Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz? Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı?

Sebzeler çiğ olarak mı yoksa pişmiş olarak mı tüketilmeli? Her iki şeklin de kendine özel artılarını ve eksilerini mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
9 Kasım 2021 Salı 11:56 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebze ve meyvelerin yalnızca çiğ veya yalnızca pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Her iki şeklin de kendine özel artıları ve eksileri vardır. Örneğin; domates içerisindeki antioksidan bir bileşik olan "likopen"in aktivitesi, domates pişirildiğinde artar. Ancak bununla birlikte, pişmiş sebzelerde pişirilme yöntemine göre değişecek şekilde çeşitli oranlarda vitamin ve mineral kayıpları olduğunu da bilmekteyiz. Diğer taraftan, bazı bireyler çiğ sebzeleri sindirmede sorun yaşayabilir ve bazı hastalıklarda çiğ sebze tüketimi önerilmez. Diyeti, kişinin içerisinde bulunduğu tüm durumları ve hastalıklarını göz önünde bulundurarak planlarız. Bu nedenle size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli? Sebzeleri Pişirirken Bilmemiz Gerekenler:

  1. Genel olarak sağlıklı bir bireyin beslenmesini değerlendirecek olursak; sebzeleri pişirirken doğal renklerini, şeklini ve besin değerini korumak gerektiğini ve bu nedenle sebzeleri pişirirken bazı püf noktalar olduğunu söyleyebiliriz.
  2. Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım.
  3. Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.
  4. Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya susuz pişirme yöntemleri (buharda pişirme vb.) seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.
  5. Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.
  6. Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.
  7. Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.
  8. Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.
  9. Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli? Haşlanmış Sebzelerin Faydaları

  1. Sindirim sağlığı: Haşlanmış sebzeler, lif bakımından zengin oldukları için sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışması için önemlidir ve kabızlığı önleyebilir.
  2. Besin değeri: Sebzelerin besin değerleri, pişirme yöntemine göre değişebilir. Ancak, sebzeler haşlandığında, vitamin ve mineral kayıpları minimum düzeyde olur. Bu nedenle, haşlanmış sebzeler genellikle diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha besleyici olabilir.
  3. Kalori kontrolü: Haşlanmış sebzeler, yağ veya tuz eklenmeden pişirildiği için kalori alımını kontrol etmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Ayrıca, yemeklere lezzet katmak için baharatlar veya doğal tatlandırıcılar kullanarak daha sağlıklı bir seçenek haline getirilebilirler.
  4. Antioksidan etkiler: Sebzeler, antioksidanlar bakımından zengin oldukları için haşlanmış olarak tüketildiğinde, antioksidan etkileri artabilir. Bu, hücre hasarını önleyerek vücudunuzun genel sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  5. Kolay hazırlanabilirlik: Haşlanmış sebzeler, diğer pişirme yöntemlerine göre daha kolay hazırlanabilirler. Sıcak suya atıp birkaç dakika beklemek yeterli olabilir. Bu nedenle, haşlanmış sebzeler, yoğun bir programı olan veya hızlı bir yemek hazırlamak isteyen insanlar için iyi bir seçenektir.

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

EN ÇOK OKUNANLAR

New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

1 dakika okunma süresi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi
Kışa Özel Nail Art Trendi
Kışa Özel Nail Art Trendi

Kışa Özel Nail Art Trendi

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler
İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler
Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler
Selülit Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları
Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?
Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

En Zengin ve Dengeli 5 Besin
En Zengin ve Dengeli 5 Besin

En Zengin ve Dengeli 5 Besin

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar