sinemasının en unutulmaz filmleri arasında yer alıyor. Cengiz Aytmatov'un "Kırmızı Eşarp" adlı romanından uyarlanan "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmi, Asya'nın ilk görüşte aşık olduğu İlyas ile kendisine en zor zamanında evini ve kalbini açan Cemşit arasındaki seçimini konu alıyor.


Aaahh Belinda (1986) - IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Müjde Ar, Yılmaz Zafer, Macit Koper

Atıf Yılmaz'ın yönettiği, senaryosu Barış Pirhasan'a ait olan "Aaahh Belinda", oldukça sürreal ve ilginç bir yapım. Avrupailiği ve modernliği temsil eden Serap, başarılı bir oyuncudur. Serap, Belinda isimli bir şampuan reklamında gelenekselliği temsil eden Naciye isimli, iki çocuklu bir ev kadınını canlandırır. Çekimler esnasında Serap bir anda kendisini, canlandırdığı Naciye karakterinin hayatında bulur. Yaşadığı çatışmalar ve iki hayat arasındaki git-gellerle Serap, Chuang-tzu'nun "Acaba ben, rüyasında kelebek olduğunu gören bir insan mıyım; yoksa rüyasında insan olduğunu gören bir kelebek mi?" sözünü akla getirir.


Asiye Nasıl Kurtulur (1986) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Atıf Yılmaz

Oyuncular: Müjde Ar, Ali Porazoğlu, Hümeyra, Nuran Oktar, Füsun Demirel, Yaman Okay, Yavuzer Çetinkaya, Fatoş Sezer, Defne Halman

Komedi, dram ve müzikal türlerindeki "Asiye Nasıl Kurtulur" filminde Asiye, kötü bir hayata girmenin eşiğindedir. Verdiği her karar, hayatının dinamiklerini bir adım öteye taşıyacaktır.


9.Yılmaz Güney (1937-1984)

Oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı olarak sinema sektöründe etkili olan Yılmaz Güney, 1960'lardan itibaren Türk sinemasında önemli bir yer edindi. Cannes Film Festivali'de ilk kez Alın Palmiye Ödülü'nü kazanan yönetmen olan Yılmaz Güney, toplumsal meselelere yönelik eleştirel filmleriyle tanınıyor. Yönetmenliğini yaptığı filmler arasında "Yol" (1982), "Duvar" (1983), "Sürü" (1978) ve "Umut" (1970) gibi efsaneleşmiş yapıtlar yer alır. Yılmaz Güney, filmlerinde Türkiye'nin toplumsal sorunlarına, yoksulluğa, adaletsizliğe, baskıya ve zulme değinirken, aynı zamanda bireysel özgürlüklerin peşinden koşan karakterlerin hikayelerine yer veriyor.


Yol (1982) - IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Yılmaz Güney

Oyuncular: Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay

Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı, Şerif Gören'in yönettiği "Yol", Türk sinemasının başyapıtları arasındaki yerini alarak, 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanmıştı. "Yol" filminde bayram izni için hapisten çıkan beş mahkumun hikayelerini izliyoruz. "Yol" filmi, 35. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olarak tarihe geçti.


Umut (1970) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Yılmaz Güney

Oyuncular: Yılmaz Güney, Gülşen Alnıaçık, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak

Atlarından biri, bir otomobil tarafından ölünce ve ne adaletin ne de hayırseverliğin galip gelemeyeceği anlaşılınca bir adam, yavaş yavaş umutsuzluğa doğru kaymaya başlar. Yerel bir bilgenin tavsiyesi üzerine, yorulmak bilmez bir iyimserlikle körüklenerek, efsanevi bir kayıp hazineyi aramak için çöle doğru yola koyulur ve o son, kaçınılmaz ana doğru gitgide daha fazla kayar.


Sürü (1978) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Zeki Ökten

Oyuncular: Tarık Akan, Melike Demirağ, Tuncel Kurtiz

"Sürü" filminin resmi yönetmeni, Yılmaz Güney'in o dönemde hapiste olması nedeniyle Zeki Ökten olsa da senaryosunu burada yazan Güney, Zeki Ökten'i filmin çekimleri konusunda hayli detaylı olarak yönlendirmiştir. Bu nedenle, Yılmaz Güney'in üslubunun hakim olduğu "Sürü" filmini, Yılmaz Güney'in yönetmen koltuğunda oturmadan yönettiği filmi olarak anabiliriz. Yerel bir kan davası nedeniyle, Türkiye'nin doğusundaki bir köylü aile, Ankara'nın çok uzağında koyunlarını satmaya karar verir.


10.Pelin Esmer (1972)

Kariyerine 2000'lerin başında kısa filmlerle başlayan Pelin Esmer, kısa sürede dikkatleri çekmeyi başarıp ve birçok ödül kazandı. Pelin Esmer'in yönetmenliğini yaptığı filmler arasında "Oyun" (2005), "11'e 10 Kala" (2009), "İşe Yarar Bir Şey" (2017) ve "Kraliçe Lear" (2019) gibi başarılı yapımlar yer alıyor. Pelin Esmer, filmlerinde insan ilişkileri, hayatın anlamı, kimlik ve özgürlük gibi temaları işlerken, karakterlerinin psikolojik durumlarını da başarılı bir şekilde yansıtıyor.


Gözetleme Kulesi (2012) - IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Pelin Esmer

Oyuncular: Olgun Şimşek, Nilay Erdönmez, Menderes Samancılar, Kadir Çermik, Laçin Ceylan, Rıza Akın, Mehmet Bozdoğan, Mehmet Mola

Senaryosu ve yönetmenliği Pelin Esmer'e ait olan "Gözetleme Kulesi", başkalarından kaçarken birbirini bulan iki insanın hikayesini anlatıyor. Nihat, ıssız bir yangın gözetleme kulesine; Seher ise küçük bir otogara sığınır. Hem insanlardan hem kendi suçluluk duygularından kaçan bu iki insan, birbirine destek olur.


11'e 10 Kala (2009) - IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Pelin Esmer

Oyuncular: Mithat Esmer, Nejat İşler, Laçin Ceylan, Tayanç Ayaydın, Savaş Akova, Tülin Özen, Aşkın Şenol, Selen Uçer

Pelin Esmer'in yazıp yönettiği "11'e 10 Kala", emekli bir memur olan Mithat ile yaşadığı apartmanın görevlisi Ali'nin, depreme dayanıklı bir bina inşa etmek için apartmanı yıkmaya çalışanlara karşı bir araya gelişlerini anlatıyor. Bol ödüllü filmin başrollerinde Mithat Esmer ile Nejat İşler yer alıyor.


İşe Yarar Bir Şey (2017) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Pelin Esmer

Oyuncular: Başak Köklükaya, Öykü Karayel, Yiğit Özşener

Dram türündeki "İşe Yarar Bir Şey" filminde, lisesinin buluşma yemeğine gitmek için tren yolculuğu yapması gereken Leyla, 25 yıldır tek bir yere bile gitmemiştir. Leyla ve oyuncu olmak istediği halde hemşirelik işi için görüşmeye gitmek zorunda olan Canan, trende bir araya gelir.


11.Onur Ünlü (1973-)

Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Onur Ünlü, 2007 yılında sinema kariyerine "Polis" isimli komedi ve suç türündeki film ile güçlü bir giriş yaptı. Filmlerinde zaman zaman sürrealliğe veya absürtlüğe kaçmaktan çekinmeyen Onur Ünlü'nün oldukça kendine has bir yazım ve yönetmenlik tarzı var. "Sen Aydınlatırsın Geceyi" (2013), "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi" (2011), "Bir Umut" (2022), "Beş Şehir" (2009), "Güneşin Oğlu" (2008) ve "İtirazım var" (2014) gibi filmlerin yanı sıra "Leyla ile Mecnun" (2011-2023), "Görünen Adam" (2017) ve "Bunu Bi' Düşünün" (2021) gibi ünlü dizilerin de yönetmenliğini yaptı.


Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) - IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Onur Ünlü

Oyuncular: Ali Atay, Demet Evgar, Damla Sönmez, Ahmet Mümtaz Taylan, Ercan Kesal, Serkan Keskin, Cengiz Bozkurt, Nadir Sarıbacak, Tansu Biçer, Kaan Yılmaz, Ezgi Mola

Onur Ünlü'nün yazıp yönettiği, bol ödüllü "Sen Aydınlatırsın Geceyi", kendine has anlatım tekniğiyle dikkat çekiyor. Küçük bir kasabada yaşayan ve süper güçleri olan insanlar için bu, sıradan bir durumdur.


Güneşin Oğlu (2008) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Onur Ünlü

Oyuncular: Haluk Bilginer, Özgü Namal, Köksal Engür, Bülent Emir Yarar, Hümeyra, Tansu Biçer, Ahmet Kural, Serkan Keskin

Onur Ünlü'nün yazıp yönettiği fantastik komedi türündeki "Güneşin Oğlu" filminde Fikri, Güneşin Oğlu olarak bir mucizenin parçası olur. Ancak bu mucize, hiç de Fikri'nin beklediği gibi olmaz. Ruhu, insanlar öldükçe onların bedenine girip çıkarken Fikri, bu mucizeden kurtulmaya çalışmanın yollarını arar.


İtirazım Var (2014) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Onur Ünlü

Oyuncular: Serhan Ergören, Serkan Keskin, Ahmet Çevik

Onur Ünlü'nün yazıp yönettiği komedi, aksiyon ve suç türlerindeki "İtirazım Var" filminde namaz kılınırken bir cinayet işlenir. Bunun üstüne cinayeti araştırmaya başlayan cami imamı Selman Bulut, mahalleli ile yüzleşmek durumunda kalır.


12.Ali Atay (1976-)

Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olarak öne çıkan oyuncu, yazar, yapımcı ve yönetmen Ali Atay, sinema kariyerine 2002 yılında başladı. Türk televizyonunda birçok dizide yer alan Atay, aynı zamanda sinema dünyasında da adından sıkça söz ettirdi. Ali Atay'ın ilk uzun metrajlı filmi olan "Limonata" (2015), Türk sinemasında başarılı bir çıkış yaptı. Film, yurt dışında da pek çok ödül kazandı. Ali Atay, son yıllarda yönetmenliği ve yapımcılığıyla çok dikkat çekmiş olsa da kendisini öncelikli olarak "Leyla ile Mecnun" (2011-2023) ve "Masum" (2017) dizilerindeki, "Nuh Tepesi" (2019), "Ayla" (2017), "Sen Aydınlatırsın Geceyi" (2013) gibi başarılı filmlerdeki güçlü performanslarıyla tanıyoruz.


Ölümlü Dünya (2018) - IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Ali Atay

Oyuncular: Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, Meltem Kaptan, Özgür Emre Yıldırım,

Ali Atay'ın yönetip, senaryosunu Aziz Kedi, Ali Demirel, Volkan Sümbül ve Feyyaz Yiğit Çakmak ile kaleme aldığı "Ölümlü Dünya" filmi, Türk sinemasının son dönemine damgasını vuran yerli kara-komedilerden. "Ölümlü Dünya" filmi, bir aile lokantasını işleten Mermer Ailesi'nin, dünya çapındaki bir organizasyonda nesillerdir kiralık katil olarak çalışmalarını ve organizasyondan mecburi ayrılıklarını konu alıyor. Ailenin oğlu organizasyonun kurallarını ihlal edince ölüm cezası alır. Ancak aile bağları buna izin vermeyecek kadar güçlüdür.


Cinayet Süsü (2019) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Ali Atay

Oyuncular: Uğur Yücel, Binnur Kaya, Cengiz Bozkurt, Feyyaz Yiğit, Mert Denizmen, Mehmet Özgür, Aycan Koptur, Ömer Faruk Yıldırım

Gizem, suç ve kara-komedi türlerindeki "Cinayet Süsü"nde bir seri katil, her yerde boyalar, işaretler ve şiirlerle gülünç bir şekilde dekore edilmiş suç mahallerini yaratmaktadır. Bir polis ekibi ise ülkenin en gizemli cinayet davasını en yanlış yöntemlerle çözmeye başlar.


Limonata (2015) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Ali Atay

Oyuncular: Ertan Saban, Serkan Keskin, Funda Eryiğit

Komedi ve dram türlerindeki "Limonata" filminde, birbirinden farklı kültürel geçmişlere sahip, birbirini hiç tanımayan, benzerlikleri, farklılıkları ve hatta kavgaları olan iki kardeşin, eğlenceli bir yolculuk hikayesini izliyoruz.


13.Cem Yılmaz (1973-)

Türkiye'nin en ünlü komedyenlerinden biri olan Cem Yılamaz, aynı zamanda bir oyunculuğu, senaristliği ve yönetmenliği ile de tanınıyor. İlk kez 1995 yılında televizyonda yayınlanan "Bana Bir Şeyhler Oluyor" programıyla tanınan Cem Yılmaz, daha sonra pek çok komedi programında ve filmlerde yer aldı. Cem Yılmaz'ın senaryosunu yazdığı ve başrolünde yer aldığı "G.O.R.A." (2004) filmi, ona büyük bir ün getirdi. Ardından serinin devam filmleri olan "A.R.O.G"un (2008) senaryosunu yazıp, yönetmenliğini Ali Taner Baltacı ile birlikte üstlenirken, "Arif v 2016" (2018) filminin ise senaryosunu kaleme aldı. Son olarak "Erşan Kuneri" (2022) dizisinin başrolünden senaristliğine ve yönetmenliğine tüm sorumluluğunu üstlenen Cem Yılmaz'ın dizi ve filmlerinde, kendine özgü mizah anlayışı ve zekice yazılmış senaryolar dikkat çekiyor.


Hokkabaz (2006) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Cem Yılmaz

Oyuncular: Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Özelm Tekin, Tuna Orhan, Tuncer Salman, Kemal İnci, Gürgen Öz

Komedi ve dram türlerindeki "Hokkabaz" filminde, başarısız sihirbaz İskender, kariyerini kurtarmak için bir tura çıkmaya karar verir, ancak huysuz ve bunak babasını da beraberinde getirmek zorundadır. Bir düğünde sergiledikleri gösteri sırasında gelin, gerçekten sahnede kaybolduğunda tur oldukça beklenmedik bir şekilde kesintiye uğrar.


A.R.O.G (2008) – IMDB Puanı

Yönetmen: Cem Yılmaz

Oyuncular: Cem Yılmaz, Özge Özberk, Zafer Algöz, Nil Karaibrahimgil, Hasan Kaçan, Özkan Uğur, Ozan Güven, Metin Keçeci, Muhittin Korkmaz

Cem Yılmaz'ın senaryosunu yazdığı ve başrolünde yer aldığı komedi ve bilim kurgu türlerindeki "G.O.R.A." (2004) filminin ikincisi olan "A.R.O.G"da bu sefer Cem Yılmaz hem başrol hem senarist hem de yönetmen koltuğunda oturuyor. Komutan Logar, Arif'i kandırır ve onu 1.000.000 yıl geriye gönderir. Artık Arif, önceki hayatına dönebilmek için geçmişten bugüne insanları medenileştirmek zorundadır.


Pek Yakında (2014) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Cem Yılmaz

Oyuncular: Cem Yılmaz, Tülin Özen, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Ozan Güven, Çağlar Çorumlu, Ayşen Gruda, Hare Sürel, Cengiz Bozkurt, Zerrin Tekindor, Tuğrul Tülek, Nurgül Yeşilçay, Ülkü Duru

Romantik komedi türündeki "Pek Yakında" filmi, Cem Yılmaz'ın kaleminden ve yönetmenliğinden çıkıyor. Eskiden filmlerde figüranlık yapan korsan DVD satıcısı Zafer, eşi boşanmak isteyince kaçak işleri bırakmaya yemin eder. Ailesini geri kazanmak için o ve eski kafalı ekibi, fantastik bir bilim kurgu filmi olan ve 1977'den beri çekilemeyen bir film yapmaya karar verirler.


