Radarımızdaki Lokal Çanta Markası: Ruda

Tasarımcısı ve kurucusu Beliz Demir ile radarımızdaki lokal çanta markası Ruda'nın hikayesini ve koleksiyonunu konuştuk.

YAZAR: Çisem Danacı
9 Ekim 2023 Pazartesi 16:17 | Son Güncellenme:
11 dakika okunma süresi

Ruda markasının tasarımcısı ve kurucusu olan Beliz Demir, lisans eğitimini Endüstri Mühendisliği üzerine yaptı. Çocukluğundan bu yana duvarları, kağıtları, kıyafetleri, etrafındaki her şeyi çizmeyi ve boyamayı çok seven Demir, üniversiteyi bitirdikten sonra çizim ve boyamaya olan ilgilisini yaratıcılık ile birleştirebileceği bir alan olan moda tasarımcılığına yöneldi ve eğitimini aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'nin önde gelen moda markalarında tasarımcı olarak çalışma fırsatı bulan Beliz Demir, çalıştığı süre içerisinde çanta tasarımı ve üretiminin ilgisini çektiğini fark ederek bu alana yönelme kararı verdi ve Vakko Esmod Akademisi'nde çanta tasarımı eğitimi aldı. Bu eğitim, tasarım yeteneklerini daha da geliştirmesine ve hayal ettiği şeyleri gerçeğe dönüştürme becerilerini pekiştirmesine yardımcı oldu. Kurucusu ve tasarımcısı olduğu Ruda markasının hikayesini ve koleksiyonunu kendisinden dinlemek için Beliz Demir ile bir araya geldik.

Beliz Demir


1. Ruda'yı kurma hikayenizi paylaşabilir misiniz?

Ruda'nın serüveni 2020 yılında İstanbul'da başladı. Üç yıllık bir tasarım, atölye, ar-ge, tedarik ve planlama sürecinin ardından Ruda doğdu. Şu anda çok keyifli bir şekilde büyüyor ve gelişiyor. Ruda eşsiz ve özgün tasarımları ile ön planda olma hedefi ile ortaya çıkmış bir marka.

2. Marka ismini nereden alıyor; "Ruda", ne anlama geliyor?

Ruda'nın her harfi, markanın felsefesini şekillendiren farklı bir özelliği temsil ediyor; Radiant (Parlak), Unique (Benzersiz), Dynamic (Dinamik) ve Adaptable (Uyarlanabilir). Bu dört özelliğin, yaratmak istediğimiz tüm ürün ve koleksiyonların ortak paydası olmasını amaçlıyoruz.

3. Moda tasarımının yanı sıra bir endüstriyel tasarımcı olarak bu alandaki eğitiminizin tasarımlarınızda veya tasarım sürecinizde nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

Endüstri mühendisliği ve tasarımcılık, bir ürünün tasarımından üretimine kadar olan tüm süreçlerde birlikte çalışan iki ayrı meslek grubu aslında. Bu iş birliği hem estetik hem de fonksiyonel açıdan başarılı ürünlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor ve rekabetçi bir pazarda başarı elde etme şansınızı artırıyor. Mühendislik bilgisi, tasarımın başarılı bir şekilde uygulanmasına ve sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor diyebiliriz.

4. Tasarımlarınızda veya Ruda'nın yaratım sürecinde geçmişten veya günümüzden ilham aldığınız isimler, tasarımlar veya konular var mı?

Çocukluğumdan bugüne boyamayı ve çizmeyi çok severim ve uzun yıllar da ressamların çizimlerini inceleme, müzelerde ziyaret etme şansı buldum. Önemli ressamlardan Gustav Klimt'in etkileyici sanat eserleri, ilk koleksiyonumuzun tasarım sürecinde önemli bir yeri var. Özellikle, koleksiyonumuzun ilk çantasının adını ondan alması, Klimt'in sanatsal mirasına olan saygımızı ve ilham kaynağımızı yansıtıyor.

5. İlk koleksiyonunuzda oldukça özgün, düğüm şeklinde bir çanta modeli görüyoruz. Bu modelin ilham kaynağından bahsedebilir misiniz?

Koleksiyonun ilham kaynağı; Gustav Klimt'in "The Virgin" tablosundaki düğüm olmuş kadınlar ve bir sergi de gezerken gözüme çarpan bir seramik düğüm obje oldu. Klimt tablosunda kadınların aynı bir düğüm gibi iç içe geçmesi, resmin renk paleti, desenleri ve duygusal derinliği, koleksiyonumuzun temelini oluşturdu. Gustav Klimt'in sanatının bu koleksiyonun oluşumuna katkısı büyük ve bu yaratıcı birliktelik, tasarımlarımızı daha özel ve anlamlı kılıyor.

Gustav modeli, "düğüm" temasını bir çantaya nasıl uyarlayabileceğim konusunu düşünürken yarattığımız bir model oldu. Gustav modelinde düğüm temasını kullanırken kendine özgü ve eşsiz aksesuarlar ile de çantayı şekillendirmek istedik. Sap alternatifleri ve geniş renk paleti ile kullanım çeşitliliğini artırmayı, özgün şekli ve aksesuarları ile de farklılığı yaratmayı amaçladık.

