Zayıflama hastalığı yeme bozukluğu olarak da bilinir. Sadece genç kızlarda görülmez. Erkeklerde de görülür. Tedavisi zor olan vakalarda hayati tehlikeyle karşılaşma riski vardır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörler ile oluşur. Tedavisi zor ve uzun sürelidir. Zayıflama hastalığı olan kişiler genellikle tedaviye kendi başlarına yönelmez. Başka branştan hekimlerin yönlendirilmesi sonucu psikiyatristlere yönlendirilir. Bu kişilerin yüzde 50-60' ında psikolojik bozukluk görülür. Bu nedenle hekimin yönlendirmesiyle ilaç tedavisine başlanır. Doktorun vereceği ilaçlardan yararlanılır.
* Beden algısında bozukluk
* Kilo almaktan korku duyma
* 3 ay menstürasyon görülmemesi
Kilo eksikliğinden dolayı oluşan diğer rahatsızlıkların yanı sıra vücutta bazı değişiklikler olabilir. Bu hastalığı yaşayan genç kız ve kadınlar regl olmaya başlar, erkekler ise cinsel isteksizliğe maruz kalırlar. Bu hastalık vücudun ihtiyacı olan besin kaynaklarının yetersiz tüketilmesinden kaynaklanır. Az ve tek tip besin yemek bu hastalığın oluşumuna neden olur. Genellikle kişinin dış görünüşünü beğenmemesi sonucu yapılan bir davranıştır.
* Kronik hastalık ve yorgunluk
* Bağırsak problemleri
* Ruhsal bozukluklar
* Solgun cilt görünümü
Genellikle zayıflama hastalığı kilolarını takıntı haline getirmiş kişilerde görülür. Kilo kaybını hızlandırmak için kabız giderici müshil ilaçlarının gereğinden fazla kullanılması da bu hastalığı tetikleyen başka bir faktördür. Zayıflamak için yemek yedikten sonra elle kusma taktiğini uygulayan kişiler de vardır.
* Ergenlik dönemi
* Genetik faktörler
* Hızlı kilo alıp vermek
Alınan kilolar kontrol edilemezse normal zayıflama sağlanamaz. Hastalığın çeşitli belirtilerinin hafifletilmesinde bazı yeni ilaçların yararları görülmüştür. Uygun dozda ve sürede kullanılırsa tedaviye katkı sağlar. Hastalık kısa sürede atlatılır. Bu süreç doktor kontrolünde geçirilmezse sağlıklı ve istenilen zayıflama sağlanamaz. Bu da çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.