14.Yılmaz Erdoğan (1967-)

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği bölümünü bırakarak Ferhan Şensoy yönetimindeki tiyatro topluluğuna katılan Yılmaz Erdoğan, kalbinin nerede olduğunu keşfedince oradan kopamadı. Levent Kırca'nın "Olacak O Kadar" isimli programı için skeçler yazan Yılmaz Erdoğan, senaristliğini yönetmenlik ve oyunculuk ile destekleyerek büyük prodüksiyonlu işlere imza attı. Yılmaz Erdoğan'ın en ünlü filleri arasında "Vizontele" (2001), "Kelebeğin Rüyası" (2013), "Vizontele Tuuba" (2004), "Organize İşler" (2005), Organize İşler 2: Sazan Sarmalı" (2018), "Neşeli Hayat" (2009) ve "Ekşi Elmalar" (2016) gibi yapımlar yer alıyor.


Vizontele (2001) - IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan, Ömer Faruk Sorak

Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Şebnem Sönmez, Altan Erkekli, Erdal Tosun, Tuncer Salman, Bican Günalan

Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazdığı ve Ömer Faruk Sorak ile birlikte yönettiği "Vizontele" filmi, televizyonun yeni geldiği bir kasabadaki insanların, hayatlarına giren değişikliklere nasıl tepki verdiğini anlatıyor. Vizyona girdiği dönemde hasılat rekorları kıran "Vizontele"nin devamı filmi "Vizontele Tuuba" da 2004 yılında yayınlandı.


Kelebeğin Rüyası (2013) - IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan

Oyuncular: Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Yılmaz Erdoğan, Farah Zeynep Abdullah, İpek Bilgin

Yılmaz Erdoğan'ın kaleminden ve yönetmenliğinden çıkan "Kelebeğin Rüyası", yayınlandığı 2013 yılında izlenme rekorları kırdı. 1940'lı yıllarda geçen film, iki genç şair Rüştü Onur ile Muzaffer Tayyip Uslu'nun memuriyette görev yaparken bir yandan da şiir sevdalarını paylaşmalarını konu alıyor. Ancak paylaştıkları tek sevda şiir değil; Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'la da yakın arkadaş olurlar. Dönemin yaygın ve korkulan hastalığı verem ise gençlerin hayatını tehdit etmektedir.


Ekşi Elmalar (2016) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan

Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Farah Zeynep Abdullah, Songül Öden, Şükran Ovalı, Devrim Yakut, Şükrü Özyıldız, Fatih Artman, Ersin Korkut, Caner Cindoruk, Cezmi Baskın, Kıvanç Baran Arslan

Renkler, kostümler, ışık ve mekanlarla görsel bir şölen vadeden "Ekşi Elmalar" filminin senaryosu da yönetmenliği gibi Yılmaz Erdoğan'ın imzasını taşıyor. 1970-90 yılları arasında geçen "Ekşi Elmalar" filmi; Belediye Başkanı Aziz Özay, eşi Ayda ve kızları Muazzez, Türkan ve Safiye'nin hikayesini konu alıyor. Hakkari'de belediye başkanlığı yapan Aziz'in değerli bir elma bahçesi ve evlenme çağına gelmiş birbirinden güzel üç kızı vardır. Sert mizaçlı bir baba olan Aziz, bir yandan belediye işleriyle bir yandan da kızlarının talipleriyle uğraşmak zorundadır.