6. Ruda çantaların ana materyallerinde hangi malzemeleri tercih ediyorsunuz?

Ürünlerimizde %100 gerçek deri tercih ediyoruz çünkü gerçek deri, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme. Kaliteli bir deri çanta yıllarca kullanılabilir ve aşınmaya karşı oldukça dirençlidir. Bu nedenle, deri çantalar uzun vadeli bir yatırım olarak kabul edilebilinir. Derinin doğal görünümü, her çanta için eşsiz bir karakter yaratır ve zamanla daha da güzelleşir. Aksesuarlar ise bizim için ayrı bir detay, her aksesuar tasarım sürecinden geçerek özel kalıplar ile sadece Ruda için üretiliyor. Tüm materyallerin kaliteli ve eşsiz olması markamızın önemli bir prensibi.

7. Ruda çantaların tasarımı, kişilerin stillerine nasıl bir vurgu katma amacı taşıyor?

Ruda'nın felsefesinde yer aldığı üzere her çantanın, benzersiz ve parlak olması amaçlandı. Buradan yola çıkarak Gustav modelinde de olduğu gibi her çantanın, kullanıcıların giyimlerini tamamlayıcı bir parça olmaktan ziyade stillerini parlatıcı bir ürün yaratmayı hedefledik. Gustav modelinde de oldukça geniş bir renk paletine sahibiz. Tüm giyim tarzlarına ve renklerine uyarlanabilir. Ruda olarak çarpıcı bir etki yaratma amacı taşıyoruz.

8. Ruda çantaların, günlük stili mi, yoksa gece stilini mi daha iyi tamamlayacağını söyleyebiliriz?

Ruda olarak bugünün hızla değişen dünyasındaki uyumluluğun önemini anlıyoruz. Gustav, günün her saatinde, gündelikten geceye, spor tarzdan resmiyete kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Ruda isminin A harfi İngilizce "Adaptable" kelimesine vurgu yapıyor, yani her çantanın, günün her anına uyumlu olmasını, kalıplara sığmamasını istiyoruz. Örnek olarak Gustav modelimiz, çıkartıp değiştirilebilir iki farklı sap çeşidine sahip. Gündüz uzun sap ile kullanabilirken, gece kısa sapını takarak daha şık bir görünüm elde edebilirsiniz.

9. Koleksiyonunuzu genişletme planınız var mı; yakın zamanda farklı çanta modelleri de görecek miyiz?

Atölyemizde yeni modellerimiz üzerine çalışıyoruz. Koleksiyonumuz hazır, modellerimizi son hallerine getirmek üzere çalışıyoruz.

10. İlerleyen dönemlerde, Ruda markası çatısı altında, çanta dışında başka aksesuarlar veya tasarım ürünleri de sunmayı planlıyor musunuz?

İlk aşamada çanta koleksiyonları üzerinden ilerlemek öncelikli hedefimiz. Önümüzdeki dönemlerde değerlendirmek üzere tasarımlarını gerçekleştirdiğimiz ve denemelerini yaptığımız deri cüzdan ve kemer modellerimiz de var.

11. Son olarak, Ruda ürünlerine nerelerden ulaşabiliriz?

İnternet ve e-satış sitemiz olan Rudaofficial.com üzerinden ve GiziaGate ile Collection Point Store mağazalarından ürünlerimize ulaşabilirsiniz.


EN ÇOK OKUNANLAR

2024 Paris Moda Haftası'nda Neler Yaşanıyor?

2024 Paris Moda Haftası'nda Neler Yaşanıyor?

1 dakika okunma süresi
Apom Lansmanına Ünlü İsimler Katıldı

Apom Lansmanına Ünlü İsimler Katıldı

1 dakika okunma süresi
Pınar Deniz Loreal Paris Podyumunda

Pınar Deniz Loreal Paris Podyumunda

1 dakika okunma süresi
61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Heyecanı

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Heyecanı

1 dakika okunma süresi
Ardan Özmenoğlu'ndan Yeni Sergi

Ardan Özmenoğlu'ndan Yeni Sergi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Günlük Burç Yorumları (8 Eylül 2024) ‘Hikaye Heyecanlı'

Günlük Burç Yorumları (8 Eylül 2024) ‘Hikaye Heyecanlı'

Bee Goddess'ın Yaz Rotası: Yalıkavak Marina

Bee Goddess'ın Yaz Rotası: Yalıkavak Marina

Nef Filarmoni Orkestrası New York'ta

Nef Filarmoni Orkestrası New York'ta

Dyson'ın En Akıllı Üyesi

Dyson'ın En Akıllı Üyesi

Haftalık Burç Yorumları (11 Ağustos 2024) ‘Burçları Bekleyen Önemli Gelişmeler'

Haftalık Burç Yorumları (11 Ağustos 2024) ‘Burçları Bekleyen Önemli Gelişmeler'

Elidor'un yeni “Beauty House” Projesi

Elidor'un yeni “Beauty House” Projesi

Mimar Nükhet Boz'dan Dekorasyon Önerileri

Mimar Nükhet Boz'dan Dekorasyon Önerileri

Sinoz Karadeniz Müzik Festivali Başlıyor

Sinoz Karadeniz Müzik Festivali Başlıyor

Dyson ile Yaz Sezonunda Hijyen

Dyson ile Yaz Sezonunda Hijyen

Danilo Zanna ile Filo D'olio Üzerine

Danilo Zanna ile Filo D'olio Üzerine

Ray-Ban'den Zamansız Koleksiyon

Ray-Ban'den Zamansız Koleksiyon

Hogan İlkbahar/Yaz 2024 Koleksiyonu

Hogan İlkbahar/Yaz 2024 Koleksiyonu