15.Çağan Irmak (1970-)

Türk sinemasının önde gelen senarist, yönetmen ve yapımcılarından biri olan Çağan Irmak, seyirciyi gözyaşlarına boğduğu duygusal dram filmleri ile tanınıyor. Sinema sektörüne reklamcılıkla başlayan Çağan Irmak, 1990'larda senarist ve yönetmen olarak adını duyurmaya başladı. Çağan Irmak, filmlerinde genellikle insan ilişkilerine odaklanırken, aile, sevgi, kayıp, yalnızlık gibi temaları işliyor. Yönetmenliğini üstlendiği filmler arasında "Babam ve Oğlum" (2005), "Ulak" (2008), "Prensesin Uykusu" (2010), "Tamam Mıyız?" (2013), "Dedemin İnsanları" (2011), "Unutursam Fısılda" (2014) ve "Nadide Hayat" (2015) gibi yapıtlar yer alırken, "Çemberimde Gül Oya" (2004-2005) ve "Yeşilçam" (2021) dizileri ile de Türk televizyon tarihinin en ünlü ve başarılı yapımlarından ikisine imza attı.


Babam ve Oğlum (2005) - IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Çağan Irmak

Oyuncular: Fikret Kuşkan, Çetin Tekindor, Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Özge Özberk, Şerif Sezer, Binnur Kaya, Halit Ergenç, Tuba Büyüküstün

Çağan Irmak'ın yazıp yönettiği "Babam ve Oğlum", bir süre hemen herkesin sinema salonlarından ağlamaktan kızarmış gözlerle çıkmasına neden oldu. 12 Eylül Darbesi'nde oğlu doğan, ancak doğumda karısını kaybeden Sadık, yıllar sonra oğlu Deniz'i de alıp babasının yanına gider. Bir yandan Sadık ile yıllar önce küstüğü babasının aralarındaki gerginlik devam ederken bir yandan da Deniz, bu yeni hayatına adapte olmaya çalışır.


Issız Adam (2008) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Çağan Irmak

Oyuncular: Melis Birkan, Cemal Hünal, Yıldız Kültür

Türk sinemasının en duygusal aşk filmlerinden biri olarak yer edinen "Issız Adam", Çağan Irmağın da en ünlü yapımlarından biri. Alper, önemli bir restoranda, yüksek seviye bir şeftir. Hayata dair pek bir beklentisi olmayan bu yalnız adamın tek tutkusu eski plakları dinlemektir. Üstelik Ada hayatına girene kadar, aşkı da hiç tatmamıştır.


Nadide Hayat (2015) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Çağan Irmak

Oyuncular: Demet Akbağ, Yetkin Dikinciler, Ümit Erlim, Suzan Kardeş, Gizem Erdem, Sadi Celil Cengiz, Şevket Genç, Sevil Akı, Irmak Örnek

Duygusal dram filmleriyle Türk sinemasının tanınan yönetmenlerinden olan Çağan Irmak, "Nadide Hayat" ile komedi türünde de kendisini kanıtlıyor. Yakın zamanda kocasını kaybeden dul bir kadın, 30 yıl sonra üniversiteden mezun olmak için eğitim hayatına geri döner.


16.Tomris Giritlioğlu (1957-)

Sinema kariyerine senaryo yazarı olarak başlayan Tomris Giritlioğlu, daha sonra yönetmenliğe ve yapımcılığa da adım attı. Hem sinemada hem de televizyonda oldukça ünlü film ve dizilerin senarist ve yönetmenliğini yaptı. Tomris Giritlioğlu'nun en ünlü filmleri arasında "Salkım Hanımın Taneleri" (1999), "Güz Sancısı" (2008), "Kördüğüm" (1997), "80.Adım" (1996), "Suyun Öte Yanı" (1991) ve "Kantodan Tangoya" (1989) yer alırken; proje tasarımını üstlendiği diziler arasında "Gülbeyaz" (2002-2003), "Çemberimde Gül Oya" (2004-2005) gibi bir dönemin popüler dizileri de bulunuyor.


Salkım Hanım'ın Taneleri (1999) - IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Tomris Giritlioğlu

Oyuncular: Zuhal Olcay, Hülya Avşar, Derya Alabora, Uğur Polat, Zafer Algöz

Etyen Mahçupyan'ın yazıp Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği "Salkım Hanım'ın Taneleri" filminde, daha iyi bir hayat için İstanbul'a gelen Durmuş, hemşehrisi Bekir sayesinde Halit Bey'in hanında çalışmaya başlar. Ancak Durmuş'un hırsları han sakinlerini kaderini değiştirirken Varlık Vergisi ile bambaşka bir döneme girilir. Bu konuyu ele alan nadir yapımlardan olması ve başarısı sayesinde "Salkım Hanım'ın Taneleri"nin sinema tarihimizde önemli bir yeri var.


Güz Sancısı (2009) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Tomris Giritlioğlu

Oyuncular: Beren Saat, Murat Yıldırım, Okan Yalabık, Belçim Bilgin, Hüseyin Avni Danyal, Avni Yalçın, İlker Aksum, Umut Kurt, Zeliha Berksoy, Tuncel Kurtiz, Zuhal Olcay

"Güz Sancısı" filminde milliyetçi ve varlıklı bir toprak sahibinin idealist oğlu, gayrimüslim bir hayat kadınına aşık olunca, 1955'te 6-7 Eylül Olayları'nın gölgesinde kendini duygularıyla siyaseti arasında bir çatışmanın içinde bulur.


Suyun Öte Yanı (1991) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Tomris Giritlioğlu

Oyuncular: Nur Sürer, Halil Ergün, Uğur Polat, Meral Çetinkaya, Selçuk Yöntem

Feride Çiçekoğlu'nun aynı adlı romanından yine Çiçekoğlu'nun senaristliği ile sinemaya uyarlanan "Suyun Öte Yanı" filmi, 1980'li yıllarda uzun seneler tutuksuz yargılanan Öğretim Üyesi Ertan ve sevdiği kadın olan Nihal'in Cunda Adası'nda geçen hikayesini konu alıyor.


En İyi Yeşilçam Filmleri

90'ların En Ünlü Türk Filmleri

2000'lerin En Ünlü Türk Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil
Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

1 dakika okunma süresi
Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri
Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

6 dakika okunma süresi
Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler
Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

4 dakika okunma süresi
Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?
Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

7 dakika okunma süresi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“The Lord of the Rings: The Rings of Power” 2. Sezon Hakkında Her Şey
“The Lord of the Rings: The Rings of Power” 2. Sezon Hakkında Her Şey

“The Lord of the Rings: The Rings of Power” 2. Sezon Hakkında Her Şey

Robert Pattinson ve Bong Joon Ho'nun Yeni Filmi “Mickey 17”
Robert Pattinson ve Bong Joon Ho'nun Yeni Filmi “Mickey 17”

Robert Pattinson ve Bong Joon Ho'nun Yeni Filmi “Mickey 17”

Eylül Ayı Film Önerileri
Eylül Ayı Film Önerileri

Eylül Ayı Film Önerileri

Haziran Ayı Film Önerileri
Haziran Ayı Film Önerileri

Haziran Ayı Film Önerileri

Joey King'in En İyi Dizi ve Filmleri
Joey King'in En İyi Dizi ve Filmleri

Joey King'in En İyi Dizi ve Filmleri

Ağustos Ayı Film Önerileri
Ağustos Ayı Film Önerileri

Ağustos Ayı Film Önerileri

İstanbul'un Açık Hava Sinemaları
İstanbul'un Açık Hava Sinemaları

İstanbul'un Açık Hava Sinemaları

Ağustos Ayı Dizi Önerileri
Ağustos Ayı Dizi Önerileri

Ağustos Ayı Dizi Önerileri

77. Cannes Film Festivali'nde Prömiyer Yapan Filmler
77. Cannes Film Festivali'nde Prömiyer Yapan Filmler

77. Cannes Film Festivali'nde Prömiyer Yapan Filmler

En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler
En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler

En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler

Haziran Ayı Dizi Önerileri
Haziran Ayı Dizi Önerileri

Haziran Ayı Dizi Önerileri

“Kinds of Kindness” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Kinds of Kindness” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Kinds of Kindness” Filmi Hakkında Merak Edilenler